Şap hastalığı kontrol edilecek

Şap hastalığı kontrol edilecek

Şap hastalığının çok kısa sürede yayıldığını ve bir anda tüm ülkeye yayılabildiğini belirten Seyfettin Baydar, "Bundan dolayı Tam Zamanlı Saha Tatbikatı ve Salgın Yönetimi Eğitimi programı başladı” dedi.

Konya il Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, şap hastalığının kontrolüne ilişkin yönetmeliğin tüm yönleriyle uygulanması ve ortaya çıkan şap hastalığının en kısa zamanda kontrol ve eradikasyonu amacıyla, salgın ve salgın sonrasında uygulanacak prosedürleri içeren ve ilgili yönetmelik gereğince hazırlanan acil eylem planı çerçevesinde, "Tam Zamanlı Saha Tatbikatı ve Salgın Yönetimi Eğitimi" programı Hilton Garden Inn Otel'de gerçekleşti. Programa çok sayıda kurum müdürü, oda başkanı ve veteriner katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Konya il Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, "Biz il olarak bu tür organizasyonların merkezi olma yolunda ilerliyoruz. Bu toplantıyı ilimizde yapılmasını ön gören ve bunu veren Bakanlığımıza ve teşekkür ediyorum. Şap hastalığı ülkelerin canlı hayvan ticaretini olumsuz etkiler. Aynı zamanda bölgenin çok ciddi anlamda zarar verir. Yüzde 15-20 arasında hastalıkla birlikte süt kaybı ve ağırlık kaybına neden oluyor. Genç hayvanlarda ölüme neden oluyor. Böyle bir hastalığı asla istemiyoruz. Bu konuyla ilgili yıllardır çalışma yürütülüyor. İlimizde olduğu gibi bizim erişemediğimiz noktalarda veteriner hekimler göreve koşuyor” dedi. 

RAKİP BİLE OLAMAZLAR

Konya'da tarımın geliştiğini ifade eden Baydar, “Konya'da üretim bu şekilde devam ettiği sürece bu ülke aç kalmaz. Bu ilde bitkiselin üç temel gıdası un, şeker ve yağ Konya'da üretiliyor. 10 yıl öncesine kadar 3 milyon ton şeker üretilirken şimdi 4 milyon tonun üzerinde şeker üretiliyor. Petrolden sonra en fazla gider ayçiçeğidir. Şu an ise Konya yağlık ayçiçeğinde lider. Süt, et ve yumurta da İzmir ile yarışıyoruz. Ama ne İzmir ne diğer iller 3-5 yıl sonra bize rakip bile olamazlar Büyük bir yatırım var. Arap yarımadasından araziden dolayı çok ciddi yatırımlar var. Bizler alınacak kararları sektörden yardım alarak yapıyoruz. Bunda üniversite, sanayi ve kurumlar yer alıyor. Sütte 2009'da başlayan eylem planı ile makine ekipman desteği ile de ilimizde sütlü ilgili olan 800'ün üzerinde aracı ile 2 saat içerisinde sütü toplayıp soğuk depoya koyuyor. 225 araç ile soğuk zincire yükleniyor. 2009'daki bireysel süt sağım üniteleri 200'lerdeydi şimdi ise 3 bini geçti” ifadelerini kullandı.

ŞAP HASTALIĞI 102 ÜLKEDE VAR

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Karantina Daire Başkanı Veteriner Hekim Özhan Türkyılmaz ise, bu eğitimlerin acil eğitim planı kapsamında yılda 2 kez yapıldığını söyledi. İlkinin Nisan ayında Bursa'da gerçekleştiğini söyleyen Türkyılmaz, ikincisi de Konya'da düzenlediklerini belirtti. Bu eğitimlerin çok önemli olduğuna dikkat çeken Türkyılmaz, “Şap hastalığı artık sınır tanımıyor. Afrika, Asya ve Güney Amerika'nın birçok ülkesinde görülüyor. 102 ülkede seyreden bir hastalık. 1914 yılında şap hastalığı görülüyor. 1965 yıllarında çalışma yapılmış ve 70'li yıllarda şap hastalığı mücadele çalışmaları başladı. 2008-2010 yılında AB ile destek gören proje ile Trakya'da çalışma başlamış. 2010-2014 yıllarında AB ile destek gören proje ile Trakya bölgesinde çalışmalar devam etmiş ve aşılar sağlam temeller üzerine oturtulmuş. 2014-2018 hedeflerinde ise Trakya'ya komşu olan bölgeleri tamamlayıp, doğuya doğru illerimizde aşıyı geliştirmemiz gerekiyor. Onun için şap hastalığı çok fazla önemseniyor. Bu hastalıkla ilgili bütün kurumlarımız ekip çalışmasıyla hastalığa karşı mücadele veriyor” diye konuştu.

Gıda Kontrol Müdürlüğü'nde görevli veteriner hekim Adil Adıgüzel şap hastalığı ile ilgili veterinerlere sunum yaptı. Program yarın saha tatbikatı ile devam edecek. Yarın saat 09:30'da Meram Karaağç Mahallesi'nde gerçekleşecek tatbikata çiftçiler de katılacak.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.