Sanayici zamlara sessiz!

Sanayici zamlara sessiz!

Türkiye'de sanayicinin doğalgazına son 1 buçuk yıl içinde yüzde 82, elektriğe ise yüzde 112 oranında zam geldi. Gelen bu zamlar ve ağır girdi maliyetleri, sanayicinin belini bükerken; çoğu sanayicinin bu gidişata yorumsuz kalması da dikkatlerden kaçmadı.

Yüksek fatura sadece vatandaşı değil, sanayicileri de rahatsız ediyor. Döviz kurundaki dalgalanmayla birlikte yaklaşık bir buçuk yıldır sanayici, ağır girdi maliyeti altında eziliyor. Ticarethanelerin elektrik ve doğalgazına 1 buçuk yılda yüzde 80 ile yüzde 110 arasında zam geldi. Rekabet gücünü her geçen gün kaybeden sanayici, eskisi gibi gelire sahip olmadığı kadar, geçmişe oranla daha fazla enerji giderine maruz kaldı. Sanayicinin önemli bir kısmı ise tüm bu olumsuz şartlara rağmen sessizliğini koruyor. Temsiliyeti olan sanayiciler, enerji girdi maliyetindeki yükseklik ile ilgili yorum yapmaktan kaçınıyor.

SANAYİCİ TEMSİLCİLERİ YİNE SESSİZ!

Konya sanayicileri genel olarak gelen bu yüksek miktardaki zamlara tepki gösterirken, sanayi temsilcileri de zamma sessiz kalmayı tercih ediyor. Konya'da çoğu sanayici temsilcisi yine açıklama yapıp, artışa tepki göstermiyor. Gelen bu zamlar üretim ekonomisine zarar verirken, enflasyonla mücadele programı ile de bağdaşmıyor. Fiyat ayarlaması yapılırken de sanayicilere danışılmıyor. Zam oranlarının bu seyirde devam etmesinin üretim ekonomisine ve sanayiciye darbe vuracağını da söyleniyor.

GİRDİ ARTTI AMA GELİRİMİZ ARTMIYOR

Sanayiciler ise üretimin bu şartlarda zorlu olduğunu söylüyor. Ekonomik krizin etkisini iyice hissettirdiği ve işlerin durma noktasına geldiği bu günlerde gelen doğalgaz ve elektrik zamlarıyla birlikte üretim ekonomisi anlayışının ve gerçeğinin daha fazla zarar göreceği öngörülüyor. Sanayicinin artışlardan rahatsız olduğunu ifade eden Yeni Bir Dünya Sanayici ve İşadamları Derneği (YENİAD) Konya Şube Başkanı Ahmet Büyüktermiyeci de şunları söyledi: “Elektrik ve doğalgaz maliyeti gerçekten son dönemlerde çok arttı. Sanayici bu artıştan ve gidişattan rahatsızlık duyuyor. Maliyetlerimiz enerji girdisindeki artıştan dolayı hayli olumsuz etkiliyor. Girdimiz arttı ama aynı oranda gelirimiz artmadı. Ekonomik sıkıntı hala devam ediyor. Bu kötü gidişatın bir an evvel son bulması gerekir.”

SANAYİCİLERDEN TEMSİLCİLERİNE SİTEM

Sanayiciler ise kendi temsilcilerinin artışlara sessiz kalmasına tepki gösteriyor. 2018 ve 2019 yılının kendileri için çok kötü geçtiğini, iç piyasaya çalışan çoğu sanayicinin, enerjideki artışlarla birlikte belini iyice doğrultamaz hale geldiğini aktaran sanayiciler, “Biz, bu temsilcileri neden seçiyoruz? Bizim hakkımızı arasınlar diye seçmiyor muyuz? Ee hani nerede sanayicinin hakkını arayan kişiler? Bu işi gizliden gizliye halletmeye çalışıyorlarsa da yanlış yapıyorlardır. Çünkü sanayici artık hakkını arayan temsilcilere ihtiyaç duyuyor. Biz, kime güveneceğiz? Sürekli bizden gidiyor. Girdi maliyetleri arttı, aynı oranda gelirimiz yok. Gidişattan rahatsızız. Kötü gidişatı kimse çıkıp dile getirmiyor” dedi.

SALİH ACIBADEM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum