Sanayi esnafı mağdur edildi!

Sanayi esnafı mağdur edildi!

Yeni yapılacak olan sanayi alanına karşı olmadıklarını, sadece şartlara ve dayatmalara karşı çıktıklarını söyleyen Eski ve Karatay Sanayi Esnafı, “Biz yeni yapılacak sanayiye karşı değiliz. Sadece şartlar canımızı sıkıyor" dedi

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'ın “Benim Şehrim” projeleri arasında en başta gelen Sanayi Bölgeleri Kentsel Dönüşüm Projesi, şartları gereği esnafın canını sıkıyor. Eski ve Karatay Sanayisinin taşınması meselesi ve tartışması, gündemdeki sıcaklığını korumaya devam ederken, proje ilk konuşulduğunda hayata geçirilmesi konusunda yetkililere açık desteğini vereceğini beyan eden esnaflar bile bugün itibariyle projenin şartları gereği uygulamanın yanlış olduğunu düşünüyor. Esnafın büyük bir kısmı, çalışma yerlerinin taşınmasını çeşitli sebeplerden dolayı istemiyor. Konya Büyükşehir Belediyesi ise Eski Sanayi ve Karatay Sanayinin taşınması çalışmaları kapsamında TOKİ ile birlikte gerçekleştireceği Yeni Motorlu Sanayi Bölgesi için esnafların başvurularını almaya başladı. Karatay Sanayi Geliştirme ve Kalkındırma Derneği Başkanı Ali Erdal, “Hemen yanıbaşımızda Marangozlar Sanayi var. Burası dönüşüme girmiyor, Karatay Sanayisi dönüşüme alınıyor. Burada bir rant kokusu var. Çünkü Karatay Sanayisinde en küçük dükkân 200 metrekare. Eski sanayide 200 metrekare bir dükkan için neredeyse 10 kişi ile muhatap olunurken, Karatay Sanayisinde 1 kişi ile olunuyor. Bu durum yetkilileri zorluyor. 10 binlerce çalışanın hakkının yenilmesine müsaade edilmemelidir. Biz, yeni yapılacak sanayiye karşı değiliz. Sadece şartlar ve dayatmalar canımızı sıkıyor” dedi.

4-3ali-erdal.jpg

3 BUÇUK KAT MASRAF ÇIKTI!

Birkaç yıl önce Kentsel Dönüşüm Derneği'nin gerek Eski Sanayi gerekse Karatay Sanayi esnafı ile görüştüğünü ve çok ucuz bedele dükkân sahibi olunabileceğini söylediğini hatırlatan Başkan Erdal, yine bu projenin ilk görüşmelerinde 100 bin lira ile 100 metrekare dükkân sahibi olunabileceğinin taahhüt edildiğini bugün itibariyle de 100 metrekarelik bir dükkânın ise yaklaşık 350 bin TL'ye mâl olduğunu belirtti. Söylemler ile icraatın farklılık arz etmesine tepki gösteren Erdal, şunları kaydetti: “Konya Tornacılar Odası esnafa 'Size yeni bir dükkân versek gider misiniz?' dedi. Bunu söylerken de 100 metrekare alana 100 bin lira vaadeddi. Bu talebe bütün dükkân sahipleri hatta kiracılar bile sıcak baktı. Karatay Sanayisinin yüzde 67'si kiracı. Kiracılar da bu bedele biz de dükkân sahibi oluruz diye düşündü. Biz ise Karatay Sanayi Geliştirme ve Kalkındırma Derneği olarak bu işe girmek için metrekareye göre gerçek bir fiyatın çıkarılmasını talep ettik. Bu talebimizden dolayı 3 yıl işitmediğimiz söz kalmadı. Niye? Çünkü birileri tarafından ortada ucuz dükkân vaadi vardı. Biz ise yaklaşık 400 kişi bu vaade kanmadık ve 'Dükkânlarımızın yeri iyi, bir yere gitmek istemiyoruz' dedik. Bize o dönem karşı çıkan ne kadar esnaf varsa, bugün 'Siz, haklı çıktınız' diyor.”

ESNAF İÇİN RÜYA BİTTİ!

Esnafın desteğini ve imzasını alan yetkililerin alan ile ilgili “Kentsel Dönüşüm Kanunu” çıkarttıklarını ifade eden Ali Erdal, bu kanunun çıkarılması ile birilerinin “Bakın esnaf yerinden memnun değil” izlenimi vermeye çalıştığını iddia etti. Belediye tarafından TOKİ'ye yer verildiğini aktaran Erdal, “İlk başta verilen 100 bin liralık vaad suya düştü. 100 metrekare dükkân ara ödemesi, faizi ile birlikte 350 bin lirayı buldu. 100 bin TL ile dükkân sahibi olacağız diye umutlanan bugün çok büyük bir hayâl kırıklığı yaşıyor. Şimdi hepsi 'Sanayi yıkılması, işimizi koruyalım' diye geziyor. Ayrıca hepsi yine çok büyük bir pişmanlık yaşıyor. Esnaflar inanılmaz bir çıkmazın içinde. Millete boş vaadler verildi. Esnaf için rüya bitti. Gerçeklerin hepsi ortaya çıktı. Tornacılar Odası'nın belediye ve TOKİ ile yaptığı görüşmeyi ilk başta resmiyete dayandırmadığı da gün yüzüne çıktı. Esnaf, şimdi sanayinin taşınması durumunda başına gelecekleri yaşayacağı ekonomik sıkıntıları biliyor” şeklinde konuştu.

ORTADA RANT KOKUSU VAR!

Karatay Sanayisinin Sanayi Bakanlığı tarafından yaptırıldığını dile getiren Karatay Sanayi Geliştirme ve Kalkındırma Derneği Başkanı Ali Erdal, sanayide 15 bin kişiye istihdam sağlandığını belirtti. “Bir yerin geri dönüşüme tabi olabilmesi için atıl vaziyette olması gerekir. Karatay Sanayisi atıl halde değildir” diyen Erdal, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Marangozlar Sanayi yanımızda. Burası geri dönüşüme girmiyor, Karatay Sanayisini geri dönüşüme alıyorlar. Rant kokusu var. Karatay Sanayisinde en küçük dükkân 200 metrekare. Konuştuğumuz zaman bizi destekleyen, arkanızdayız diyen siyasiler var, ortada icraat yok. Biz, imalatçı değiliz. Biz, hizmet sektöründeyiz. Ayrıca yerimizden de memnunuz. Dükkânlarımızın ranta kurban edilmesini istemiyoruz. Sanayilerin durumu zaten perişan. Bu şartlarda işyerlerimiz taşınırsa yüzde 100 bir iş kaybı daha yaşayacağız. Müşterilerimizi kaybedeceğiz. Vatandaşlar, o kadar yol geleceğine Zafer ya da Anadolu sanayiye gider. 10 binlerce çalışan insanın ahı alınmasın. Biz, yeni yapılacak sanayiye karşı değiliz. Biz sadece şartlara ve dayatmalara karşıyız.”

ODA “ESNAFIN YANINDAYIZ” DEDİ

4-4emin-baranok.jpg

Konya Tornacılar Kaynakçılar ve Oto Tamirciler ve Sanatkârlar Odası Başkanı Emin Baranok ise iddialara cevap vererek, oda olarak esnafın yanında yer aldıklarını dile getirdi. Ortada netleşmiş bir durumun olmadığın çeşitli fikirlere açık olduklarını ve istişare kültürüne önem verdiklerini aktaran Baranok, “Esnaf, zor durumda kalmayacak. Kimseyi zor durumda bırakma durumu söz konusu değil. Oda başkanı olarak ben gerekli tepkileri verdim. Esnaflarımız zor şartlarda çalışıyor. Temiz ve güzel bir çalışma ortamı kendi hakları. Kiracılarımızın dükkân sahibi olmasını istemekten daha doğal bir şey olamaz. Ortada bir rant yok. Önemli olan bireysel çıkar değil, esnafımızın menfaatidir. 2 bin 200 lira ödemeyi esnafımız kaldıramaz. Sesimizin çıkmamasının bazı sebepleri vardı ama biz esnafımızın yanındayız. Görüşmeler sürüyor” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum