Sanal mezar ziyareti dönemi

Sanal mezar ziyareti dönemi

Kulu ilçesine bağlı Tavşançalı beldesinde belediye, mezarlık için özel internet sitesi kurdu. Sitede şu anda 850'ye yakın mezar kaydı bulunuyor. Gurbetçiler mezar ziyaretini internetten yapıyor

Tavşançalı Belediyesi yurt dışında yaşayanlara sanal ortamdan mezarlığı ziyaret etme fırsatı sunuyor. Siteyle Tavşançalılar, bulunduğu yerden sanal olarak mezarlığı ziyaret edebiliyor. Konya'nın Kulu ilçesine bağlı Tavşançalı beldesinde belediye, mezarlık için özel internet sitesi kurdu. Belde nüfusunun yarıdan fazlasını oluşturan yurtdışında yaşayan gurbetçiler, yakınlarının mezarlarını bu sayede uzaktan da olsa görme imkanına kavuşacak. Amaç yurtdışında özellikle de İskandinavya ülkelerinde bulunan vatandaşların yakınlarının mezarını sanal olarak da olsa ziyaret edebilmelerine yardımcı olmak. Sitenin dini kaidelere uygun olduğu da belirtiliyor. Sitede şu anda 850'ye yakın mezar kaydı bulunuyor. Bazı mezarların üzerindeki yazılar silindiği için dijital ortama aktarılamadığı da ifade ediliyor. Ayrıca sitede, “Sitemizde şu anda 850 ye yakın mezar kaydı bulunmaktadır. Bazı mezarların taşları eskidiği için üzerindeki yazılar okunamadı. Bu nedenle eksiklikler olabilir. Eğer bir yakınınızın mezarını göremediyeseniz fotoğrafını çekip kendiniz ekleyebilirsiniz. Eğer ekleyemezseniz fotoğrafını sitemize gönderin” ifadeleri bulunuyor.
MEZAR FOTOĞRAFLARI TEK TEK ÇEKİLDİ
Tavşançalı Belediye Başkanı Hüseyin Baysal, Avrupa'da yaşayan yaklaşık 5-6 bin civarında Tavşançalılı olduğunu belirterek, bu insanların birçoğunun uzun süre memleketine gelemediğini ifade etti. Baysal, “Avrupa'da yaşayan gurbetçilerimize, gelişen teknolojiyle birlikte böyle bir hizmet sunmayı düşündük. Şu an çalışmalarımız devam ediyor, kasabadaki mezarlığımız bakımlı ve düzenli olduğu için tüm mezarların fotoğrafını çekerek bilgisayar ortamına aktardık. Özel bir firma ile internet sitesi çalışmamız devam ediyor. Gurbetçilerimiz güncellenen fotolarla anne-baba ve yakınlarının mezarlarını internetten takip edebilecek” dedi.
DİYANET'TEN SANAL MEZAR ZİYARETİNE ONAY
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamza Aktan da sanal mezar ile ilgili olarak; “Sanal mezarlık ziyareiyle kişi yakını için dua etmek, affedilmesini istemek için bizzat mezarlığa gitme imkanı bulamıyorsa sanal mezarlıkla bu vazifesini yerine getirebilir. Bu hizmeti veren kurumlar iyi bir iş yapıyor. Ama kendisinin bizzat gitmesiyle sanal olarak görmesi açısından bir fark vardır” diye konuştu. Sitede ziyaretçi defteri de bulunuyor. İsteyenler ziyaretçi defterine istediğini yazabiliyor. Bilal Arikan isimli vatandaş ise ziyaretçi defterine şu sözleri yazdı: “Ebedi yolculuklarına erişmiş olan taniyip tanımadığımız bütün merhum ve merhumelere Rabbim subhane ve Teala'dan rahmet diliyorum. İnşallah Allahu Teala hepsinin mekanını cennet eder ve bu hizmeti gerçekleştirenlerden de razı olur. Site yöneticileri ilerleyen zamanlarda sitenin içeriğini daha da zenginleştirmeyi hedefliyor.
HABER MERKEZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.