Samsun'da Sinop Nükleer Santral Projesi Protesto Edildi

Samsun'da Sinop Nükleer Santral Projesi Protesto Edildi

Samsun Nükleer Karşıtı Platformu Üyeleri, gerçekleştirdiği eylemde Sinop'a kurulması planlanan Nükleer Santral projesini protesto etti.

Samsun Nükleer Karşıtı Platformu Üyeleri, gerçekleştirdiği eylemde Sinop'a kurulması planlanan Nükleer Santral projesini protesto etti.

Samsun Nükleer Karşıtı Platformu Üyeleri, Samsun İstiklal caddesi Süleymaniye geçidinde gerçekleştirdiği eylemle Sinop'a kurulması planlanan Nükleer Santral projesini protesto etti. Eylemci grup adına konuşan Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği İl Temsilciliği Koordinasyon Sekreteri Adnan Korkmaz, "Çernobil kazası ile yaşamını yitiren insanlar, kullanılamayan binlerce kilometre tarım alanları, kirlenen yeraltı ve yerüstü kaynakları ve insanlar üzerinde sonuçları bugün süren ve gelecekte de devam edecek olan sağlık trajedileriyle dolu bir yaşam unutturulmak isteniyor."dedi.

Nükleer santrallerin en önemli sorunlarından birisinin radyoaktif atıklar olduğunu söyleyen Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği İl Temsilciliği Koordinasyon Sekreteri Adnan Korkmaz, "Nükleer santrallerin en önemli sorunlarından birisi olan radyoaktif atıklar, çözümsüz ve yalnızca bugünü değil, geleceğimizi de tehdit eden en önemli sorunlardan biridir. Nükleer enerjinin riskleri bütün dünyaca kabul edilmiş ve başta Almanya, Avusturya, İtalya, İspanya, Belçika gibi ülkeler olmak üzere birçok ülke nükleer enerjiden vazgeçtiğini açıklamıştır. Henüz dünyanın hiçbir bölgesinde, nükleer atıkların saklanması için lisanslı son depolama alanı bulunmamaktadır. Bu atıkların getireceği milyarlarca dolarlık ek maliyetler, nükleer lobilerce hiç dile getirilmemektedir. Sadece Çernobil'de değil, Japonya'da meydana gelen kazalar, Nükleer Santrallerin güvenlik sorununun 'eski teknoloji' masallarıyla açıklanamayacağının en açık göstergesidir. Tüm dünya bu kaza ile birlikte nükleer enerji santrallerini yeniden sorgularken, birçok ülkede mevcut santrallerin kapatılması ve yeni nükleer enerji santrali yapılmaması yönünde kararlar alırken, AKP hükümeti yanlış enerji politikalarında ısrar ettiğini göstermektedir. Enerji alanında ki özelleştirmelerden vazgeçilmeli, merkezi planlama ve kamusal bir anlayışla yeniden yapılandırılmalıdır. Ülkemiz çok enerji harcayan kirli sanayiden
vazgeçmeli, uluslararası şirketlerin atıklarının saklandığı bir depo olmaktan kurtulmalıdır "diye konuştu.

Samsun Nükleer Karşıtı Platformu Üyeleri, Çernobil Nükleer Santrali faciasının 28. yıldönümü olan 26 Nisan tarihinde Sİnop'ta gerçekleşecek olan 'Nükleer Santrale Hayır' mitingine katılacaklarını duyurduktan sonra sessiz bir şekilde dağıldı.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.