Samsun Valiliği Çocukların Suça Bulaşmaması İçin Yeni Önlemler Aldı

Samsun Valiliği Çocukların Suça Bulaşmaması İçin Yeni Önlemler Aldı

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, 'Samsun İli Genelinde Çocukların Korunması ve Kamu Esenliğinin Sağlanması ile İlgili Karar' kapsamından yeni yaptırımların uygulanacağını söyledi. Vali Aksoy, açıklamasında, Söz konusu karar ile Samsun genelinde;...

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, 'Samsun İli Genelinde Çocukların Korunması ve Kamu Esenliğinin Sağlanması ile İlgili Karar' kapsamından yeni yaptırımların uygulanacağını söyledi.

Vali Aksoy, açıklamasında, Söz konusu karar ile Samsun genelinde; yakınları ve çevresindeki kişiler tarafından ihmal ve istismar edilerek, her türlü sosyal tehlikelere, kötü alışkanlıklara karşı savunmasız bırakılan ve başıboşluğa sürüklenen çocukların; bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal bütünlüğünün korunması ve sosyal gelişimlerini sağlıklı bir şekilde sürdürmeleri, topluma yararlı bireyler olarak yetişmeleri ve kamu esenliğinin sağlanması amaçlandığını kaydetti.

Aksoy, "Özellikle cadde, sokak, park, meydan, gar, otogar, durak, tarihi ve kültürel mekanlar, ibadethaneler, terk edilmiş yapılar, inşaatlar, bankaların ATM'leri, köprü altları, alt geçitler gibi yerler barınmak amacıyla kullanılmayacaktır. Bu tür yerlerin amacı dışında kullandırılmaması için gerekli olan takip, bakım, ıslah ve kontrol ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından yapılacak, bu yerleri mesken tutan ya da buralarda yaşadığı tespit edilen çocuklar en kısa sürede ilgili kurumlara bildirilecek ve yönlendirilecektir. Bu karar, Samsun ili sınırları içerisinde 18 yaşından küçük, sokakta çalışan, çalıştırılan, dilenen, dilendirilen, tütün ve tütün mamulleri ile alkollü içeceklerin, uçucu, çözücü ve yapıştırıcı nitelikli sentetik maddelerin alım satımını yapan, aracılık eden, kullanan, uygun olmayan yerlerde barınan, her türlü sosyal tehlikelere ve kötü alışkanlıklara karşı savunmasız bırakılan ve başıboşluğa sürüklenen, beden, ruh, ahlaki gelişmeleri ve şahsi güvenlikleri tehlike içerisinde bulunan çocukları ve bu çocukları ihmal ve istismar eden gerçek ve tüzel kişileri kapsamaktadır." dedi.

Yetişkinlerin ve özellikle de çocukların dilencilikte araç olarak kullanılmasının yasak olduğunu hatırlatan Aksoy, şunları ifade etti: "Çocukları hakkında ilgili mahkemece sağlık, eğitim ve danışmanlık tedbiri kararı verilen ancak tüm mesleki çalışmalara rağmen, gerekli özeni göstermeyen, direnç gösteren veli veya vasiler hakkında yasal işlem yapılacaktır. Alışkanlık ve bağımlılık yapan, zihinsel, bilinçsel ve psikolojik durumu etkileyen, çözücü ve yapıştırıcı nitelik taşıyan ve 'Uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunması Hakkında Yönetmelik' kapsamında bulunan kimyevi her türlü uçucu, uyuşturucu, uyarıcı ve yatıştırıcı maddelerin çocuklara satılması, çocuklar tarafından kullanılması, muhafaza için verilmesi ve taşıttırılması yasaktır. İnternet kafelerde, çocukların psikolojik ve bedensel gelişimine olumsuz etkisi olabilecek şiddet ve pornografi unsurları içeren veya kumar, madde kullanımı ve benzeri kötü alışkanlıkları özendirici bilgisayar oyunlarının oynatılması ve bilgisayara yüklenmesi yasak olduğundan, bu kapsamda olduğu tespit edilen işyerleri hakkında gerekli yasal işlem yapılacaktır. Sokaklarda çalıştığı/çalıştırıldığı/yaşadığı tespit edilen çocukların boş vakitlerini değerlendirmeleri, bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal gelişimlerini sağlıklı sürdürmeleri, normal yaşamın gereklerine uyum sağlamaları, topluma yararlı bireyler olarak yetişmeleri için ilgili kurum ve kuruluşlar gerekli tedbirleri alacaktır. Çocukların ihmal ve istismar edilerek her türlü sosyal tehlikelere ve kötü alışkanlıklara karşı savunmasız bırakılmasını önlemek ve psiko-sosyal gelişimlerini olumlu bir şekilde sürdürebilmelerini sağlamak için ilgililer Anayasa'ya, uluslararası sözleşmelere, kanunlara, yönetmeliklere ve genelgelere uygun davranacaktır."

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.