Samana devlet 'dur' dedi

Samana devlet 'dur' dedi

Samanın alevi ithalat ile söndürüldü. Tarım Kredi Kooperatifleri ithal edilen samanı üreticilere 50 kuruştan ulaştıracak.

Fiyatı 1 lirayı aşan samanın alevini devlet söndürdü. 2012'de 15 kuruşa satılan ve 2013 yılının ilk günlerinde fiyatı 1 lirayı aşan samanın bu gidişine son vermek için devlet müdahale etti. Dışarıdan saman ithal edilerek, samanın 50 kuruştan üreticiye ulaştırılması sağlandı

2012 yılında kış mevsiminin yoğun kar yağışlı ve uzun sürmesine karşılık baharda beklenen yağışların düşmemesi nedeniyle tarladaki hububatın boyu yeterince uzamamış, ekinin sap kısmının kısa kalması da ilerleyen zamanlarda saman krizinin yaşanmasına neden olmuştu. Talebin fazla olmasına karşılık, piyasada yeterince saman bulunmaması nedeniyle bir kilogram samanın fiyatı 15 kuruştan 1 lira 15 kuruşa kadar çıkmıştı. Başta saman olmak üzere kaba yem fiyatlarının yüksek olması da et ve süt sektörünü doğrudan etkilemişti. Besiciler ve süt üreticileri bu sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini aksi halde daha büyük problemlerin yaşanacağını ifade etmişti. Sonunda devlet saman krizine el koydu. İthal saman getirerek saman fiyatlarının regüle edilmesini sağladı. Devlet, ithal ettiği samanı üreticilere 50 kuruştan satıyor.

30 BİN TON KABA YEM SİPARİŞ EDİLDİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından bu sorunun çözümü noktasında Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği görevlendirildi. Üreticilerden gelecek talepler doğrultusunda saman başta olmak üzere kaba yem ithalatı için Ukrayna, Gürcistan, Bulgaristan, Sırbistan, İtalya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Pakistan gibi ülkelerle bağlanı kuruldu.

Tarım Kredi Kooperatiferi Konya Bölge Birliği Müdür Yardımcısı Hayati Boğa, Konya ve bölgesindeki üreticilerin bu fırsattan yararlanması için en yakın Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Birliği'ne müracaat etmeleri gerektiğini belirtti. Türkiye genelinde 30 bin ton kaba yem siparişi verildiğini söyleyen Hayati Boğa, “Konya Bölge Birliği'nin faaliyet alanı içerisinde bulunan Konya, Aksaray, Niğde ve Karaman illerinde toplam 2 bin 600 ton saman siparişi toplandı. Bu siparişlerin sevkiyatına Şubat ayı içerisinde başlanacak olup, 30 nisan tarihinden önce tamamlanması planlanmaktadır” dedi.

SAMAN DESTEĞİ NASIL VERİLECEK?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın desteklemesi neticesinde maliyeti ne kadar olursa olsun, ithal edilecek samanın fiyatının Türkiye'nin her yerinde aynı olacağını, nakliyat ve KDV gibi giderler de dahil 500 kuruştan üreticilere verileceğini söyleyen Tarım Kredi Kooperatifleri Konya Bölge Müdür Yardımcısı Hayati Boğa, “Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse, Saman 80 kuruşa mâl edilirse bunun 30 kuruşunu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı karşılayacak. 90 kuruşa mâl edilirse, 40 kuruşunu Bakanlık karşılayacak. Yani maliyeti ne olursa olsun, çiftçi samanı 50 kuruştan satın almış olacak. Bazı üreticilerimiz, saman için bir destek ödemesi yapılacağı yönünde yanlış algılamalarda bulunabiliyor. Böyle bir ödeme yapılması söz konusu değil. Çiftçi, samanı Tarım Kredi Kooperatifleri'nden 50 kuruşa satın alacak” ifadelerini kullandı. Hayati Boğa ayrıca saman desteklerinin nasıl verileceğine ilişkin de değerlendirmelerde bulunarak, “Saman ihtiyacı olan hayvan sahipleri, hayvan varlıklarını gösteren Çiftçi Kayıt Sistemi belgeleriyle birlikte en yakın Tarım Kredi Kooperatifi'ne başvuracaklar. Bu sistemde kayıtlı hayvan sayısına göre uzmanlarımız ne kadar saman ihtiyacı olduğunu belirleyecek. Dolayısı ile kritik bir dönemde yapılan bu desteklerin ihmal edilmesi önlenmiş olacak. Yani bir üretici ihtiyacından fazla saman alıp, 50 kuruştan aldığı samanı daha yüksek fiyatlarla serbest piyasada satamayacak. Bunun takibi sıkı bir şekilde yapılacak” dedi.

ERKEK DİŞİ AYRIMI YAPILMAYACAK

Verilen saman desteğinde erkek dişi ayrımı yapılacağı yönündeki söylemlere de açıklık getiren Hayati Boğa, “Düvelerin destekleneceği, süt ineklerinin desteklenmeyeceği yönünde yanlış söylentiler var. Bu sistemde kesinlikle erkek dişi ayrımı yapılmayacak. Sadece büyükbaş değil, küçükbaş hayvanlar için de aynı desteklemeler verilecek” dedi. Çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri'ne ortak olmaları halinde kaba yemleri kredili olarak alabileceklerini de söyleyen Boğa, ortak olmayanların ise kaba yemi peşin satın alacaklarını dile getirdi. Üreticiler için bu desteğin bir kurtarıcı niteliği taşıdığını söyleyen Hayati Boğa, “Saman ithalatı ile ilgili görüşmeler yapılırken dahi piyasadaki saman krizi bir nebze olsun durdu. 1 lirayı aşan samanın fiyatı peyderpey düşmeye başladı. Şu an saman 75-85 kuruşa satılıyor. Bu rakamın daha da düşmesini tahmin ediyoruz. Haziran ayından sonra zaten yeni mahsulün gelmesi ile birlikte saman ve diğer kaba yemlerde fazla bir problem yaşanacağını sanmıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

RASİM ATALAY merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.