Saman fiyatları altınla yarışıyor!

Saman fiyatları altınla yarışıyor!

Gürer, artan saman fiyatlarına dikkat çekerek, "Hububat hasat döneminde 45 kuruş olan saman fiyatı 1.2 liraya çıktı. Besici saman bulmakta da sıkıntı yaşıyor. Yine ithal samana mecbur kalabiliriz ”dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  Saman fiyatlarındaki hızlı artışın besicileri kaygılandırdığını söyledi.

Gürer, “Stokları eriyen hayvan sahiplerinin saman bulunmakta zorlandığı ve samanın kilosunun hububat hasat döneminde 45 krş iken halen 1 lira 20 krş çıktı. Besici saman bulmakta da sıkıntı yaşıyor. Yine ithal samana mecbur kalabiliriz ”dedi.CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Bor ve Çiftlik ilçelerinde besicilik yapanlarla görüştü. Yem fiyatlarında kısmen yaşanan durağanlığın Ulusal Süt Konseyince süt fiyatlarını 2 lira 30 krş olarak açıklanmasından sonra yeniden yükselişe geçtiğini, üreticinin üründen daha para almadan yeme zam geldiğini belirtti.

Gürer, “Seksen lira olan yem fiyatları şu anda yeniden doksan liraya çıktı. Tonu 800 lira olan yonca 1000 lirayı geçti. Samanda aşırı bir fiyat oynaması var, hasat dönemine göre saman fiyatları uçtu. Tonu 450 lira olan samanın tonu 1200 TL’ye çıktı. Saman bulmak da zorlaştı. İlk kez saman ithal eden AKP iktidarı yine samanda ithalata yönelebilir. Ülkemizde buğday ekim alanları 9 milyon hektardan 7 milyon hektara geriledi. Buğday rekoltesi verim artışı ile dengelemeye çalışılsa da buğdayda sıkıntı var. Sapının da ekim alanları daralması nedeniyle varlığında gerileme oluştu. Üretici girdi fiyatları ile verdiğini geri alamıyor. Şu anda besici girdi fiyatları sebebiyle ciddi mağduriyet yaşıyor.”dedi.

KÜSPE FİYATLARI DA ARTTI

Gürer, “Şeker Fabrikaları özelleştirilmeden önce, kotaya göre pancar teslim edene küspe verildi. O küspeyi dökme olarak alan çiftçi besicilere satardı. Fabrikaların özelleşmesi ile küspe paketlenip satılır oldu. Geçtiğimiz yıl küspenin tonu besiciye 200-250 liraydı. Bu yıl ise son kullanıcı besiciye kadar fiyatı 400 lirayı buldu. TÜİK verilerine göre Ekim 2019 tarihi itibari ile içme sütü üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre %6 azalarak 127 bin 869 tona geriledi. Görünen o ki, girdi fiyatlarındaki artışlar nedeniyle üretici giderek besicilikten uzaklaşıyor. Samanda yaşanan sıkıntıların devamı halinde, yem fiyatlarındaki artışla birlikte meralarda mevcut sorunlar giderilmezse hayvancılık önemli ölçüde soruna dönüşecektir. Bir an önce önlem alınmalıdır.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.