Salgın havası!

Salgın havası!

Soğuk hava ve yağış azlığı nedeni ile üst solunum yollarına bağlı hastalıklarda ciddi artış yaşanıyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Hakan Çetinkaya hastalıklara kapılmamak için çeşitli önerilerde bulundu

Son haftalarda yaşanan soğuk hava vatandaşı hasta etti. Vatandaş, üst solunum rahatsızlıkları şikayeti ile hastaneye koşuyor. Artan hastalıklar nedeni ile acil servislerde yoğunluk yaşanıyor. Uzmanlar soğuk nedeni ile kapalı alanlardaki insan yoğunluğunun artışının hastalığın hızla yayılmasına yol açtığını belirterek hastalıklardan alınacak çeşitli önlemlerle korunulabileceğini ifade ediyor. Grip vakalarından korunmak için ortamın soğuk-sıcak farkının en aza indirilmesi ve daha dikkatli davranılması gerektiğinin altını çizen uzmanlar, hasta bireylerle aynı ortamda bulunanların da daha dikkatli davranması gerektiğini ifade ediyor. Kar yağışının gerçekleşmemesi, hava kirliliğinin artmaması gibi çeşitli sebepler de hastalıkların salgın haline dönüşmesine neden oluyor.

YAĞIŞLAR BAZI VİRÜSLERİ ÖLÜDÜRÜR

Büyükşehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Hakan Çetinkaya son haftalarda solunum yollarına bağlı rahatsızlıklarda ciddi bir artışın olduğuna işaret ederek, "Soğuk hava nedeni ile insanlar artık kapalı ortamlarda daha çok bulunuyor. Bu da hastalıkların daha hılı yayılmasına neden oluyor. Hava kirliliği gibi çeşitli etkenler de hastalıkların yayılmasını hızlandırıyor" dedi. Hastalıklardaki artışın genel olarak soğuğun vücut direncini kırmasından dolayı kaynaklandığını ifade eden Çetinkaya, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Hastalıklar soğuk nedeniyle bir miktar artış gösterdi. Bu soğuğa karşı vatandaşlarımız çeşitli önlemler alarak sağlıklarını koruyabilirler. Kar yağışı olduğu zaman bir miktar daha hastalıkların yayılma hızı düşer. Kar veya yağmur, yağışlar havada asılı olan partikülleri, bakteri ve virüsleri temizler. Bazı bakteri ve virüsler ise soğuğa dayanıksızdır. Soğuk havanın da etkisi ile bazı bakteri ve virüsler ölür. Bazıları ise soğuğa dayanıklıdır. Genel olarak yağışlar havadaki virüs ve bakterilerin sayısını azaltır.”

BULAŞMAYI ÖNLEYEBİLİRSİNİZ

Üst solunum yolu enfeksiyonlarının hapşırma, öksürme yoluyla kolayca bulaşabildiğinin altını çizen Çetinkaya, şöyle konuştu: "Bu tür enfeksiyonlara önlem alınmaz ve tedavisi geciktirilirse bir takım komplikasyonlara sebep olabilir. Hastalıklara önlem olarak ilkin sıcak soğuk ısı değişimi en aza indirilmelidir. Dengeli beslenilmeli, sıvı içeren gıdaları, meyve ve sebzeyi bolca tüketmeliyiz. Ihlamur ve ada çayı gibi bitkisel çaylar da tüketilebilir. Bu hastalıklarda dinlenme de çok önemli. Dinlenmeye ve uyku saatlerinin düzenine önem gösterilmelidir. Hastalığın yayılmaması için de bir takım önlemler alınması gerekiyor. Bu önlemler hastalığın iyileşmesi süreci için de gereklidir. Özellikle temizlik konusunda hassas davranılmalı. Buru, ağız içi ve ellerin hijyeni sağlanmalıdır.  Özellikle evinizde hasta bir birey varsa, havlunuzu, bardağınızı ayırın, birbiriniz ile temas etmemeye çalışın. Kapalı ortamlar sık sık havalandırılmalı. Ortamın havası tazelenmelidir. Eğer gribal enfeksiyonlar 2-3 günden uzun sürüyorsa veya ağır bir enfeksiyon durumunda mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.