Sakatat tüketimi artıyor

Sakatat tüketimi artıyor

Et fiyatlarının yüksek olması nedeniyle birçok vatandaş beyaz et ve sakatata yöneliyor. Kırmızı etin fiyatı yükselirken, sakatatın fiyatı ise geçtiğimiz yıl ile aynı seviyelerde seyrediyor

Sakatat satışlarında gözle görülür bir artış yaşanıyor. Kasapta bir kilo kırmızı etin ortalama 45-50 TL’den satılması dar gelirli vatandaşı yeni arayışlara soktu. Alım gücü düşük olan vatandaşın yanı sıra, orta halli vatandaş da beyaz et ve sakatata yöneldi. Sakatat fiyatları ise geçtiğimiz yıl ile aynı seviyelerde seyrediyor. Et fiyatlarına zam geldiği halde sakatatın ucuz olduğunu dile getiren Kasap Kari Yazal, "Et fiyatları, çok yüksek. Vatandaş kırmızı et alamıyor. Et alamayanlar sakatatı tercih ediyor. Geçmiş yıllarda vatandaşın alım gücü daha yüksekti. Vatandaş hem et alabiliyordu, hem de sakatat ve tavuk eti alabiliyordu. Ama bugün bu pahalılıktan sakatat ve beyaz eti bile alamayanlar var. Kırmızı ete oranla sakatat satışlarımız iyi. Ucuz ete yönelen vatandaşımız daha çok kelle, paça, ciğer ve tavuğu tercih ediyorlar. Çünkü bunların fiyatı vatandaşın cebine daha cazip gelmektedir" şeklinde konuştu. Sakatat fiyatları ise şu şekilde, dana ciğer 28 TL, dana yürek 13 TL, dana böbrek 8 TL, zıpkın 18 TL, dana işkembe 10 TL, baş eti 19 TL, kuzu ciğer 40 TL, kuzu yürek 22 TL, kuzu kelle 12 TL, kuzu takım 25 TL.

SAKATAT FİYATLARI UYGUN

Et fiyatları yükselirken, sakatat fiyatlarında yükseliş yaşanmıyor. Vatandaş, bu yüzden sakatatı daha çok tercih ediyor. Sakatat kış dönemine göre daha ucuz fiyata satılıyor. Fiyatların bu yıl geçtiğimiz yıl ile aynı seviyelerde seyrettiğini ifade eden Yazal, "Sakatat fiyatları, geçtiğimiz yıl ile aynı. Et fiyatlarında ciddi yükselişler oldu. Fakat bu sakatat fiytlarına etki etmedi. Durumun böyle olması vatandaşın kesesini olumlu yönde etkiledi. Sakatatı insanlar artık daha ucuza tüketebilyorlar. Vatandaşımıza ucuz sakatat satabildiğimiz için mutluyuz" sözlerini kullandı.

SAKATAT PROTEİN KAYNAĞI

Sakatatın birçok faydası olduğunu söyleyen Kasap Yazal, “Bugün sakatat deyince akıllara genellikle ciğer, işkembe ve bir sokak yemeği klasiği olan kokoreç geliyor. Halbuki, akciğer, bağırsak, beyin, böbrek, dalak, dana kuyruğu, dil, işkembe, karaciğer, kelle, koç yumurtası, paça, uykuluk, yürek de sakatatlar arasında geliyor” şeklinde konuştu. Yazal, daha sonra konuşmasını şöyle tamamladı: “Sakatat zengin bir çeşide sahip Anadolu topraklarında çok eski bir geçmişi olduğu gibi besin değeri de yüksek bir protein kaynağı. Sakatat, adeta protein deposu. Karaciğer ve dalak kan yapıcı özelliği ile biliniyor. İşkembenin besin değeri yüksek. Sakatat çeşitlerinin çok fazla faydaları var. Sakatat yaz aylarında az satılılyor. Bunun sebebi ise protein değerinin yüksek olması ve halkın yaz aylarında daha hafif yemekler tercih etmesi. Kış aylarında sakatat satışları ciddi oranda yükseliyor.”

SALİH ACIBADEM merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.