Şâir Detseli’ye vefa örneği gösterildi

Şâir Detseli’ye vefa örneği gösterildi

Konya Aydınlar Ocağı, Konya Halk Kültürünün hâdimlerinden olan şâir-yazar İsmail Detseli’ye doğumunun 70. Yılı ile hizmetinin 20. Yılında teşekkür plaketiyle vefa örneği gösterdi.

Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Salı Sohbetleri’nde Konya Fıkraları dile gelerek Konya’nın mizah ustaları anıldı. Konuşmacı Şâir-Yazar İsmail Detseli, atıflı Konya fıkralarından örnekler sunarak dinleyicileri güldürürken sözlerine, Hz. Mevlâna’dan üç deyimi paylaşarak başladı. Türkiye ve Konya’da mizah kültürünün çok değerli ve gelişmiş olduğunu da vurgulayan şâir İsmail Detseli, “Can konağını aramadaysan, cansın; Bir lokma ekmek arıyorsan ekmeksin, Bir damla su arıyorsan susun, Zulmün peşindeysen zalimsin, Aşkı arıyorsan âşıksın, Gönlün neye kapılmışsa O’sun sen. Şu nükteyi biliyorsan, işi biliyorsun demektir: Neyi arıyorsan O’sun sen.” Şeklinde Mevlâna’dan bir beyit okudu.Merhum Mehmet Emiroğlu’nun 1975 de vefat eden kayınpederi Kâmil Ağa’dan, Bekri Mustafa’dan, Derbentli Ahmet Ağa’dan ve en son olarak da Konya’nın meşhur nüktedanlarından Tayyip Ağa’dan nükteler okuyan Detseli, derlediği anonim Konya fıkralarından da şu nükteleri katılımcılara anlattı.

GONYA’NIN TAYYİP AĞA’SI…

Konya’nın varlıklı nüktedan tiplerinden olan ve halk tarafından “Tayyip Ağa” olarak tanınan 1884 doğumlu Tayyip Alperten’den de 2-3 fıkra anlatan Detseli, “Konya’mızın yetiştirdiği son kuşak halk filozoflarından biridir Tayyip Ağa. Kurtuluş Savaşı yıllarında ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında yaşayan bir zattır. Yaşadığı yıllar içinde kendisine has bir şekilde biraz alaycı, biraz küfürlü ama hazır cevapları olan birisidir” dedi.  Detseli, Tayyip Ağa’dan şu nükteli sözünü dinleyiciler ile paylaştı. Tayyip ağa zamanın Konya valisini bir gün Meram’daki evine davet eder. Hazırlananları yeyip içtikten sonra Tayyip ağa; sayın valim gel şöyle benim evin damına bir çıkalım der. Çıkarlar dama Tayyip ağa önde, vali ardında “gel valim şöyle gel, Gonya’yı iyice bir seyret” diyerek damı dolaştırır. Bu durumdan bir şey anlayamayan vali bey sorar; yahu Tayyip ağa bu damda dolaşmanın manasını anlayamadım bunun sebebi nedir, deyince ağa lafı yapıştırır: Vali hazretleri sokakta senin için bu valinin bastığı yerde ot bitmez diyorlar bende bu damın otuna baş edemedim onun için seni damda dolandırıyorum ki ot bitmesin!”

Sohbetin sonunda Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, 23. ve 24. Dönem Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı’yı kürsüye davet ederek beraberce İsmail Detseli’ye, Aydınlar Ocağı’nın “Doğumunun 70. ve hizmetlerinin 20. Yılında Konya Halk Kültürünün hâdimlerinden olan Sn. İsmail Detseli Beyefendi’ye teşekkür eder, hayırlı ve hizmet dolu bir ömür dileriz “ yazılı teşekkür plaketi takdim edildi. Sohbet, topluca hatıra fotoğrafı çekimiyle son buldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.