Saim Hoca’ya  saygı günü

Saim Hoca’ya saygı günü

‘Doğumunun 80. yılında Prof. Dr. Saim Sakaoğlu Saygı Günü’ gerçekleştirildi

Konya Kültür ve Turizm Derneği tarafından düzenlenen ve Kılıçarslan Salonu’nda düzenlenen programa Sakaoğlu’nun yakınları, öğrencileri ve sevenleri katıldı. Programın açılışında konuşan Konya Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Prof. Dr. Nilgün Çelebi, “Bugün bizim için bir onurdur ki, bu ay hocamızın 80. doğum günüdür. Benim gösümde kendisi 18 yaşında. Sayın hocamız sadece Konyamızın değil, Türkiye’nin tanıtımı, dünyaya da folklor alanında, halk edebiyatı alanında fikirleri ve çalışmaları ile değerli bir akademisyenimizdir. Ne kadar kibar, anlayışlı bir kişi olduğunu hemen görürsünüz. Salon tahsisi için Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyorum ama acilen Şehir Müzesi’nin çok özel bir şekilde yapılmasını ve bu çalışmanın başlatılmasını diliyorum. Bu çalışmanın Saim hocamızın başkanlığındaki komisyon tarafından düzenlenmesini gönlümden geçiriyorum. Çünkü Konya’nın kültürüne, evlerine, mahallelerine, sokaklarına, çeşmelerine, camilerine sayın hocamız kadar nüfus edebilmiş insan sayımız maalesef çok az” dedi.

ADIMI BİR SOKAĞA VERMEYİN

Daha sonra söz alan Prof. Dr. Saim Sakaoğlu da katılımcılara teşekkür etti. Sakaoğlu konuşmasının sonunda çok değerli insanların isimlerini verildiği sokak isimlerinin belirli bir süre geçtikten sonra kaldırıldığını belirterek, “Bir adı kaldırırken, niye o adı niye kaldırdığınızı bilmeniz gerekiyor. Biz insanlarımızı yaşatmamız gerekiyor. Ama, hepiniz şahit olsun, vallahi de benim ismimi bir çıkmaz sokağa dahi vermeyin. 60 yıl sonra ‘Kim bu Saim’ derler kaldırırlar. Ama benim adımı, ‘Sakaoğlu Ailesi Türk Halk Kültürü Kütüphanesi’ diye bir binanın üzerine koyarlarsa, dünyanın en mutlu insanı olurum” ifadelerine yer verdi.

KOCAMAN BİR GÖNLÜ VAR

Prof. Dr. Saim Sakaoğlu ile ilgili belgeselin yapımcılığını üstlenen Prof. Dr. Ahsen Turan da konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Hocamız ile ilgili belgeseli hazırlamaktan çok büyük şeref duyuyoruz. Vefa kelimesinin içini doldurmak için böyle bir çalışma yaptık. Biz hocamızı sadece bir bilim adamı görüyorduk ama evinde yaptığımız çekimlerde de ne kadar mükemmel bir insan olduğunu, mükemmel bir ev sahibi olduğunu gördük. Saim hocamız, insanları seven, yüreğini herkesi sığdıran, kocaman gönlü olan birisi.”

Daha sonra hazırlanan Prof. Dr. Saim Sakaoğlu belgeseli katılımcılara izletildi. Belgesel gösteriminin ardından Sakaoğlu’nun eşi ve yakınları tarafından birer konuşma yapıldı. Aşık Öksüz Ozan / Ahmet Yıldırım bir konser icra etti.

SAİM SAKAOĞLU KİMDİR?

Konya'nın merkez Meram ilçesine bağlı Fahrünnisa Mahallesi'nde 20 Mart 1939'da doğdu. Babası, hattat ve hafız Mehmet Efendi, annesi Zeliha (Köseoğlu) Hanım'dır. Hâkimiyeti Milliye İlkokulu'nu (1946- 1951), Konya Lisesi'nin orta kısmını (1951-1955) ve lise kısmını (1955-1959) bitirdikten sonra, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile Çapa Yüksek Öğretmen Okulu'ndan mezun oldu (1965). İlk görev yeri Tokat Gaziosmanpaşa Lisesi'dir (1965-1967). Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde, önce asistan (1967-1971), sonra asistan doktor (1971-1977) ve doçent doktor (1977-1988) unvanlarını aldı. 1988 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne profesör olarak atandı. İki dönem Eğitim Fakültesi Dekanlığında bulundu (1988- 1994). 1994'ten sonra bölümüne döndü. Emekli oluncaya kadar bölüm başkanlığını da yürüten Sakaoğlu 20 Mart 2006 tarihinde yaş haddinden emekli oldu. Görev aldığı üniversitelerde 29 öğrencisinin yüksek lisans, 17 öğrencisinin de doktora danışmanlıklarını yürüttü. Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü, Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu, İLESAM, UNİMA, Konya Fikir Sanat Kültür Adamları Birliği Derneği, Konya Lisesi Mezunları Derneği, Türkiye Yazarlar Birliği, Konya Kültür ve Turizm Derneği vb. kurumların üyesi olan Prof. Sakaoğlu; Asya, Avrupa ve Amerika kıtalarında çeşitli bilimsel toplantılara katılıp bildiriler sundu. Türk Dil Kurumu'nun 1983-2001 yılları arasında Bilim Kurulu ve 1995-2001 yılları arasında Yürütme Kurulu üyeliklerinde bulundu. American Folklore Society'ye üyelik tarihi 1974'tür. Kitapları, makaleleri ve bildirileri İngilizce, Almanca, Fransızca, Makedonca ve Japonca olarak yayımlandı. Basılı 65 kitabı vardır, makale boyutundaki yazıları 1.500'ün üzerindedir. Eserlerinden seçilen bazı örnek metinler de ilköğretim Türkçe ve lise edebiyat ders kitaplarına alınmıştır.

HÂLİD ŞEN

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.