Şahinler Holding Başkanı Şahin: Türkiye’nin Geleceği Demokrasiden Geçiyor

Şahinler Holding Başkanı Şahin: Türkiye’nin Geleceği Demokrasiden Geçiyor

Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, Türkiye’nin geleceğinin demokrasiden geçtiğini söyledi.

Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, Türkiye’nin geleceğinin demokrasiden geçtiğini söyledi. Şahin, “Devleti özgürlükler ve hukuk çerçevesinde iyi çalıştıramazsak, demokrasi çalışmaz. Aynı şey kurumlarımızda da geçerli. Şirketlerde insanların hak ve hukukunu vermezseniz, özgür çalıştırmazsanız, sorumluluk tanımazsanız, orada da başarılı olamazsınız.” dedi.

Anadolu Girişimci İşadamları Derneği’nin (AGİD) geleneksel olarak düzenlediği “Tecrübe Paylaşım” programının bu ayki konuğu Şahin, Sheraton Otel’de iş yaşamında başarıya giden yolları anlattı. Demokrasiyi özümseyip yaşatan ve toplumlarında özgürlükleri sağlayan, hukuku ve kuralları başkanlarının üstünde tutan Amerika’nın son 50 yıldır dünyanın liderliğini elinde tuttuğunu hatırlatan Kemal Şahin, dünyanın yüzde 35’lik kaymağının bu ülke tarafından yenildiğini kaydetti. Sürdürülebilir hiçbir başarının tesadüfi olmadığını belirten Şahin, “Mutlaka bir şeyleri doğru yapmanız lazım. Almanya’nın en iyi mühendislik okulunu okudum. Almanlar çalışma izni vermedikleri için ben bende küçük bir dükkânda işe başladım. Şirketimi 5 bin TL ile kurdum. Bir şey üretip satmak zorundasınız. Başarımdaki temel noktalardan biri dükkânımın başına geçtim. Zaten param yok. Kendim sattım, aldım ve müşteriye anlattım. Mühendis adam dükkânda çalışır mı? İnsanları anlayıp dinlemeye başladım. Ondan sonra onların istediği şekilde satmaya çalıştım. Büyük ihtimalle başarımda büyük bir şeyi tetikledi.” diye konuştu.

Şahinler Holding’i ‘dünyanın en büyük tekstil şirketleri’ sıralamasında 18.’liğe getiren ve 1997’de Almanya’da ‘yılın işadamı’ ödülüne, Amerika’da ise ‘dünyayı yönetenler kulübüne’ kabul edilen Kemal Şahin, 1982 yılında Almanya’da temellerini attığı atölyede o ülke insanın beklentilerine uygun üretimi yaptığını dile getirdi. Tekstilden, inşaata; enerjiden, turizme; serbest bölge işletmeciliğinden gıda ve bilgi teknolojilerine kadar farklı sektörlerde 1 milyar doları aşan ciroya ve 10 binin üzerinde çalışana sahip holdingin sahibi Şahin, konuşmasına şöyle devam etti: “Pazarın istediği şeyi yapmaya çalıştım. Müşteri ve pazar girişimciliğin özü. Oraya hakim olmazsanız, emeklerinizi çöpe atmış olursunuz. Çalışanların eğitimi ve motivasyonu önemli. 10 kişiyken önemli işleri siz yapar, diğer çalışanları koşturursunuz. Şirket 250 kişi olduğunda insanları tanıyamazsınız. Bu durumda insanların çalışacağı atmosferi; onları işini tutkuyla seveceği ortamı oluşturmak gerekir.”

İşini doğru yapan, sözünü tutan güvenilir kişilerin çok hızlı bir şekilde başkalarının da parasını kullanmayı başarabileceğini açıklayan Şahin, “Dolayısı ile güven veren bir kurum ve şahıs haline geldiniz mi parayı bulursunuz. Bu devirde insan paradan çok daha önemli. Para ile iyi bir insanı bulamazsınız. Ama iyi bir insan parayı bulur ve işi yapar. Firma veya kişi olarak kendimizi sorgulayacağız. İş yaparken ne yapacağız? Öncelikle yapacağımız iş konusunda yeteneğimizin olması lazım. O işi yaparken zevk alıyor musunuz? Ayrıca bu iş için şartlar müsait mi? Vizyon dediğimiz şey o. Ne yapmak istediğinizi bilecek ve ona odaklanacaksınız. Verim için zamanı çok iyi kullanmalısınız. İnsanlar; zihnini, ruhunu, kalbini ve bedenini kullanarak başarılı olabilir.” diye konuştu. Şahin, soru üzerine Adana’da tekstilde yatırımı düşünmediğini; ancak başta turizm olmak üzere farklı sektöründe yatırım yapabileceğini sözlerine ekledi.

Toplantıya katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, toplumdaki refah düzeyinin üretimden geçtiğini ifade etti. Üretmeden zengin olunmayacağını vurgulayan Sözlü, “Eğer siz üretmeden sadece içinizdeki kısır çekişmelerle üstünlük sağlamaya, rakiplerinizi çelmeleyerek, öndeki pozisyonunuzu korumaya çalışırsanız dünyadaki yarışta hak ettiğiniz dereceyi elde edemezsiniz.” şeklinde konuştu. AGİD Başkan Yardımcısı Cevdet Şeker ise 40 yıl önce sivil toplum kuruluşlarının (STK) günümüzdeki kadar etkili olmadığını bildirdi. Küreselleşen dünyada STK’ların daha etkin hale geldiğine işaret eden Şeker, şunları söyledi: “STK’lar ileri demokrasilerin vazgeçilmezleri arasına girdi. Amaç karar mekanizmalarına geçmişe oranla daha fazla katılım sağlayabilmek. Yerelleşme gelişirse küreselleşmeden korkmamak gerekir. Yerel değerlerin ön plana çıkarmak için çabalamaktayız. Yerel değerlerin ön plana çıkartılması demek etnik, dinsel, kentsel ve ideolojik ayrılıkların güç kazanması değil; tam tersine beşeriyettin ortak arzuları doğrultusunda güç birliğine yönelik süreç olarak düşünülmelidir. Bunu başardığımız ölçüde ortak ideallerimize ulaşmamız mümkün olacaktır.”

Organizasyona Vali Yardımcıları Mustafa Yüksel Karadağ, Azmi Yeşil, Burhan Terzioğlu, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ, Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, Kimse Yok mu Derneği Adana Şube Başkanı Kemal Elibal, Adana Koza İşkadınları Derneği Başkanı Arzu Göktepe ile çok sayıda sanayici ve işadamı katıldı.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.