Ahmet Güldağ

Ahmet Güldağ

Sağlıkta Memnuniyet Oluşumları

Sağlıkta Memnuniyet Oluşumları

Memnunluk duymayabileceğimiz oluşumlar yanında memnun olduklarımızı da konu etmemizin faydalılığına dem vurmuştum. Önceki yazımda.
Konya Büyükşehir Belediyesi’nce yayınlanan Tarihi Eserler Envanteri ve bu eserlerin aslına uygun restorelerini konu etmem sonrası diğerlerine de değineceğim demiştim.
Bu günde sağlıktaki ileri oluşumlardan bahsetmek isterim.
Yakın zaman içinde Konya Devlet hastahanelerinin bir girişimi bulunmakta. Numune’nin Dr. Ahmet Özcan Caddesi, Meram Eğitim ve Araştırma’nın Zafer’de, Beyhekim’in de Bosna Hersek’te birer “Semt poliklinikleri” açmaları.
Bunlardan Numune Hastanesi’nin geçen hafta açacağı poliklinikliğin açılışında bulunmak istedim ve yerini ilgililerden sordum.
Uzakta olursa ulaşım vasıtası mafişliği içinde nasıl bulabilirim düşüncesinde iken “Hemen stadyumun arkasında” deyivermeleri. Eh yakınımda imiş diye sevindirmişti
Yola koyulurken bizim bellek yine “nereden nereye”yi çalıştırmaya başladı.
Yıllar evveli Konya’da tek Devlet Hastanesi’nin tarihi kısmı, Ankara ve İstanbul Tıp Fakülteleri’ne bağlı hastaneler vardı.
Öyle hafif hastalıklar göze alınmaz kocakarı ilaçları ile gidermeye çalışılsa da doktor lüzumunda ister Konya’da ki olsun ister tıp hastanelerinde olsun sabahın körü olan saat dörtlerde kapı önlerinde sıraya girer, öğleye yakın girebilmişseniz doktorun sert hitabı içinde derdinizi anlatırken bazen kalp ve göğsünüzü dinler, kendinin teşhisi ile verdiği ilaçlara mutlaka birde ağrı kesici yazardı.
O zamanlar güzel ambalajlı kutu ilaçlar ne gezer. Reçetedeki yazılan karışım eczanede yapılır. Hap veya şurup olarak bir iki gün sonra verilirdi.
Bu günün ellilere ulaşanları bile bilmez. O yılların hâkimiyetindeki iktidar torunlarının bu günlerde “Halkın refahını biz sağlamış demokrasiyi biz getirmiştik” yanında sanki karşı gelen varmış gibi birde ööö diye öcü göstermeleri ile “Cumhuriyeti ancak biz koruruz” demeleri ne manalara gelir bilemem.
Unutmayayım birde hasta yatımı işleminde yer bulamazdınız ama…
Zamanında, hatta yakın zamana kadar bile devam eden, işlerine gelmediği için yazıhane kapatışına karşı gelenlerin işlemi vardı.
Eğer yazıhanelerinde ziyaret ederseniz hem poliklinikte hem de ki sadece tıp fakültelerinde olan tahlil, röntgen vb, işlemleriniz çabukça hallolur. Yer kalmadığı söylenen hasta yatağı da emrinize amade(!) olurdu.
Zaten Anadolu da bu işlemler pek yapılamadığı yıllarda hastalar Ankara ve İstanbul yolunu trenlerin doluluğu içinde koridorlarda durarak aşmaya çalışırlardı,
Çok mu kötümser anlattın dersiniz? İnanın yetmişi aşanlara bir sorun. Anlatırlar daha memnunsuzluk olaylarını. Bakmayın bu günkü unutulmuş görünen anlatımlara…
***
Bu günkü oluşumları konu edeceğiz derken daldırıverdi belleğim işte. Kusura bakmayın göz önüme getirince anlatmak istedim.
Evet, stadyumu geçtim ama ortalarda bir şeyler yok kimsede bilmiyor.
Cep telefonumla sordum. İlgili itfaiye yanında dediler. Yürü babam yürü dedim zamanım var vazgeçmeyeyim diyerek iki km. sonu itfaiyeye geldim yine yok. Ama bir pankart gördüm “Hasta kabulü için poliklinik açılmıştır” diye 500 veya bir km. kadar daha yürüyüp buldum balonlarla süslü açılış yerini.
Halk arasında bir yer bulabilip başlayan konuşmaları dinlemeye başladım.
Konya İl Sağlık Müdürü Sayın Doktor Hasan Kendirci amaçlarının hastayı hastahaneye ulaşımını kolaylaştırma bakımından, aynı semtin hastanesindeki doktor işlemlerinin aynen yapılması hizmeti için semt poliklinikleri açmakta olduklarını. İlerde ki günlerde röntgen ve laboratuar tetkikleriyle de destekleneceğini belirtiyordu.
Konya milletvekillerinden bazılarının da katıldığı açılışta söz alan Konya Milletvekili ve eski bakanlardan Sayın Prof. Sami Güçlü ise sağlık hizmetlerindeki ilerlemeleri etrafa gülücükler saçışı içinde halkın anlamını kolaylaştırdığı ve kaynaştırdığı bir hitabet içinde oldu ki sık sık alkışlandı.
Açılış duası sonu girdiğimiz poliklinikte her kesimin bulunmakta olduğu görülmekte idi.
Bendenizi gören Numune Hastanesi Başhekimi Sayın Opr. Dr. H. İbrahim Topatan gelişimdeki memnuniyeti belirtirken bir arkadaşının otosuyla gönderme lütfünde bulundu ki böylece km. yol kastetmeden kurtuldum.
Dönerken bir de bu günleri düşündüm. O engelli günler yerine bu günün randevu alışlarla kapı önünde bile yığılmayı kaybettirme yanında. Doktorların şefkat içinde derince tetkik, tahlil vb. işlemlerine göndermeleri ve yatma işlemi varsa oda bulunması içler acısı yerine açışı olmakta idi.
Ve “Nereden nereye” oluşumlar. İnşallah, olabilen aksaklıklarda ilerde giderilir” diye düşünürken Sağlık Bakanı’ndan doktor, hemşire ve hasta bakıcısına kadar bütün personeli tebrikle başarılar dilerim.
***
Sağlık ve esenlik içinde sevdiklerinizle yaşam dileğimle

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Güldağ Arşivi
SON YAZILAR