Sağlıkmetre İle Diyabet Kontrolünde Yüzde 41’e Varan Başarı Sağlandı

Sağlıkmetre İle Diyabet Kontrolünde Yüzde 41’e Varan Başarı Sağlandı

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi ile Turkcell'in sağlık alanında işbirliğinden olumlu sonuç alındı. 100 diyabet hastasında kullanılan SağlıkMetre çözümü sayesinde, ek bir ilaç kullanılmadan ve ilaç dozları arttırılmadan...

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi ile Turkcell'in sağlık alanında işbirliğinden olumlu sonuç alındı. 100 diyabet hastasında kullanılan SağlıkMetre çözümü sayesinde, ek bir ilaç kullanılmadan ve ilaç dozları arttırılmadan kan şekerinde yüzde 16 oranında azalma tespit edildi. SağlıkMetre ile takip edilen hastalardaki diyabet kontrol başarısı yüzde 41’e ulaştı.

Turkcell’in 2012 yılında geliştirdiği ve İstanbul Üniversitesi işbirliği ile denemelerine başlanan SağlıkMetre çözümünün sonuçları bir basın toplantısı ile paylaşıldı. Ortak projenin sonuçlarının açıklandığı toplantıya; Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Güloğlu, İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Akif Karan ve İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Endokrin Bölümü Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlhan Satman katıldı.

Proje kapsamında, Turkcell tarafından geliştirilen SağlıkMetre cihazı ile İÜ İstanbul Tıp Fakültesi’nde diyabet hastalığıyla mücadele eden 100 kronik hastanın önemli tıbbi ölçüm verileri 7/24 uzaktan takip edildi ve kayıt altına alındı. Halen devam eden projenin çalışma grubunda yer alan hastalarda, tedaviye uyumun yüzde 25 oranında arttığı gözlendi. Hastaların açlık kan şekeri ortalaması yüzde 16 oranında düşerken, HbA1c adı verilen son üç aylık kan şekeri kontrol parametresi de başlangıç değerine göre yüzde 9 oranında azaldı. Diyabeti kontrol altında olan hastaların oranı ilk 3 ayda yüzde 41, ikinci 3 ayda ise yüzde 37 oldu. SağlıkMetre kullanmayan kontrol grubundaki kontrol oranları ise sırası ile yüzde 38 ve yüzde 26 olarak gerçekleşti. Böylece, Turkcell SağlıkMetre ile takip edilen hastalardaki diyabet kontrol başarısı yüzde 41’e ulaştı. Proje; Sağlık Bakanlığı himayesinde, 19 Avrupa ülkesinin katılımı ile gerçekleştirilen 'Kronik Hastalıklarda Sürdürülebilir Sağlık için Çözüm Arayışı' toplantılarında, İstanbul Üniversitesi tarafından sunuldu ve kabul gördü.

İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Güloğlu, toplantıda yaptığı konuşmada; Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 22 milyon kişinin bir veya birden fazla kronik hastalık taşıdığını ve Türkiye’de hasta sayısı 8 milyona ulaşan diyabetin (şeker hastalığı) yıllık maliyetinin 13 milyar TL’yi bulduğunu söyledi. Güloğlu, “Kronik hastalık tedavisi bir ekip işidir; inovatif bir teknoloji iyi bir ekibin kullanımına sunulduğunda, takip işi kolaylaşır, hasta açısından tedavi daha başarılı şekilde sağlanır. Turkcell ile gerçekleştirdiğimiz bu çalışma da inovatif çözümlerin sağlık sistemindeki yükün azaltılması, hasta bakım ve diğer operasyonel maliyetlerin düşürülmesi ve hastaların yaşam kalitesinin artırılması açısından ülke ekonomisine büyük katkı sağlayabileceğini göstermiştir." dedi.

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv de SağlıkMetre’yi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “Daima, ‘İşimiz teknoloji, ama esas işimiz insan’ diyoruz. Takım olarak kendimize en çok sorduğumuz soru: ‘İnovasyonu, teknolojimizi kullanarak insan hayatına nasıl daha fazla değer katabiliriz, müşterilerimizin hayatlarını nasıl kolaylaştırabiliriz?’ Biz inovasyonu, yeni bir fikrin toplumsal ve ekonomik faydaya dönüşmesi olarak görüyoruz. Turkcell mühendislerinin imzasını taşıyan SağlıkMetre tam da bu açıdan önemli bir çözüm." şeklinde konuştu.

SağlıkMetre'nin gerek hastaların yaşam kalitesine olumlu etkisi, gerekse sosyal güvenlik sistemindeki yükü azaltma potansiyeli ve bakım ve diğer operasyonel maliyetlerin düşürülmesi açısından ciddi katkılar sunduğuna işaret eden Ciliv, "Bu başarının ülkemizin köklü bilim yuvalarından biri olan İstanbul Üniversitesi’nde kanıtlanmış olması ise bize büyük gurur verdi. SağlıkMetre Turkcell için ilk basamaktı. Bundan sonra da Turkcell’in teknolojisi gerek sağlık gerekse sağlıklı yaşam alanlarında insanımıza fayda sağlamak için çalışmaya devam edecek.” ifadelerini kullandı.

İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Endokrin Bölümü Bilim Dalı Başkanı ve SağlıkMetre projesinin koordinatörü Prof. Dr. İlhan Satman da şöyle konuştu:

“Araştırmamız kapsamında 1 yıl süreyle toplam 200 diyabet hastasını takip ettik. Bu hastalardan 100’ünün takibini Turkcell SağlıkMetre'yi kullanarak gerçekleştirdiğimiz çalışma kapsamında elde ettiğimiz ilk sonuçlara göre, SağlıkMetre kullanımının kan şekeri, tansiyon değerleri ve kan yağları üzerine olumlu etkileri görülmüştür. Bu araştırma, gelişen teknolojinin desteği ile hasta verilerinin anlık olarak takip edilmesi ve değerlendirilmesi sayesinde yeni veya ilave ilaç tedavisine gerek kalmaksızın, mevcut tedavi koşullarında, kan şekerlerinin kontrol altına alınmasında ve hastaların tedaviye daha iyi cevap verebilmelerin de çok başarılı sonuçlar alınabildiğini göstermiştir. Bir GSM operatörü ile bir üniversitenin işbirliğinde gerçekleştirilen İstanbul Üniversitesi Turkcell SağlıkMetre projesi, hasta verilerinin anlık olarak takip edilmesinden araştırma dizaynına kadar açıklanmış sonuçları ile birlikte incelendiğinde alanında bilinen ilk çalışmalardan biri olma özelliğine sahiptir.”

Turkcell SağlıkMetre cihazı, kronik hastaların her yerde 7/24 doktor kontrolü altında tutulabilmesini sağlıyor. Cihaz, diyabet dışında aritmi, tansiyon, astım, aritmi ve KOAH için de kullanılabiliyor. Turkcell SağlıkMetre, İÜ İstanbul Tıp Fakültesi ile yapılan çalışmada, klinik faydasını ispat etmesi ile bireysel kullanıma da açıldı. SağlıkMetre’ye 24 saat medikal destek merkezi hizmeti de dahil olmak üzere ayda 49 TL ödeyerek sahip olmak mümkün.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.