Muhammet Gümüş

Muhammet Gümüş

Sağlık Turizmi için Ilgın'a yatırım kazandırır

Sağlık Turizmi için Ilgın'a yatırım kazandırır

Tarihi ve kültürel değerlerin yanında bünyesinde bulundurduğu kaynaklarla ülkemizde ve şehrimizde önemli bir yere sahip olan ancak çok az bir kesim tarafından bilinen şirin ilçemiz Ilgın, hakettiği yatırım ve değerin arayışında önemli çalışmalar yapıyor.

Geçtiğimiz günlerde yaptığımız ziyarette Ilgın Belediye Başkanı Mehmet Karahan ve ardından Ilgın Şeker Fabrikası Müdürü Sezai Doğan'la yaptıkları hizmetlerle alakalı bilgi alışverişinde bulunduk. Hiç şüphesiz Ilgın denilince akla gelen ilk değer kaplıcaları oluyor. Ancak bu değer hakettiği yerde olmayınca ilçe için şehir için ve de ülke için büyük bir kayıp olduğu gerçeği ortaya çıkıyor.

Neden mi?

Tarihi Roma ve Bizanslılara dayanan kaplıca ve hamamların özellikleri ve sağlık değerleri açısından Dünya'nın ilk üç şifalı suyundan birisi olması, içilebilir özelliği ve değişmeyen ısı değerleri ile birçok rahatsızlığa şifa olması, Hz. Mevlana'nın yılın iki ayını Ilgın'da geçirmesi, o dönemlerden gelen cüzzam hastalığının kaplıcalarda şifaya kavuşması, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde övgüyle bahsedilmesi ve kaplıca suyunun renksiz ve kokusuz olması gibi birçok etken böyle bir değeri kullanamamanın büyük bir kayıp olduğunun göstergesidir.

Son yıllarda artan Sağlık Turizmi ilgisinin Ilgın'a çekilebilmesi adına önemli yatırımların olması gerekiyor. Bu konuda Ilgın Belediye Başkanı Mehmet Karahan, imkanları ölçüsünde ilçeyi güzelleştirmek ve saklı kalan tarihi alanları restore ederek hizmete açma çalışmalarının devam ettiğini belirtiyor.

Yani Başkan ilçeye gelecek olan yatırımcılara sadece  “Buyrun gelin otel dikin” demiyor, yatırımcıların yatırımlarını gönül rahatlığı ile yapmaları için de sosyal alanlar açıyor.

Bunlardan bazıları ilçe merkezindeki prestij yollar, uydudan dahi görülebilecek şehitlik parkı, Çavuşçu Gölü ve mesire alanları ile merkezde yer alan Mimar Sinan'a ait olan Lala Mustafa Paşa Külliyesinin de içinde bulunacağı Osmanlı Meydanı gibi birçok proje ilçeye güzellik getirecek.

Tatil için ilçeye giden turistler, hem kaplıca ve hamamlardan faydalanacak aynı zamanda da tarihle iç içe güzel bir zaman geçirmiş olacak.

Belediyenin yapmış olduğu tüm bu gayretleri görünce Ilgın'a kesinlikle önemli yatırımcıların ilgi göstermesinin büyük bir kazanç olacağının altını çizeyim. Dahası Ilgın'a yapılacak olan yatırım, yatırımcısına kısa vadede olmasa bile birkaç yıl içinde fazlasıyla kazandıracaktır diye düşünüyorum.

Böylesi önemli ve güzelliklerin yapıldığı ilçeye yatırımcıların yanısıra Konya halkının da ilgi göstermesi sahip çıkması gerekiyor. Bu değeri tüm ülkeye ve dünyaya anlatmak için öncelikle Konya'nın bu değerin farkında olması şart. Bundan dolayı Tatil programları yapılırken Sağlık Turizminde Ilgın'ın atlanmaması önemli olacaktır. Ben yaptıkları ve yapacakları hizmetlerden ötürü  Ilgın Belediye Başkanı Mehmet Karahan ve ekibine kolaylıklar diliyorum.

Şeker Müdür, Şeker'e değer katıyor

Geçtiğimiz ay 36. Pancar Alım ve Şeker Üretim Kampanya açılışı törenini gerçekleştiren ve yoğun bir kampanya süreci geçiren Ilgın Şeker Fabrikası bu aralar dur durak bilmeden yoğun tempo ile çalışıyor. 1982 yılında kurulan ve bugüne kadar Ilgın ve çevresine önemli katkılar sağlayan Ilgın Şeker Fabrikasını da ziyaret etme imkanı buldum. 4 buçuk ay sürecek yoğun kampanya içinde bizi sıcakkanlılık ile karşılayan Ilgın Şeker Fabrikası Müdürü Sezai Doğan, hem yenilikleri hem kampanya sürecisini anlattı.

Sezai müdür, teknolojik yenilikleri nasıl enteğre ettiklerini paylaşmasının yanısıra bu yıl hizmete geçen randevü sistemi ile hem üretimde kaliteyi arttırmış hemde fabrika önünde yığılmaları engelleyerek çiftcilerin günlerini fabrika önünde geçirmelerini ortadan kaldırmış. Özellikle mouse sistemi diye adlandırılan uygulama gerçekten takdire şayan bir sistem. Şöyle ki; bu uygulama ile çiftçilerden pancar tarladan temizlenerek alınıyor. Şimdilik 4 tane mouse pancar yükleme makinesinin çalıştığı uygulamada Pancarın içindeki şeker varlığının tamamı, zayi olmadan şekere çevrilerek geçen yıllardaki kayıpların önüne geçiliyor. Bu uygulama ile aynı zamanda çiftçilerden temiz pancar getirdikleri için de boşaltma parası alınmıyormuş. Çiftcilerin avantajına olan bu uygulamalardan ötürü Ilgın Şeker fabrikası yönetimini tebrik etmek gerek. Sezai müdür ise gerçekten kurumuna yakışır Şeker gibi müdür. Kendisini ve ekibini yürekten kutluyorum.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Muhammet Gümüş Arşivi
SON YAZILAR