Sağlık Müdürü Serdal Türkoğlu: Mers Dedikodularına İnanmayın

Sağlık Müdürü Serdal Türkoğlu: Mers Dedikodularına İnanmayın

Muş İl Sağlık Müdürü Dr. Serdal Türkoğlu, MERS virüsü şüphesiyle ilgili hiçbir dedikoduya itibar edilmemesi gerektiğini belirterek Muş’ta herhangi bir sıkıntının söz konusu olmadığını ve gerekli her türlü olasılığa karşıda...

Muş İl Sağlık Müdürü Dr. Serdal Türkoğlu, MERS virüsü şüphesiyle ilgili hiçbir dedikoduya itibar edilmemesi gerektiğini belirterek Muş’ta herhangi bir sıkıntının söz konusu olmadığını ve gerekli her türlü olasılığa karşıda hazır olduklarını söyledi.

Muş İl Sağlık Müdürü Dr. Serdal Türkoğlu, önceki gün kusma ve yüksek ateş şikayetiyle Muş Devlet Hastanesi’ne müracaat eden 37 yaşındaki M.A. isimli vatandaşta herhangi bir bulguya rastlanmadığını bir daha açıklayarak hastalık ile ilgili yapılan dedikodulara itibar edilmemesini istedi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Türkoğlu, makamında gazetecilerle bir araya gelerek açıklamalarda bulundu. Muş Devlet Hastanesi’nin MERS virüsü ve buna benzer hastalıklara karşı her türlü tedbiri aldığını belirterek şunları söyledi: “Bildiğiniz üzere dün hem sosyal medya, hem yazılı medya, hem de genel medyaya yansıyan ana haber bültenlerine konu olan bir vaka ile buradayız. 3 gün önce hacdan gelen bir hastamızın ani bilinç bulanığı, ateşinin çıkması üzerine kendi aracıyla hastaneye müracaat etmesi üzerine, MERS virüsü olabilir mi?Diye bir düşünceye sevk etti bizi. Gelen hasta hastaneye başvurdu, yapılan tahlil ve testler sonucu böyle bir hastalık olmadığı anlaşıldı ve hasta taburcu edildi. Gerekli önlemlerimizi almış durumdayız. Halkımızın herhangi bir şüpheye ve infiale sevk edecek bir durum söz konusu değildir. Bir nevi buna da alışık olmalıyız. Sonuçta biz Müslüman bir ülkeyiz. Hac vazifesini yapmak için hacca giden insanlarımız var. Ortadoğu’ya çalışmak için giden insanlarımız var. Bunların bu hastalık veya virüse bulaşması söz konusu. Dolayısıyla hastanın Türkiye’ye gelmesinden sonra 15 gün içinde bulaşması söz konusu. Gelen vakalarda 15 gün içinde herhangi bir ateş, bulantı, kusma, bilinç bulantısı, kanama, öksürük, solunum darlığı ve daha sonrasında bronşit ve solunum yetmezliğine kadar ilerliyorsa, bu bizde MERS virüsü var mıdır? Diye şüpheye sevk etmekte. Bilindiği üzere tüm Türkiye’de acile başvuru sayısı binlerce. Bu konu gündemde olduğu taktirde bu tür vakalarla karşılaşacağız. Şu anda Türkiye’de sadece şüphe üzerine hastanede tedavisi sürdürülen 17 kişi var. Yapılan tetkikler sonucunda hepsine sıtma teşhisi konuldu. Herhangi bir MERS virüsü veya Ebola virüs hastalığı şu anda Türkiye’de saptanmadı.”

“MERS VİRÜSÜNÜN ÖLDÜRME ORANI YÜZDE 40 İLE 50 ARASINDA”

Mers virüsü ile ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dr. Türkoğlu, “MERS virüsünde ölüm oranı yüzde 40-50 arası. Bu hastalıkta öncelikle yapılacak şey insanlara bulaşmasını engellemek. Hastanın izole şekilde hastaneye transferinin sağlanması. Hastaneye geldikten sonra da sağlık personelinin uygun kıyafetler giymesi, bulaşının önlenmesi lazım. Daha sonra da gerekli tedaviye başlanmalı. Bulaşmayı engellemek için Afrika’ya, Ortadoğu’ya seyahatlerin engellenmesi gerekir. Gidildiğinde de toplu yaşama alanında fazla kalınmaması, öksürüğe, hapşırığa karşı elle yüzün kapatılması. Bilindiği gibi aşısı ve tedavisi yok. MERS virüsü genelde grip gibi başlar. Bulantı, ishal, kusma zaten Ebola virüsü ile ortak özellikleri. Daha sonra akciğer yetmezliğine kadar ilerliyor. En son solunum yetmezliği ile kendisini gösterir ve yüzde 40-50 oranında ölümle sonuçlanır. Dünkü vakada tanı konulmuş bir vaka değildir. Zaten hastaneye gelmiş gerekli tetkikler yapılmış, MERS virüsü olmadığı anlaşılarak taburcu edilmiştir. Bu tür vakalara nasıl yaklaşacağımızı biliyoruz.” dedi.

“BİZ GEREKLİ TEDBİRLERİMİZİ ALMIŞ DURUMDAYIZ”

MERS virüsü ile ilgili şuanda herhangi bir vakanın olmadığının altını çizen Dr. Türkoğlu, “Hazırız, önce korunma ve başkasına bulaştırmama bunda önemli olan. Çünkü bu hastalıklar katlayarak yayılır. Şu anda böyle bir vaka yoktur. Muş’ta yoktur. Olağanüstü bir durum yok, şüpheli vakalar olacaktır bundan sonra, buna da hazırlıklı olmalıyız. Dolayısıyla hacdan gelen vatandaşlarımızın da normal grip, nezle olma durumları var. Hacdan gelen ateşi olan herkesin bir kere bu kapsamda değerlendirilmesini öngörüyoruz. Biz bu önlemi almak zorundayız. Binde bir bile ihtimal olsa, bunun önlemini almalıyız. Bu bazen insanları korkutabiliyor. Telaşa mahal yok, sıkıntıya düşecek bir durum yok, hem biz hem personelimiz hazırlıklıyız, eğitimliyiz sadece önlem alıyoruz.” şeklinde konuştu. Öte yandan bir gün önce kusma ve yüksek ateş şikayetiyle Muş Devlet Hastanesi'ne giden 37 yaşındaki M.A. MERS virüsü şüphesiyle gözlem altına alınmış ve yapılan testler sonucu virüs bulgusuna rastlanmadığı için taburcu edilmişti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.