'Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddeti Azaltmak İçin Bir Yasal Düzenleme Gerekir'

'Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddeti Azaltmak İçin Bir Yasal Düzenleme Gerekir'

Balıkesir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi İlknur Karakuş, TBMM'de sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet olaylarını araştırmak için komisyon kurulduğunu ve bunun sonucunda Sağlık Bakanlığı'nda 'Beyaz Kod' uygulamasının başlatıldığını söyledi.

Balıkesir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi İlknur Karakuş, TBMM'de sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet olaylarını araştırmak için komisyon kurulduğunu ve bunun sonucunda Sağlık Bakanlığı'nda 'Beyaz Kod' uygulamasının başlatıldığını söyledi. Karakuş, "Sağlık Bakanlığı Beyaz Kod uygulamasını başlattı. Bu hatta her gün ortalama 30 şiddet olayı bildiriliyor. Bunlar sadece bildirilenler ve çoğunun bildirilmediğinin farkındayız. Tablo kötü. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti azaltmaya katkısı olacak bir yasal düzenleme gerekiyor." dedi.

Balıkesir Tabip Odası, Gaziantep'te bir hasta yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan'ın ölümünün ikinci yıldönümünde Atatürk Devlet Hastanesi'nde basın açıklaması yaptı. Sağlık-Sen Balıkesir Şube Yönetimi ve üyelerinin de destek verdiği açıklamada sağlıkta şiddeti doğuran ve besleyen sağlık sistemine karşı mücadele edileceği bildirildi.

Balıkesir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi İlknur Karakuş'un yaptığı açıklamaya Sağlık-Sen Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Demirkul, Ömer Erdemir, İsmet Atik, sendika işyeri temsilcileri ve üyeleri de destek verdi. Ersin Arslan'ın hasta yakını tarafından öldürülmesinin üzerinden iki yıl geçtiğine dikkat çeken Karakuş, "Aradan iki yıl geçti, ancak sağlık çalışanları ülkenin dört bir yanında her gün şiddet görmeye devam ediyor. Ersin'in ölümünden sonra, genç bir sağlık emekçisi Dr. Melike Erdem, sisteme isyanını kendi canıyla ödedi. Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Yoğun Bakım Hemşiresi Rabia Önal öldüresiye dövüldü. Kaymakamın dövdüğü doktor, hastane müdürünün kovaladığı sağlık çalışanı, emniyet güçleri ve başhekimlerin saldırısı, hasta ve hasta yakınlarının yerlerde tekmelediği hamile doktor, dövülen yoğun bakım asistanları, silah çekilen acil servisler, silahlı tehditler, kovalanan doktorlar, diş hekimleri ve hemşireler. Bunlar kamuoyuna yansıyanlar. Ya bilmediklerimiz, ya açıklanmayanlar?" dedi.

TBMM'de sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet olaylarını araştırmak için komisyon kurulduğunu ve bunun sonucunda Sağlık Bakanlığı'nda Beyaz Kod uygulamasının başlatıldığını dile getiren İlknur Karakuş, "Sağlık Bakanlığı Beyaz Kod uygulamasını başlattı. Bu hatta her gün ortalama 30 şiddet olayı bildiriliyor. Bunlar sadece bildirilenler ve çoğunun bildirilmediğinin farkındayız. Tablo kötü. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti azaltmaya katkısı olacak bir yasal düzenleme gerekiyor. Bu düzenlemeye yönelik önerimizi Sağlık Bakanlığı'na, TBMM'de grubu bulunan partilere ve sağlıkçı milletvekillerine ilettik. Ne yazık ki bizim önerimiz gibi somut caydırıcılığı olan yasal düzenleme yerine son çıkan sağlık torba yasasında pratikte karşılığı bulunmayan bir düzenleye gidildi. Sağlık çalışanlarına dayak atanlar yine ellerini kollarını sallayarak ortada dolaşıyor, ertesi gün dayak attıkları sağlıkçıyı tehdit etmeye devam ediyor. Sağlıkta şiddeti önleyecek gerçek bir yasal düzenleme yapılmadan bu konuda bir ilerleme olmayacağı çok açık, bunu yöneticilerimizden ivedilikle bekliyoruz. Göstermelik yasal düzenlemeler değil, samimiyet bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın sağlığı ticari bir hizmet haline getirdiğini, yarattığı baskı ve mobingle şiddetin ortaya çıktığına işaret eden Balıkesir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi İlknur Karakuş, şöyle devam etti: "Gittikçe ağırlaşan iş yükü ve angarya, 7-24 esnek-kuralsız ve baskı altında çalıştırma var. Hemşirelere haftada 56 asistan hekimlere 90 saate kadar uzayan mesailer var. Birlik Hastaneleri arasında dama taşı gibi dolaşma, işyeri güvencesinin tamamen ortadan kalkması, görev tanımının dışında sağlıkçı her işi yapabilir mantığı ile çalıştırılma var. Özel sektörde güvencesiz, parasını alamadan, kölelik koşullarında çalışma var. Sağlık hizmetine ulaşmanın önünde bin bir türlü engel var, her kademede ödenen katkı-katılım payı ve ilave ücretler var. Hükümet, siyasetçiler ve yöneticilerin, sağlık çalışanlarını itibarsızlaştıran, küçük düşüren, hedef gösteren kışkırtıcı üslubu ve açıklamaları var. Tüm bunun sonucunda bozuk bir sağlık sistemi, tedavi olamayan hastalar, çalışanlara yönelmiş öfke ve şiddet var." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.