Ramazan Kural

Ramazan Kural

SAFER AYI

SAFER AYI


 

Safer ayı Hicrî ayların ikincisidir. Halk arasında 'bela ayı' olarak da bilinen bu ayla ilgili birçok yazı vardır. Safer ayı Hicrî ayların ikincisidir. Takvimin Muharrem ayından sonra gelen ikinci ayıdır. 

Diyanetin safer ayı ile ilgili açıklaması şu şekilde; Safer, kameri/hicrî takvimin Muharrem ayından sonra gelen ikinci ayıdır. Safer ayının uğursuz olduğu ve bu ayda bela ve musibetlerin çokça meydana geldiği şeklinde bir anlayış Cahiliye dönemine ait olup (Ebû Dâvûd, Tıb, 24), dinimizde yeri yoktur. Dolayısıyla böyle bir anlayış hurafedir. Bu ayın diğer aylardan hiçbir farkı yoktur. 

**

Cahiliye devrinde safer ayında umre yapılmasının büyük günahlardan sayıldığını ve bu durumun Peygamber Efendimiz (s.a.s) hadislerine de yansıdığını anlatıyor: "Allah Resulü (s.a.s) 'Umre her zaman helaldir' demek suretiyle cahiliye devrindeki bu yanlış anlayışı düzeltmiştir.

"Eşyada uğursuzluk yoktur. Safer ayında uğursuzluk yoktur, baykuşun ötmesinde de uğursuzluk yoktur.' (Müslim, Selâm, 102).

**

Peygamber efendimiz (s.a.s.) yaptığı günlük ibadet ve dualar, bu ayda da yapılır. Kamer aylarının ikincisi olan Safer ayında belalardan korunmak için günahlara tövbe etmeli, çokça istiğfar çekmeli, kaza namazı kılmalı. Ayrıca sadaka vermeli ve salavatlar ile meşgul almalıdır.

**

 “Bismillahirrahmanirrahim; Allah’ım; hamd ve şükür Sana mahsustur! Minnetim Sana’dır! Ben Senin kulunum; ve ben bundan dolayı huzurluyum! Nefsimi, dinimi, dünyamı, ahretimi, işlerimin sonunu ve amelimi Sana emânet ediyorum. Bütün Hz Muhammed (s.a.s) ümmetini Senin gücünün, havlinin, kudretinin ve kuvvetinin şiddetinden, Sana emanet ediyorum! Muhakkak Sen, emaneti koruyansın; hükmü nafiz olansın; kazası galib olansın.”

**

Toplum olarak dua etmenin ve inanımız gereği büyük bir önemi vardır. Kuranı kerim ve hadisi şeriflerde  duaya büyük önem verilmiştir.Safer ayına özel bir dua olmasa  da bu duayı okuyabiliriz. Bizler Müslüman olarak  her zaman duamızı eksik etmemeliyiz. Rabbim dualarımızı kabul etsin, günahlarımızı affetsin 

Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah'ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır. (Cum'a, 62/9) 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR