Süleyman Küçük

Süleyman Küçük

Sadık Muhammed Efendi

Sadık Muhammed Efendi

Sultan II. Ahmed Han Devri Şeyhülislam ve Müftilenam - 48-

Sadredreddin Şirvanî torunlarındandır. Doğum tarihi hicri 1040’tır. Sadık Muhammed Efendi, usulüne uygun öğrenim gördükten sonra hariç rütbesine (*) nail oldu. Elli bir yaşında Halep (H:1091), ondan sonra Mısır Kadılığı’nı kazandı. Azlinden sonra tekrar Mısır Kadılığı’na gönderildi. Nihayet Sultan II. Ahmed Han devrinde Şeyhülislam Ebu Said zade Feyzullah Efendi’nin yardımı ile Anadolu Kazaskerliği’ne (H:1103), İki sene sonra Rumeli Kazaskerliği’ne (H:1105). Bu sırada Camii er-Riyasetin Erzurumî Feyzullah Efendi tarafından davet edilmişti.
Sultan II. Mustafa tahta çıkmış, Sadık Muhammed Efendi için dayanacak, güvenecek, sığınacak kimse kalmamıştı. Sadık Muhammed Efendi bu esnada azledildi. On iki sene kadar Fındıklı’da hanesinde bir köşede inzivaya çekildi. Edirne vakasında Feyzullah Efendi’nin şahadetini müteakip III. Ahmet devrinde Pişmanî zade Ali Efendi şeyhülislam olmuştu. Onun da azli üzerine Sadık Muhammed Efendi ikinci defa şeyhülislam makamını kazandı. Fakat bu sıralarda pek ihtiyardı. Fetva işlerine zihni kuvveti müsait değildi. Beyninin, aklının ve şuurunun zaafı her halinde artıyordu. Bu sebepten azledildi. (H:1119) Fındıklı’da hanesinde vakit geçirdikten sonra vefat etti (H:1121)
Sadık Muhammed Efendi fazilet ve kemal ile mümtaz, ahlak-ı hamide ile muttasıftı. Fetva müddeti, Sultan II. Ahmet han devrinde dokuz ay, Sultan II. Ahmet Han Devri bir senedir.
    --------------------------------
 (*) Hariç rütbesi, Medrese yolunda ilk rütbeler
 Kaynak
İlmiyye Salnamesi, S:495 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Süleyman Küçük Arşivi
SON YAZILAR