"Sadece Öcalan'la Değil Halk Ve Hdp İle De Temasa Geçilmeli"

"Sadece Öcalan'la Değil Halk Ve Hdp İle De Temasa Geçilmeli"

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Dolmabahçe'deki toplantıya katılan Akil İnsanlar Heyeti üyesi Prof. Dr. Doğu Ergil, "Hükümetin süreçte sadece Öcalan ile değil, halkla, Kandil ve HDP’yle de görüşmeler yapmasının gerekliliği...

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Dolmabahçe'deki toplantıya katılan Akil İnsanlar Heyeti üyesi Prof. Dr. Doğu Ergil, "Hükümetin süreçte sadece Öcalan ile değil, halkla, Kandil ve HDP’yle de görüşmeler yapmasının gerekliliği söylendi." dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Dolmabahçe Ofisinde toplanan Akil İnsanlar Heyeti, çözüm sürecinin geldiği son durum değerlendirildi.

Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandıran heyet üyesi Prof. Dr. Doğu Ergil, “Artık bu iş sadece resmi şahsiyetler ile Öcalan ve yakın çevresi üzerinden değil, onlarında merkezinde bulunduğu daha geniş çaplı bir mutabakat arayan bir sürecin başlayacağına inanıyorum. İmralı’nın bu süreçte mademki resmi muhatap olarak alınmıştır. O zaman dolaylı yoldan değil doğrudan, halkla kendi çevresiyle mesela Kandil'le, HDP’yle temas edilmesinin gerekliliği söylendi.” ifadelerini kullandı.

Ergil, “Önemli olan bugün artık pek ne olduğu anlaşılmamış ve tam şekillenmemiş olan çözüm sürecine bir yapı kazandırmak. Bu yapının sadece bir takım devlet memurları ile Öcalan’ın arasındaki bir diyalog bir görüşme biçimi şeklinde sürdürülmesinden çok artık başı sonu belli, yöntemleri belli çeşitli aşamalardan sonra nelerin gerçekleşeceği ve en sonunda da yani çözüm dediğimiz barışma süreci sona erdiğinde Türkiye’nin nasıl bir manzaraya sahip olacağının artık çerçevesinin çizilmesi lazım.

Çünkü, devlet ile Kürt siyasetinin temsilcileri şu anda birbirlerine çok güveniyor gözükmemektedirler. O yüzden o güven ortamının sağlanması iki serzenin birbirine sürtünerek yıpratmaması için aranın açılması ve bu açılan arayada sivil insiyatifin girmesi böylece artık şiddetin, öfkenin sesiyle değil aklın sesiyle bir gelecek oluşturma ihtiyacı dile getirildi.” dedi.

Ailesinden bir örnek vererek konuşmasına devam eden Ergil, sözlerini şöyle sürdürdü, “Aileler içinde bile kutuplaşma ve gerilimin olduğu bir toplumda bu olumsuz enerjinin boşaltılması lazım. Bu yolda bize düşen neyse ama akil insanlar heyeti adı altında değil yeni görev tanımlarıyla oluşturulacak sivil toplum kuruluşlarında yer almaya hazır olduğumuzu söyledik. Hükümette bu konuda istekli gözüküyor."

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.