Saç Rengi Nedeniyle Sınava Alınmayan Kız, 350 Bin Tl Tazminat Davası Açtı

Saç Rengi Nedeniyle Sınava Alınmayan Kız, 350 Bin Tl Tazminat Davası Açtı

Adana'da sınav giriş belgesindeki fotoğrafla saç rengi uyuşmadığı için KPSS'ye alınmayan Pelin Derya Çetinkaya (24), ÖSYM ve hazineye 350 bin TL'lik maddi-manevi tazminat davası açtı. Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik...

Adana'da sınav giriş belgesindeki fotoğrafla saç rengi uyuşmadığı için KPSS'ye alınmayan Pelin Derya Çetinkaya (24), ÖSYM ve hazineye 350 bin TL'lik maddi-manevi tazminat davası açtı. Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü'nden 2012'de mezun olan Çetinkaya, Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde formasyon eğitimi aldı. KPSS’ye saçını sarıya boyattığı şekliyle başvuran Çetinkaya’nın saç rengi daha sonra gerçek görüntüsü olan koyu kahveye dönüştü. 5 Temmuz 2014’te Danişment Gazi Anadolu Lisesi'ne sınav için giden Pelin Derya Çetinkaya’nın sınav giriş belgesindeki sarı saçlı fotoğrafı ile nüfus cüzdanındaki koyu kahverengi saçlı fotoğrafı sebebiyle ‘şüpheli’ bulunup sınav öncesi gözaltına alındı. Salondaki gözetmenler ile polislere fotoğraftaki kişinin kendisi olduğuna inandıramayan Çetinkaya, nüfus cüzdanına el konulması sınava giremedi. Araştırmada başkasının yerine sınava girmediği anlaşılınca serbest bırakılan Çetinkaya’nın öğretmenlik hedefleri kırıldı. Savcılıkça hakkında ‘resmi belgede sahtecilik' iddiasıyla yapılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi. Savcılıkça aklanan genç kız, yaşadıkları sonrası önce sınav görevlileri ve polisler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Uğradığı mağduriyet nedeniyle hukuki mücadelesini sürdüren Çetinkaya, ikinci bir girişmede bulunarak avukatı aracılığıyla ÖSYM hakkında idare mahkemesine 200 bin TL'lik manevi, 50 bin TL'ik maddi olmak üzere 250 bin TL'lik tazminat davası açtı. Bir gün gözaltında tutulması dolayısı ile de nöbetçi ağır ceza mahkemesinde 100 bin TL'lik manevi tazminat talebinde bulundu. Öğretmen adayı kızın avukatı Vedat Özkan, müvekkilinin uğradığı zarardan dolayı YÖK’e yaptıkları başvurunun ret edildiğini söyledi. Bunun üzerine sorumlu ÖSYM hakkında dava açma zorunluluğu doğduğunu ifade eden Özkan, müvekkilimin sınava giriş belgesindeki fotoğrafında saçı sarı boyalı olması nedeniyle KPSS’ye girmesi engellenerek, geleceğinin karartıldığını kaydetti. Sanki suçluymuş gibi bir de gözaltına alındığını hatırlatan Özkan, ÖSYM'nin sorumluluğundaki görevliler ile polis memurları tarafından hakarete uğratıldığını ileri sürdü.

Kendisine 'sahtekar, yalandan ağlama, yol yakınken her şeyi söyle, bu iş hapishaneye kadar ulaşır' benzeri hakaret ve tehditler yapıldığını öne süren Özkan, müvekkilinin kamuoyunda sahtekar olarak lanse edildiğini savundu. Karşılaştığı haksız muamele nedeniyle kızın psikolojisinin bozulduğunu açıklayan Özkan, müvekkilime yapılanları ‘idarenin açık bir ihmali’ olarak değerlendirdi. Özkan, ÖSYM’nin çok büyük bir mağduriyete ve telafisi imkânsız bir duruma neden olduğunu bildirdi. Halen olayın şokunu üzerinden atamadığına dikkat çeken Çetinkaya ise savcının takipsizlik kararı ile uğradığı haksızlığın ortaya çıktığını kaydetti.

Sınava çok iyi hazırlandığını hatırlatan Pelin Derya Çetinkaya, dava dilekçesinde “Yapılan bu haksızlıklar karşısında atamamın yapılmasını ya da sınav hakkımın geri verilmesini istedim. Bu haklı isteklerim kabul edilmeyince dava açmak zorunda kaldım. Hayatımın 13 aylık emeğini çalan görevliler ve polislerin cezalandırılması için sonuna kadar hukuk mücadelemi sürdüreceğim.” ifadelerine yer verdi. Çetinkaya'nın şikayeti üzerine sınav görevlileri ve polis memurları hakkındaki başlatılan soruşturmanın ise devam ettiği öğrenildi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.