S-400'ler Konya'ya konuşlandırılacak iddiası

S-400'ler Konya'ya konuşlandırılacak iddiası

Türkiye’yi hava tehditlerine karşı koruyacak dünyanın en gelişmiş hava savunma sistemlerinden S-400’ler Rusya’dan yola çıkmaya hazırlanıyor. S-400'lerin konuşlandırılacağı şehirler arasında Konya'nın da adı geçiyor

Türkiye’yi hava tehditlerine karşı koruyacak dünyanın en gelişmiş hava savunma sistemlerinden S-400’ler Rusya’dan yola çıkmaya hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat açıkladığı üzere bu ayın ilk 15 günlük diliminde teslim edilmesi beklenen S-400'ler öncelikle Ankara'daki Mürted (Akıncı) Üssü'ne gelecek. Daha sonra S-400'ler Türkiye'nin bazı şehirlerine konuşlandırılacak. S-400'lerin nereye konuşlandırılacakları da netlik kazamaya başladı.

KONYA'NIN STRATEJİK ÖNEMİ ÇOK BÜYÜK

Rus basınında çıkan haberlere göre S-400'lerin konuşlandırılacağı şehirler arasında Ankara, İstanbul, Hatay, Gaziantep ve Konya'nın adı geçiyor. Konya, Havadan Kontrol ve İhbar (HİK) Komutanlığı'nın bulunduğu şehirlerden biri. 4 adet HİK uçağı Barış Kartalı gibi Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda faaliyet gösteriyor. Bu bakımdan Konya stratejik açıdan büyük önem taşıyor. 

Aylardır alınacak mı, ABD-NATO baskısı nedeniyle ertelenecek mi, ya da alınıp farklı bir ülkeye mi yerleştirilecek gibi soruların ardından Türkiye nihayet S-400 yüksek irtifa hava savunma sistemlerine önümüzdeki günlerde kavuşuyor. Bataryalar nereye yerleştirilecek kadar önemli olan bir diğer konu da "Savaş durumunda en öncelikli hedeflerden biri olacak S-400 bataryalarını Türkiye nasıl koruyacak?" sorusuydu.  

Askeri Havacılık Araştırmacısı Haken Kılıç, "S-400 deniz üstü veya Konya ovası gibi düz bir alanda zaten Hisar menzilinin çok ötesinde seyir füzelerine karşı etkilidir. Aslında seyir füzesini vurmak çok basit ve fazla bir manevra yeteneği gerektirmeyen bir durum. Fakat koca bir şehri 360 derece düşündüğünüzde nereden geleceğini bilemediğiniz bir tehditten bahsediyorsunuz. Zaten onları tehlikeli yapan da bu otomatik uçuş, alçak irtifa radar örtüsü altında olmaları" dedi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum