Rusya'daki kriz ve yağış "Türk kirazı"nı vurdu

Rusya'daki kriz ve yağış "Türk kirazı"nı vurdu

Konya’nın Hadim ilçesinde yetiştirilen ve yurtdışında "Türk kirazı" olarak bilinen Ziraat-900, başta Rusya olmak üzere yurtdışından talebin azalması ve ürün kalitesinin düşmesi nedeniyle 3 liraya kadar düştü.

Toroslar'ın serin ikliminde yetiştiği için geç olgunlaşan ve kalitesi sayesinde geçen yıl yurtdışına 15 liraya satılan kirazın çoğu, talep azlığı nedeniyle dalında kaldı.

Hadim İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erol İşcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konya'nın kiraz üretiminde Türkiye'de ilk sırada olduğunu söyledi.

Hadim'de ihracata yönelik yetiştirilen Ziraat-900 cinsi kirazın yaklaşık yüzde 90’ının, başta Rusya olmak üzere birçok ülkeye ihraç edildiğini belirten İşcan, ilçede 20 bin dekarlık alanda kiraz yetiştiriciliği yapıldığını aktardı.

- "Yağışlar kirazda kaliteyi olumsuz etkiledi"

Bu seneki fazla yağışın, kirazın kalitesini düşürdüğüne işaret eden İşcan, "İlçemizde bu yıl kiraz fiyatları çok düşük seyrediyor. Yağışlar kirazda kaliteyi olumsuz etkiledi. Bu da fiyatları direkt etkiledi. İkinci neden de Rusya’da meydana gelen ekonomik kriz. Bu ülkede orta gelir seviyesindekileri vuran kriz, alım gücünü etkiledi. Üçüncü neden ise Yunanistan ve İspanya'daki aşırı üretim. Bunların Rusya’da hala pazarda bulunması ve eritilmemiş olması bir başka etken. Ülkemiz ihracatının büyük bir kısmının Rusya'ya yapması nedeniyle kiraz üreticisi zor günler yaşıyor" diye konuştu.

İşcan, ilçeye çok sayıda ihracatçı firmanın geldiğini, ancak çoğu firmanın alım yapmadığını belirterek, "Rus pazarındaki stoğun erimesini beklediklerini düşünüyoruz. Geçen sene 10-15 liraya kadar çıkan fiyat, bu sene 3 lira seviyesinde. Fiyatın önümüzdeki haftadan itibaren biraz yükselmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Hadim Sert Çekirdekli Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Ali Tan da kiraz yetiştiriciliğinin zahmetli bir iş olduğunu vurguladı.

İhracata yönelik kirazın 3-4 lira, iç pazara gönderilen kirazın ise 1-1,5 liradan alıcı bulduğunu anlatan Tan, "Girdiler yüksek olduğu için çiftçilerimiz para kazanamıyor. Çoğu üreticimiz, toplayıcıların ücretini karşılayamadığı için ürünü dalında bırakıyor. Geçen yıl üretim fazlaydı ama para etmişti. Bu yıl para etmiyor" değerlendirmesinde bulundu.

- Hüyük'te kiraz dalında kaldı      

Hüyük Ziraat Odası Başkanı Hürriyet Şahin ise ilçede son yıllarda organik çilek gibi yaygınlaşan ve başta İngiltere, Almanya, Rusya, Makedonya gibi Avrupa ve Arap ülkelerine gönderilen Napolyon kirazının bu yıl yurtdışından yeteri kadar talep gelmeyince toplanamadan dalında kaldığını söyledi.

"Daha önce ürünümüzü alan ülkelerden gerek ekonomik ve gerekse başka nedenlerden dolayı talep olmadığını öğrendik" diyen Şahin, ülke içinde de diğer bölgelerle hasadı aynı döneme geldiği için kirazın fiyatının düştüğünü kaydetti.

Şahin, iç piyasada ürünün 1-1,5 liradan satın alınmak istendiğini, bu rakamın üretim maliyetini bile kurtarmadığını dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.