Rusya’daki Devalüasyon İhracatçıyı Zor Durumda Bıraktı

Rusya’daki Devalüasyon İhracatçıyı Zor Durumda Bıraktı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Rusya’da yaşanan ekonomik sorunların ihracatçıyı zor durumda bıraktığını açıkladı.BTSO Kasım Ayı Meclis Toplantısı'nda konuşan İbrahim Burkay, tekstil, otomotiv...

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Rusya’da yaşanan ekonomik sorunların ihracatçıyı zor durumda bıraktığını açıkladı.

BTSO Kasım Ayı Meclis Toplantısı'nda konuşan İbrahim Burkay, tekstil, otomotiv ve otomotiv yan sanayinde Türkiye’nin en önemli ihraç pazarlarından biri olan Rusya’nın ekonomisinde Ukrayna ile yaşadığı krizin ardından pazar daralması ve devalüasyon yaşandığını söyledi. Bu durumun Türk firmalarını zor durumda bıraktığını belirten Burkay, birçok firmanın tahsilatlarında ciddi zorluklar yaşadığını kaydetti.

Yaklaşık 1,5 yıl önce Rusya, İran ve Çin ile yerel para cinsinden ticaretin başlaması ile ilgili olarak protokollerin yapıldığını hatırlatan Burkay, Türkiye’nin ihracatı için önemli olan ülkelerle rekabeti artıracak yeni bir çalışma içerisinde olduklarını ifade etti. Burkay, yerel para birimlerinin dolar karşısındaki değer kaybında, ihracatçıların olumsuz etkilenmemesi adına merkez bankalarının karşılıklı olarak sabit bir döviz kuru ile çalışmasını istediklerini vurguladı.

BURSA B-20’YE TALİP

Türkiye’nin 2015 yılında dönem başkanlığını üstleneceği G-20 toplantılarının iş dünyası ayağı olan B-20’ye Bursa olarak talip olduklarını ifade eden Burkay, “Avusturalya’da yapılan G-20 zirvesinden kamunun yatırımlara ağırlık vermesi kararı çıktı. 2013 yılındaki kalkınma rakamlarımıza baktığımızda kamunun ağırlığı kalkınmamızı ciddi anlamda tetiklemiştir. Bu sene ihracat kalkınmaya ciddi katkı sağlıyor. Bununla birlikte iç piyasanın kalkınmaya katkısı olmadığında bu durum şirketlerimizi olumsuz etkiliyor. Bu anlamda ilgili mercilerde sıkı para politikasında bir gevşemenin aynı zamanda iç piyasadaki hareketliliği sağlayacak yeni mali ve para politikalarının uygulanması ile ilgili çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.” dedi.

“TEŞVİK POLİTİKALARI YETERSİZ”

Teşvik politikalarının Türkiye’nin hedefleri için yeterli olmadığını vurgulayan İbrahim Burkay, “Türkiye’nin fakirlikten kurtulmak isteyen bir ülke değil, zengin olmak isteyen bir ülke edasıyla yeni teşvik politikaları gütmesi gerekiyor. Bu teşvik politikalarının merkezinde de Bursa ve Marmara Bölgesi olmalı. Türkiye’nin geçmiş teşvik politikalarında orta yüksek ve yüksek teknolojiye verilen desteklerin alt limitinin olmaması gerektiğini ifade ediyoruz. Yüksek teknolojili ürünlerde 100 milyon TL’nin altında yatırım yapamıyorsunuz bu bölgelerde. Her alanda bir rakam verilmiş. Bu rakamlar yabancı sermayeye gel burada yatırım yap demektir. Bursalı yatırımcı ne yapacak. Burada bu alanda 2 milyon dolarlık yatırım yapmak isteyen yatırımcı var. Bu teşviklerden yararlanamıyor. Bu arkadaşımızın 4 yıl sonra 20, 30 milyon dolar yatırım yapmayacağını kim garanti edebilir?” ifadelerini kullandı.

“Bizim derdimiz teknoloji mi üretmek, yoksa istihdam açığını mı kapatmak” diyen Burkay, şöyle devam etti: “Bursa’da istihdam ile ilgili bir problem yok. İşletmelerimizde çalıştıracak adam bulamıyoruz. Demek ki bizim önceliğimiz teknoloji üretmek. Bunun da yatırım ölçeği kesinlikle öncelik olmalı. Orta yüksek ve yüksek teknolojiye yatırım yapacak tüm yatırımcılara, sanayi bölgelerinin içinde mutlaka ve mutlaka 6. Bölge’ye uygulanan teşvikler uygulanmalı.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.