Rusya, 22 gün sonra İdlib'i vurdu

Rusya, 22 gün sonra İdlib'i vurdu

Rusya, 22 gün aranın ardından İdlib'e hava saldırısı düzenledi. Rus uçaklarına karadan Suriye ordusu güçlerinin de destek verdiği öne sürüldü.

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ilinde Rus savaş uçakları çok sayıda sivil yerleşim yerini ve muhaliflerin cephe hatlarını vuruyor.

AA'nın haberine göre, savaş uçakları, öğle saatlerinde İdlib'in batısı ve Hama ilinin kuzeyine saldırı düzenledi.

Kaynaklar, saldırılarda Rus savaş uçaklarının, İdlib'in batısındaki Cisir eş Suğur, Bisenkul, Gani, İnneb, Sırmaniyye ve Hama'nın kuzeyindeki Zeyzun bölgelerinde sivil yerleşim yerleşimlerini ve muhaliflerin cephe hatlarını vurduğunu aktardı.

Muhaliflere ait uçak gözlemevi de sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Hımeymim askeri üssünden kalkan 3 Rus savaş uçağı şu ana kadar 20 saldırı düzenledi." ifadesini kullandı.

Savaş uçaklarının saldırıları devam ederken ölü ve yaralı sayısı hakkında henüz bilgi yok.

Suriye'nin kuzeybatısında, askeri muhalifler ve rejim karşıtı silahlı grupların kontrolündeki İdlib, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında "gerginliği azaltma bölgesi" ilan edilmişti. Ancak rejim ve zaman zaman Rusya, bölgeye hava saldırıları düzenlemeye devam ediyor.

Öte yandan Rus uçaklarının hava saldırısına Suriye Ordusu 4’üncü Zırhlı Tümeni top atışlarıyla destek verdi. Hama’nın Jurin ilçesine konuşlanmış 4’üncü Zırhlı Tümen ayrıca gerilimi azaltma bölgesinin sınırındaki, El Ghab Vadisindeki Karkur ve Kastun tepelerini bombaladı.

Kremlin'den ilk açıklama

Hava saldırısı sonrası Kremlin'den açıklama yapıldı.

"İdlib teröristlerin yuvası." denilen açıklamada, "İdlib'de militanlar Suriye barışını engelliyor, Suriye'deki Rus üslerini tehdit ediyor." ifadeleri yer aldı. Kremlin ayrıca, Rusya, Türkiye ve İran liderlerinin bu hafta gerçekleştireceği Tahran Zirvesi'nde İdlib'deki durumun ana gündem maddesi olacağı bilgisi paylaşıldı.

Trump uyarıda bulunmuştu

Rusya, İdlib bölgesine operasyon hazırlığı yapan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a destek veriyor.

Rusya ve İran'ın İdlib'e operasyon için Şam yönetimine tam destek açıklamasının ardından ABD Başkanı Donald Trump iki ülkeyi operasyona dahil olmak konusunda uyarmıştı.

Trump Twitter hesabından paylaştığı mesajında "Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, İdlib vilayetine pervasızca saldırmamalıdır. Ruslar ve İranlılar bu potansiyel insanlık trajedisinde yer alırlarsa büyük bir insani hata yaparlar. Yüz binlerce insan ölebilir. Bunun olmasına izin vermeyin!" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.