Rusya, Abhazya İle Stratejik Ortaklık Anlaşması İmzaladı

Rusya, Abhazya İle Stratejik Ortaklık Anlaşması İmzaladı

Gürcistan’dan tek taraflı olarak ayrılan ve bağımsızlığını ilan eden Abhazya ile Rusya arasında stratejik işbirliği ve ortaklık anlaşması imzalandı. Rusya’nın Karadeniz kenti Soçi’de yapılan toplantıda anlaşmayı Rusya Devlet Başkanı...

Gürcistan’dan tek taraflı olarak ayrılan ve bağımsızlığını ilan eden Abhazya ile Rusya arasında stratejik işbirliği ve ortaklık anlaşması imzalandı. Rusya’nın Karadeniz kenti Soçi’de yapılan toplantıda anlaşmayı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Abhazya Cumhurbaşkanı Raul Hacimba imzaladı.

Rusya ve Abhazya arasında ilişkilerin başarılı bir şekilde geliştiğine değinen Putin, “Abhazya’nın güvenliğini garanti altına almak, insanların yaşamlarını iyileştirmek ve diğer işbirliği alanları için ek anlaşmalara ihtiyaç olduğu değerlendirildi… Abhazya’nın sınırları daha güvenli hale gelecek. Ticari ve ekonomik ilişkilerimiz gelişecek. Abhazya’ya yönelik yardımlarımızı da iki kat artıracağız.” dedi. Rus lider 2015 için Abhazya’ya 5 milyar ruble yardımda bulunacaklarını söyledi.

Abhazya’nın uzun süre zorlu bir dönemden geçtiğini, anlaşmanın imzalanması ile yeni bir döneme girildiğini ifade eden Hacimba da, Rusya’nın sağladığı yardımların Abhaz halkına destek olacağını ifade etti.

Rusya ile sağlanan anlaşma sayesinde Abhazya’nın ekonomik potansiyelinin gelişimi için fırsat doğduğunu ifade eden Hacimba, “Bugüne kadar sosyal projelere odaklandık. Şimdi de ekonomik imkanlarımızı geliştirmek istiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Anlaşmanın 10 yıl süreli olduğu ve 5 yıl dönemlerle uzatılacağı belirtildi.

Rusya ile Abhazya arasında imzalanan anlaşmaya başkent Sohum’da yapılan gösterilerle destek verildi. Hükümet Sarayı yanında Hacımba taraftarlarının katılımı ile yapılan mitingde anlaşmaya tam destek verilirken, ana muhalefet partisi Amtsahara kent merkezinde yaptığı gösteride anlaşmanın bazı maddelerine tepki gösterdi. Muhalefete göre, savunma, ekonomik politikalar ve iç siyasetle ilgili bazı maddeler yeniden ele alınmalı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.