Ruslar sabrımızı sınadı

Ruslar sabrımızı sınadı

Rusya’da tutuklanan işadamlarının Hava Limanı’nda aileleriyle buluşmasında duygusal anlar yaşadı. Merhaba’ya konuşan Osman Ülke isimli işadamı, “Bizi toplama kampına götürdüler. Fiziki bir şiddet görmedik ama sabırlarımızı sonuna kadar zorladılar” dedi

Sınır ihlali yapan uçağın Türkiye tarafından vurulmasının ardından Rusya’nın misilleme hareketleri sonucu Krasnodar Yugagro tarım fuarına katılan 22 Türk firmasından 40’a yakın işadamı gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Tutuklanan gruptakilerin tamamı Türkiye’ye dönerken, 14 Konyalı işadamından bir grup Konya Hava Limanı’nda aileleri tarafından gözyaşlarıyla karşılandı.  İşadamları evlatlarına ve ailelerine sarılarak gözyaşı döktü, hasret giderdi.

2-1.20151128181559.jpg

Rusya'nın Krasnodar şehrine tarım-sanayi fuarı için gelen 40’a yakın Türk işadamı, göçmenlik yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle fuar alanında sivil giyimli polisler tarafından gözaltına alınmıştı. Mahkemeye çıkarılan işadamlarının Sochi'deki bir toplama kampına gönderildiği ve sınır dışı edildikleri hava limanında kötü muameleye maruz kaldıkları öğrenildi. Tutuklanan işadamlarının tutuklanmalarına gerekçe olarak ise ‘turist vizesi’ ile giriş yapmalarının bildirildiği öğrenildi. İşadamlarına bir miktar da para cezası verildi.

 

5 YIL RUSYA’YA GİRİŞİMİZ YASAKLANDI

Yem katkı maddeleri imalatıyla uğraşan ve uçak düşürülmesi hadisesi sonrası Rusya’da tutuklanan Lokman Özturhan isimli işadamı, “Allah’a hamdolsun vatanımıza ve Konyamız’a sağ salim geldik. Sıkıntılı günler geçirdik ama şu an mutluyuz. Rusya’nın Krasnodar şehrinde başladı olay. Yaklaşık 3 gün gözaltında tutulduk. Bütün gözaltındaki arkadaşlarla sımsıkı kenetlendik. Devletimizin ve konsolosluğumuzun yardımıyla çok şükür sağ salim buraya geldik” dedi.

lokman-ozturhan--(1).jpg

Lokman Özturhan ve kızı

Gözaltında bir eziyetle karşılaşmadıklarını belirten Özturhan, şöyle konuştu: “Bir korkumuz da olmadı ama fiziki şartlar kötüydü. Kolluk kuvvetleri tarafından bir şey söylenmedi darp felan da görmedik. Mahkemeye çıktık. 5 yıl Rusya’ya giriş yasağı koydular ve sınır dışı ettiler. 4 bin ruble (60 Dolar) para cezası verdiler. Ödeyip ayrıldık. Tutuklanmamızda sudan sebepler gerekçe gösterildi. Gerekçe turist vizesiyle Rusya’ya girmek ve fuar alanında bulunmak. Şimdi aileme, kızıma kavuştum. Mutluyum.”

İNANILMAZ BİR DÜŞMANLIK VARDI

Kaçırılan bir diğer işadamı da şu ifadelere yer verdi: “Ailemizin duası, hükümetimizin desteğiyle geldik, iyiyiz. Çok kötü şeyler yaşamadık fakat 3 gün boyunca hapiste yattık, mahkemeye çıktık. Sonra bizi Sochi mülteci kampına götürdüler. Bir gece burada kaldık. Sonra havalimanına gönderdiler. Havaalanında şartlar çok kötüydü. İnanılmaz bir düşmanlık vardı. Cebimizdeki son paraya kadar harcayarak eldik. Akıbetimiz belli değildi ama hamdolsun kurtulduk. Daha önce de aynı şekilde fuarlara katılım oluyordu ama bu sefer farklı bir uygulama yaptılar. Turist vizesi ile çalışamazsınız deyip 37 kişiyi topladılar. Mersin, Çorum, Tokatlı arkadaşlar vardı hepsi döndü.”

osman-ulke--(2).jpg

Osman Ülke

Bir firmanın dış ticaret sorumlusu olan Osman Ülke isimli işadamı da fuar alanında tutuklandıklarını ifade ederek, “Fuarda stantlarımız belliydi, bayraklarımız vardı. Tahmin ediyoruz istihbarat birimleriydi bizi alan. Üniformaları yoktu sivillerdi. Kelepçe takılmadı. Sonrasında göçmen binasına götürdüler bir süre burada kaldıktan sonra nezarethane gibi bir yere götürdüler. Sabaha kadar orada kaldık ardından mahkemeye çıkardılar. Sonra bir toplama kampına götürdüler. Fiziki bir şiddet görmedik ama sabırlarımızı sonuna kadar zorladılar. Nezaret şartları çok kötüydü. Toplama kampı da çok sıkıntılıydı. Psikolojimizi sınadılar. Soğukkanlı davranmaya çalıştık. Biz neyse ama bir yaşlı ağabeyimiz vardı, kalp hastasıydı. Onu serbest bıraktılar. Vatanımıza ayak bastık, bu mutluluk yeter” dedi.

mehmet-corak--(7).jpg

Mehmet Çorak ve kızı

ALLAH KİMSEYİ AYIRMASIN

Rusya’da tutuklanan Mehmet Çorak isimli işadamı da, yaşadıkları zorluklara rağmen ülkeye dönmekten mutlu olduklarını belirterek, “Tarım fuarında baskın yapıldı. Pasaportlarımızı kontrol ettiler. Kafalarına göre orada sorgulandık. Sochi’de bir gün kaldık. Uçağın düşmesi üzerine bize açıkça bahane uydurdular. Sebep düşürülen uçaktı. Oraya turist olarak girip fuarda stant açmamız gerekçe gösterildi. Ailemizin yanına döndük, bu mutluluk dünyada paha biçilemez. Allah’ım oradaki insanlara sabır versin” ifadelerine yer verdi.

Mehmet Çorak isimli işadamının annesi ise, “Haberi alınca çok kötü oldum. Zaten şeker hastasıyım. Daha da hastalandım. İki yavrum orada kaldı ne zaman dönecekler diye bekledim durdum. Allah kimseyi ayırmasın.” diye konuştu.

Babası tutuklanan Sabit Özturhan ise babasının tutuklanmasını öğrendikleri zaman şok olduklarını belirterek, “Haberi duyunca çok sinirlendik. Suçsuz günahsız insanlara yapılmayacak bir uygulama yaptıkları için. Bizim ülkemizde böyle bir şey yapılmaz. Babama kavuştum, mutluyum” şeklinde konuştu.

HÂLİD ŞEN / Merhaba Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.