Rusça İçin Ter Döken Türk Öğrenciler Şiirler Okudu Ve Şarkılar Söyledi

Rusça İçin Ter Döken Türk Öğrenciler Şiirler Okudu Ve Şarkılar Söyledi

Türkiye’de düzenlenen “Rus Dili Olimpiyatı-Olimprus’a” yoğun ilgi gösteren Türk öğrenciler kıyasıya yarıştı. Rus jüriler karşısına çıkan yarışmacılar şiirler okudu ve şarkılar söyledi.Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı...

Türkiye’de düzenlenen “Rus Dili Olimpiyatı-Olimprus’a” yoğun ilgi gösteren Türk öğrenciler kıyasıya yarıştı. Rus jüriler karşısına çıkan yarışmacılar şiirler okudu ve şarkılar söyledi.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı Rusça Konseyi himayesinde Türk-Rus Kültür Vakfı ve Moskova RUDN Üniversitesi işbirliğiyle “Rus Dili Olimpiyatı-Olimprus” İstanbul’da yapıldı. Aydın Üniversitesi’nde yapılan finale katılan yaklaşık 150 öğrenci dil, genel kültür, yetenek ve kısa film olmak üzere dört ayrı dalda yarıştı.

Dil yarışması ve genel kültür yarışmasının ardından katılımcılar diğer yarışmacıların kısa filmlerini izledi. Yarışmanın ikinci aşamasında ise Türk öğrenciler Rusya’nın Mihail Lermantov, Sergey Yesenin gibi ünlü yazarların şiirlerini okudu. Bazı yarışmacılar ise SSCB döneminde ve günümüz Rusya'sında popüler olan şarkıları seslendirdi. Yarışmanın her aşaması ise Rusya’dan gelen jüri üyeleri tarafından dikkatle takip edildi.

“BU KADAR İNSANIN RUSÇA İLE İLGİLENDİĞİNİ BİLMİYORDUM”

Rusçaya gösterilen ilgiyle şaşırdığını söyleyen jüri üyelerinden Natalya Pinijaninova, bu kadar çok öğrenci ve insanın Rusça ile ilgilendiğini bilmediğini belirtti. Pinijaninova, “Tabi ki Türkiye’de Rusçanın öğrenildiğini biliyordum ama bu kadar çok insanın kendisini göstermek ve derece elde etmek isteyeceğini beklemiyordum ve bu beni şaşırttı.” şeklinde konuştu. Türk – Rus Kültür Vakfı’na teşekkür eden Pinijaninova, “Büyük görevler yapıyorlar. Kültürlerin tanıtılması için her türlü çalışmaları yapıyorlar, teşekkür ediyoruz kendilerine.” dedi.

Yarışmaya İstanbul Üniversitesi’nden katılan Burak Başar sınavı kolay bulduğunu söyledi. Başar, “Sınav aslında düşündüğümden biraz daha kolaydı, genel olarak iyi geçti.” dedi. Yarışmacılardan Duygu Aynacı, “Ben de derecemin biraz altında buldum sınavı, ama derece için bir şey söyleyemem. Türkiye’de ilk defa yapılıyor bizim için gurur verici bir olay.” diye konuştu. Diğer yarışmacı Enes Ulsan ise derece alabileceğini belirtti.

Öte yanda, öğrenciler kıyasıya yarışırken Türkiye’deki üniversite ve özel dil kurslarında Rusça eğitim veren öğretmenler, Moskova RUDN Üniversitesi profesörü Serafima Havronina’nın atölye çalışmasından istifade etti. Havronina yaklaşık 4 saat boyunca deneyimlerini aktararak öğretmenlerin sorularını cevapladı. Havronina, “Rus dili eğitimi ve teknikleri hakkında çeşitli değerlendirmeler yaptık. Çok ilgi çekici ve çok faydalı bir görüşme olduğunu düşünüyorum. Aslında böyle büyük ilgi beklemiyordum. Yaklaşık 15 kişi olur diye düşündüm ama en az 60 kişi vardı. Çok dikkatle takip ettiler söylediklerimi ve çok soru sordular.” dedi.

Yarışmada dereceye girecek olan öğrenciler yarın Aydın Üniversitesi’nde yapılacak törende ödüllendirilecek. Her kategorinin birincileri Moskova’da yaz okuluma gitme hakkı kazanacak. Dereceye giren diğer yarışmacılara ise çeşitli hediyeler verilecek. Yarışmacılara ödüllerini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kültür danışmanı Vladimir Tolstoy, SSCB Halk Sanatçısı İosif Kobzon, Dostoyevski Vakfı Başkanı Prof. İgor Volgin ve diğer davetliler takdim edecek.

Ödül töreninin ardından SSCB Halk Sanatçısı İosif Kobzon şarkılar söyleyecek, Rusya Devlet Sanatçısı Yuriy Rozum piyano, virtüoz Mihail Gantvarg ise keman çalacak ve Camerata Saygun Oda Müziği Orkestrası da sahne alacak. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.