Rus Senatör: Türkiye İle Serbest Ticaret Bölgesi İlişkilerimizi Güçlendirecek

Rus Senatör: Türkiye İle Serbest Ticaret Bölgesi İlişkilerimizi Güçlendirecek

Rus-Türk İş Konseyi Başkanı ve Rusya Parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi senatörü Ahmet Palankoyev, Türkiye’nin gümrük birliği ile serbest ticaret bölgesi oluşturulması önerisini olumlu değerlendirdi. Palankoyev’e göre, bu adım...

Rus-Türk İş Konseyi Başkanı ve Rusya Parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi senatörü Ahmet Palankoyev, Türkiye’nin gümrük birliği ile serbest ticaret bölgesi oluşturulması önerisini olumlu değerlendirdi. Palankoyev’e göre, bu adım ikili ekonomik ilişkileri daha da güçlendirecek.

Rusya Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev, Avustralya’da görüştüğü Türk mevkidaşı Nihat Zeybekci'nin Rusya’nın öncülüğünde oluşturulan Belarus ve Kazakistan’ın da dahil olduğu Gümrük Birliği ile serbest ticaret bölgesi oluşturulmasını teklif ettiğini söylemişti.

Konuyu değerlendiren Palankoyev, “Türk meslektaşlarımızın bu isteği şunu ortaya koyuyor: Türkiye,Rusya ile karşılıklı verimli işbirliğine ciddi önem veriyor. Serbest ticaret bölgesinin oluşturulması, hırslı perspektifimiz yolunda ciddi adımlardan biri olacak. Rus-Türk İş Konseyi Başkanı olarak defalarca ikili ticari ekonomik ilişkilerin tüm Ankara-Moskova ilişkilerinin tarihi açısından en yüksek boyuta ulaştığını ifade ettim. 2013 yılında ikili ticaret hacmi yaklaşık 34 milyar dolar idi. Bu iki ülke yönetiminin etkin çalışmasının sonucu. Rusya ve Türkiye ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.” dedi.

Öneriyi desteklediklerini vurgulayan Palankoyev, “Bildiğim kadarıyla serbest ticaret bölgesinin kurulması ile ilgili bir çalışma grubunun oluşturulması ve Eylül’de daha detaylı görüşmelerin yapılması hususunda mutabakat sağlandı. Rus-Türk İş Konseyi olarak olumlu inisiyatif ile ilgili gelişmelere katkı sağlamaya hazırız.” şeklinde konuştu.

Yaptırımlar gerekçesiyle Avrupa şirketlerinin Rusya’dan ayrılması durumunda Türk şirketlerinin onların yerine geçmeye hazır olduğunu ifade eden Rus senatör, ikili ticarette ulusal para birimlerinin kullanılması teklifini de olumlu değerlendirdi. Palankoyev, “Böylece Rus ekonomisi dolara yönelik bağımlılığını azaltacak.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.