Rus Petrol Devi Rosneft Hükümetten 49 Milyar Dolar Yardım İstedi

Rus Petrol Devi Rosneft Hükümetten 49 Milyar Dolar Yardım İstedi

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, devlet petrol şirketi Rosneft’in Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerin yaptırımlarına karşı ayakta kalabilmek için Refah Fonu’ndan 2 trilyon ruble (49 milyar dolar) yardım talep ettiğini açıkladı.Moskova’da...

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, devlet petrol şirketi Rosneft’in Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerin yaptırımlarına karşı ayakta kalabilmek için Refah Fonu’ndan 2 trilyon ruble (49 milyar dolar) yardım talep ettiğini açıkladı.

Moskova’da basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Siluanov, “Rusya enerji sektörüne yönelik yaptırımlar nedeni ile Rosneft hükümetten yardım talebinde bulundu. Talep edilen miktar 2 trilyon rubleden fazala…” bilgisini verdi.

Rosneft’in yaptırımlar nedeni ile 55 milyar dolarlık borcun çevrilmesi ve yeni alanlarda yatırım ve üretim için gerekli teknoloji transferi konusunda zorluklar yaşadığı belirtiliyor.

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Rosneft’in bugüne kadar bütçeye önemli katkıları olduğunu hatırlatarak gerekli yardımın yapılmasına yeşil ışık yakmıştı.

Rosneft’in üretimini sürdürmesinin önemine değinen Medvedev, “Rosneft bütçeye en çok katkı sağlayan şirket. Biz de onun yatırımlarını sürdürmesine destek vermeliyiz. Hükümet Rosneft’e destek olmak için özel yöntemleri değerlendiriyor.” açıklamasında bulunmuştu.

Kommersant gazetesi yaptırımları gerekçe gösteren Rosneft Başkanı İgor Seçin’in, Ağustos ayında hükümetten 40 milyar dolarlık kredi istediğini yazmıştı.

Batılı ülkelerden gelecek ek yaptırımların Rosneft başta olmak üzere diğer Rus petrol ve doğalgaz şirketlerinin dış borçlanmasını olumsuz etkilemesinden endişe ediliyor.

Rosneft yaptırım sürecini yönetebilmek için 1000 civarında personeli de işten çıkarmayı planlıyor. Kommersant’a konuşan şirket kaynağı, Ekim ayında işten çıkarmaların başlayabileceğini, uzun vadede yaptırımların Rosneft’in üretim kapasitesini de etkileyebileceğini kaydetti.

Rusya’nın en büyük petrol şirketi Rosneft, Ekim 2012’de TNK-BP’yi 55 milyar dolar satın alarak bünyesine katmıştı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.