Rus Oligark Kara Paradan Gözaltına Alındı

Rus Oligark Kara Paradan Gözaltına Alındı

Rus petrol şirketi Başneft, GSM operatörü MTS’de büyük ortaklığı bulunan AFK Sistema grubunun sahibi Vladimir Yevtuşenkov, “kara para aklama” suçundan göz altına alındı. Forbes dergisine göre 9 milyar dolar serveti ile Rusya’nın 15....

Rus petrol şirketi Başneft, GSM operatörü MTS’de büyük ortaklığı bulunan AFK Sistema grubunun sahibi Vladimir Yevtuşenkov, “kara para aklama” suçundan göz altına alındı. Forbes dergisine göre 9 milyar dolar serveti ile Rusya’nın 15. zengini olan Yevtuşenkov soruşturma sürecinde 16 Kasım’a kadar evinde göz hapsinde tutulacak.

Rusya Federal Soruşturma Komisyonu, 2003’te Başkortastan Petrol Şirketi Başneft’in özelleştirilmesinde çoğunluk hisseleri alan Yevtuşenkov, şirket üzerinden kara para akladığını ve yeniden satış sürecinde 500 milyon doların üzerinde haksız kazanç sağladığı iddia ediliyor. Yevtuşenkov suçlu bulunması durumunda 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.

Yevtuşenkov’un gözaltına alınmasının ardından bir açıklama yapan AFK Sistema suçlamaların yersiz olduğunu savundu. Açıklamada, her türlü yasal hakların kullanılacağı ve mahkemelere itirazların yapıldığı belirtildi.

İddialara göre Başneft’in hisselerini ele geçirmek isteyen devlet şirketi Rosneft, Yevtuşenkov’u baskı altına almaya çalışıyor. Rusya Federal Sanayici ve Girişimciler Birliği (RSPP) Başkanı Aleksandr Şohin, Yevtuşenkov’un gözaltına alınmasını ‘Yukos.2’ olarak tanımladı.

Rusnano CEO’su Anatoli Çubais de Yevtuşenkov’un gözaltına alınmasını aklının almadığını, gelişmelerin Rusya iş dünyası adına büyük bir darbe olduğunu söyledi. Interfax’a konuşan Çubais, “Henüz tablo netleşmeden suçlamalarla ilgili konuşmak doğru değil. Ancak Yevtuşenkov’un kara para aklama suçu ile ilişkilendirilmesini anlamıyorum. Durgunluğun eşiğinde olan Rusya ekonomisi için bu büyük bir darbe olacak…” eleştirisi getirdi.

Petrol şirketi Yukos’a el konulan ve uzun süre hapis yatmak zorunda kalan Mihail Hodorkovski eski yöntemlerin kullanılmaya başlandığını söyledi. RBC’ya konuşan Hodorkovski, “İki olay arasında fark var. Yukos olayında sosyo-politik gerekçeler vardı. Burada ise ticari çıkarlar söz konusu. Kendisine hangi şartlar öneriliyorsa bunu yerine getirmeli. Aksi durumunda durum çok daha kötü olabilir. Eğer anlaşma sağlayabiliyorsa bunu yapmalı.” önerisinde bulundu.

Kremlin Basın Danışmanı Dmitri Peskov ise Yevtuşenkov’a yönelik operasyonun siyasi olduğu yönündeki iddiaların doğru olmadığını söyledi. Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de soruşturma ve hukuki süreci izlediğini vurguladı.

Rusya borsalarında yüzde 30’dan fazla değer kaybetmesi üzerine AFK Sistema işlemlere kapatıldı. Rus operatörü MTS’nin New-York borsasında işlem gören hisseleri de yüzde 4,8 düştü.

AFK Sistema 2009’da Başneft’te çoğunluk hisseleri ele geçirmesinin ardından petrol şirketleri içinde en hızlı büyümeyi gerçekleştirdi. Vedomosti gazetesi Haziran ayında Rosneft’in Başneft’i satın almak istediğini, ancak AFK Sistema’nın buna olumlu cevap vermediğini duyurmuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.