Rus Korkusu Balıkçıları Bile Ajan Yaptırmış

Rus Korkusu Balıkçıları Bile Ajan Yaptırmış

ABD'nin Sovyetler Birliği korkusunun, bir dönem balıkçılar da dahil birçok sıradan meslek erbabından ajan olarak yaralanmasına yol açtığı ortaya çıktı.Soğuk Savaş yıllarının başlarında Alaska’yı Sovyetler'in işgal etme ihtimalinin...

ABD'nin Sovyetler Birliği korkusunun, bir dönem balıkçılar da dahil birçok sıradan meslek erbabından ajan olarak yaralanmasına yol açtığı ortaya çıktı.

Soğuk Savaş yıllarının başlarında Alaska’yı Sovyetler'in işgal etme ihtimalinin ABD'yi korkutuğu belirtildi. Federal Soruşturma Ofisi (FBI) ve ABD Hava Kuvvetleri kayıtlarına göre, ABD Alaska’nın muhtemel Rus işgaline karşı askeri savaş istihbaratını desteklemek için 1950’li yıllarda balıkçılardan sivil pilotlara, eğitimli insanlardan sıradan vatandaşa kadar birçok insanı ajan olarak istihdam etmiş.

ABD Ordusu, Alaska’nın Ruslar tarafından işgaline öylesine inanmış ki, o dönem komünistlerin hava bombardımanı ve paraşütçülerle bu eyaleti işgal edeceğini öngörmüş. ABD Ordusu 1950’li yıllarda Alaska eyaletinde öncelikli hedefi olarak Sovyetlerin Nome, Fairbanks, Anchorage ile Seward şehirlerini işgal edeceğini öngörmüş.

Dönemin FBI Direktörü J. Edgar Hoover himayesinde ve eski FBI yetkilisi Joseph F. Carroll başkanlığındaki ‘‘Özel Soruşturmalar’’ için Hava Kuvvetleri ile yeni bir birim kurarak operasyona ‘‘Hamam tası" (Washtub) kod adı verilmiş. Gizli yürütülen bu proje ile Alaska’nın kilit olarak görülen beldelerinde vatandaş ajanlar yetiştirilmesi hayat geçirilmiş. Vatandaş ajanlara yol bulma, sıcak-soğuk hava şartlarında hayatta kalma, yiyecek bulma, mesajlaşma kodları ve radyo kullanımı ile düşman hareketini izleme ve merkeze bildirme gibi konularda eğitim verilmiş. Rus işgaline karşı geliştirilen bu yöntem, sivil savunma değil sivillerin istihbarat görevlileri gibi olağanüstü hallerde bir ABD askeri olması şeklinde görülüyor.

Yarım asırdan fazladır ‘çok gizli belge’ damgasıyla sansür edilen ‘‘Hamam Tası’’ kayıtları, ‘Bilgi Edinme Özgürlüğü’ yasası gereği devletin ‘Government Attic’ adlı web sitesine koymasıyla ortaya çıktı. Hamam Tası projesi 1951’den 1959 yılına kadar sürdürüldüğü tahmin ediliyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.