'Ruhsatsız servis taşımacılığı arttı'

'Ruhsatsız servis taşımacılığı arttı'

Servis taşımacılığı yapabilmek için Büyükşehir'den binlerce lira karşılığında resmi plaka aldıklarını belirten Teyfik Yağcı, “Vergi vermeyen, resmi plakası olmayanlar da bu işi yapıyor. Artık korsan taşımacılık yapanlar durdurulsun” dedi

Büyükşehir Yasası ile birlikte ilçelerdeki servis taşıma ruhsatının Büyükşehir'e bağlanması çeşitli sorunları da beraberinde getirdi. Binlerce liraya Büyükşehir Belediyesi'nden resmi plaka alan servis firmaları, denetimlerin yapılmamasından şikayetçi. Firma sahipleri, resmi plakaya sahip olmayanların da taşımacılık yaptığını iddia ediyor.

Konuyla ilgili iddiaları savunan Kadınhanı Taşıyıcılar Kooperatifi Birliği Başkanı Teyfik Yağcı, Konya'nın bütün ilçelerinde korsan taşımacılığın yapıldığını söyledi. Resmi plaka alabilmek için sadece Kadınhanı'ndan 3 milyon lira Büyükşehir Belediyesi'ne ücret ödediklerini ifade eden Yağcı, “Resmi hiçbir belgesi olmayan bir kişi korsan taşımacılık yapıyor. Biz vergisini ödüyoruz ve plakayı resmileştirdik. Geçen yıl Ağustos'un 15'inde bize plaka tashih edildi.  Ancak resmi plakası olmayanlar da bu işe girişti. Şikayet için Jandarma ve trafiğe gittiğimizde Büyükşehir'den böyle bir talimat almadıklarını söyledi. Bize Büyükşehir Belediyesi engelleyeceklerini söyledi ama henüz bununla ilgili bir çalışma yapılamadı” dedi.

3 BİN SERVİS ARACI VAR

Konya'da ilçelerle birlikte 3 bin tane aktif çalışan servis aracının olduğunu ifade eden Yağcı, “870 tane ilçeden şehre yolcu taşıyan araçlar var. Taşımacılık çok büyük bir sektör haline geldi. Artık evimize bu olaylardan dolayı ekmek götüremez olduk. Halkı biri savunsun artık. Biz kime bağlıyız bunu öğrenmek istiyoruz. Para alınırken Büyükşehir bize bağlısınız diyor. Senin hakkını ben savunacağım diyor. Odaya da üye olamıyoruz. Biz hiçbir odaya bağlı değiliz. Maliye yükümlülüğü önceden yoktu. Şimdi tek plaka için 50 bin lira para ödedi bir vatandaş. Parasını vermeyen resmi plaka almayan da bu işi yapıyor. O kişinin 50 bini ne olacak? Yazık günah değil mi? Biz önceden Ulaştırma Bakanlığı'na bağlıydık. Bizim belgemizi bakanlık veriyordu. 5 yılda bir vizeyi yeniliyorduk. Büyükşehir Yasası'ndan sonra ise, belgeler iptal edildi ve Büyükşehir Belediyesi'ne bağlandık. İlk başka bize geçici bir belge verdiler. İlerisi için somut bir çalışma yapılmadı. Sözleşme bittikten sonra yeni belgelerin verilmeyeceğini söylüyorlar” diye konuştu. Yağıcı, korsan taşıyıcalara karşı artık önlem alınmasını istediklerini sözlerine ekledi.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.