Ruhsatsız mahalle!

Ruhsatsız mahalle!

Ali Ulvi Kurucu Mahallesi sakinlerinin başı dertte. Mahalledeki ruhsat krizi her geçen gün büyüyor. Mahalledeki yapıların tamamının ruhsatsız. Meram Belediyesi ise şikayet üzerine mahalleliye 8-12 bin lira ceza yazıyor

Meram'ın Antalya Yolu üzerinde bulunan Ali Ulvi Kurucu Mahallesi'nde ruhsat krizi yaşanıyor. Ali Ulvi Kurucu'daki yapıların önemli bir kısmı ruhsatsız. Kaçak yapılaşma da hayli fazla. Ruhsat krizi mahalle sakinlerinin uykusunu kaçırıyor. Kentsel dönüşüm çalışmalarına hız veren ve kaçak yapılaşmayla mücadele eden Meram Belediyesi ise yapılan şikayetler üzerine ruhsatsız evlerin sahiplerine cezayi işlem uyguluyor. Bazı evlerin yıkımı da sürüyor. Mahalle muhtarı ve belediye yetkilileri arasında krizin çözümü noktasında bir dizi görüşme yapılıyor.

3 EV İÇİN 35 BİN LİRA CEZA

Ali Ulvi Kurucu Mahallesi Muhtarı Mehmet Büyükalkan, Meram Belediyesi tarafından 100'e yakın kişiye ceza yazıldığını söyledi. Mahallelinin zor günler geçirdiğini belirten Büyükalkan, "Yıllar önce yapılan evlerin ruhsatsız. Belediye de cezai işlem uyguluyor. Vatandaşa 8-12 bin lira ceza yazıldı. Bir mahalle sakini 3 ev için 35 bin lira ceza ödediğini söyledi. Cezayı ödemeyip hapis cezasını göze alan da var. Bazıları 1 ay hapis cezası aldı. Ceza ise ertelendi. Mahalleli arasında anlaşmazlıklar oluyor. Hemen birbirlerini şikayet ediyorlar. Mahallemiz Çomaklı'ya bağlıydı. Büyükşehir Yasası ile birlikte Çomaklı köy statüsünden çıkarılınca biz de mahalle olduk. Bu tarihten sonra da bu kriz günyüzüne çıkmaya başladı" diye konuştu.

MAHALLELİ EYLEM YAPACAK

Mahalledeki evlerin yüzde 80'inin ruhsatının bulunmadığını belirten Muhtar Büyükalkan, "Kaçak ev yapan var. Kaçak ev inşa edenleri bazı vatandaşlar belediyeye şikayet etti. Bu nedenle şikayet sarmalı büyüdü. Ruhsat krizi ile ilgili Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, başkan yardımcıları ile de görüştüm. Halk belediye önünde eylem yapmaya hazırlanıyor. Bize orayı boşaltın diyen de, yıkın diyen de yok. Ama cezalar yazılıyor. Aynı anda 200-300 haneyi yıkamazlar. 150-200 imza topladım. İmzalarla orta yolu bulmak için girişimlerde bulunacağım" sözlerini kullandı.

EVLERİN TAMAMI RUHSATSIZ

Konuyla alakalı belediyeden alınan bilgilere göre ise, Ali Ulvi Kurucu Mahallesi'nde yapıların tamamı ruhsatsız. Belediye şikayet üzerine cezayi işlem uyguluyor. Ruhsat bulunmayan yapılara elektrik, su ve doğalgaz gibi yatırımların götürülmesi de yasak. Evlerin tamamının kaçak olduğu mahallede imar da yok. 2004'ten önce yapılan evler için herhangi bir cezayi işlem sözkonusu değil. Ama 2004'ten sonra yapılan ruhsatsız konutlar hakkında işlem yapılıyor. Mahallede yıkım işlemi de devam ediyor. Son 1 yıl içerisinde yapılan yıkımların tamamı mahkeme kararıyla yapıldı. Daha önce inşa edilen konutlar yıkılmazken su basma seviyesindeki yerleşim yerlerinde yıkım sürüyor. Tamamamlanan evlerde encümen kararı olmadığı için yıkım yok. Yine belediyeye göre, kaçak yapılaşma 1990'lı yıllardan kalma bir sorun.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.