Ruhsat devri ençok notere yaradı

Ruhsat devri ençok notere yaradı

Tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirleri artık noterler tarafından yapılıyor. Araç satışlarının noterlere devredilmesi ile Konya'da bazı noter çalışanlarının sigortacılarla iş birliğini beraberinde getirdi.

1 Şubat itibariyle tescil edilmiş araçların belgelerinin de noterler tarafından verilmesine başlandı. Uygulama ile araç satışlarında yeni bir dönnem başladı.  Vatandaşlar, araç alım-satımı yapmak için notere geldiğinde artık tescil belgesini de alıp çıkacak. Uygulamayla vatandaşların hem hukuki güvenliği hem de kendi güvenliği sağlanacak. Bütün sorgulamalar elektronik ortamda yapılacak. İşlemler bitince tescil belgesi verilecek. Yeni uygulama ile vatandaşların araç ruhsatlarını almaları, önceki uygulamaya göre daha kolay, hızlı ve ekonomik olacak. Daha önce 615 noktada yapılan tescil işlemleri, artık 2 bin noter tarafından gerçekleştirilecek. Araçların satış belgeleri, kargoyla gelmesi beklenmeden noterlerden anında teslim alınacak.

3-3-022.jpg

NOTER-SİGORTACI İŞ BİRLLİĞİ

Araçlara tescil belgesi verildikten sonra en geç on gün içerisinde sigorta yaptırılması gerekiyor. Vatandaşlar tescil belgesini aldıktan sonra aynı anda araç sigortasını da halletmek istiyor. Araç tescil belgelerinin noterler tarafından verilmesiyle aracına sigorta yaptırmak isteyenler işlemlerini bir an önce halletmek için noterlerle en yakın sigortacının yolunu tutuyor. Bazı noter çalışanları da uygulamayı fırsat bilip ofisinde kayıtdışı sigortacı çalıştırıyor. Araç tescil belgesini almaya gelen vatandaşların sigortacıya gideceğini bilen noter, en yakın sigortacıya değil de odasındaki sigortacıya işlemleri hallettirip komisyon alıyor. Uygulamanın gemlisiyle Konya’da başlayan bu işbirliğinin başka noterlerde de olması bekleniyor.

VATANDAŞLARIN İŞİ KOLAYLAŞACAK

Uygulamanın Trafik Tescil’deki iş yükünü azalttığını belirten Vista Sigorta sahibi İbrahim Can, yeni uygulama ile noterlerde yoğunluk yaşandığını ve sistemin yeni olması nedeniyle noterlerde bazı sıkıntıların oluştuğunu aktardı. Sistemin işleyişi hakkında bilgi veren Can, “Uygulama ile Trafik Tescil’deki arkadaşlar farklı yerlerde görev yapmaya başlayacak. Noterlerin ise iş yükü artacak. Bu işlemi yapan noter sayısı Trafik Tescil görevlilerinin sayısından daha fazla olduğu için vatandaşların işinin kolaylaşması bekleniyor” şeklinde konuştu. Can ayrıca araç satışlarında plaka değişimi söz konusu ise noterler ruhsatı anlık vereceği için vatandaşlar özel plaka alamayacağını söyledi.

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.