Romanların Uyuşturucu İsyanı: Çocuklarımızı Bonzaiye Teslim Ediyoruz

Romanların Uyuşturucu İsyanı: Çocuklarımızı Bonzaiye Teslim Ediyoruz

CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin ve yönetim kurulu üyeleri, İzmir’deki Roman vatandaşları temsil eden dernek yöneticileriyle biraraya geldi. Roman vatandaşların sıkıntılarını dinleyen Ali Engin ve CHP yöneticileri, birlikte çözme sözü...

CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin ve yönetim kurulu üyeleri, İzmir’deki Roman vatandaşları temsil eden dernek yöneticileriyle biraraya geldi. Roman vatandaşların sıkıntılarını dinleyen Ali Engin ve CHP yöneticileri, birlikte çözme sözü verdi.

İzmir Roman Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, "Çocuklarımızı bonzaiye teslim ediyoruz." dedi. Roman dernekleri, CHP’ye ve belediyeye, gereken ilginin gösterilmediği gerekçesiyle sitem etti. Dernek temsilcileri, İzmir’deki Romanların CHP’ye desteğinin tam olduğunu ancak aynı karşılığı göremediklerini belirtirken yerel yönetimlerde ve siyasi alanlarda Roman temsilcilerin olmamasına sitem etti.

'UYUŞTURUCU SATIŞI ARTTI , ÇOCUKLARIMIZI BONZAİYE TESLİM EDİYORUZ'

İzmir Roman Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, "Toplu nikah törenleriyle sorunlarımızı çözemezsiniz. Yerel yönetimlerde sosyal politikalarla ilgili birim kurulmalı. Çocukların okullaşma süreci çok zorlu. Belediye, işsiz gençlere operatörlük kursu verebilir. Sokak toplayıcılarına belediye ayda 800 lira vererek sigorta yapabilir. Vicdana ve akla uygun. Aksi takdirde çocuklarımızı bonzaiye teslim ediyoruz." dedi.

Dünya Roman Kültürü Sosyal Yardımlaşma ve Halk Oyunları Federasyonu Başkanı Eşref Kalkan, Roman gençler arasındaki işsizliğe dikkat çekti. Gençlerin kahvehanelerde boş boş oturduğunu ifade eden Kalkan, "Belediyelere işe koyamıyorsak özel sektöre yerleştirelim. Hırsızlık ve uyuşturucu ticareti arttı. Özellikle çocuklarımızı zehirliyorlar. Örnekköy'de uyuşturucu satışları arttı, önünü alamıyoruz." diye konuştu.

CHP İL BAŞKANI ÖZÜR DİLEDİ

CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, Romanların belediye meclis üyesi düzeyinde temsil edilmediğini belirterek özür diledi. Romanları ihmal ettiklerini dile getiren Engin, “Sizi ihmal ettik. Hoşgörü, empati kültürü ne kadar derinleşirse bu farklılıklar azalıyor. Bunu batı başardı. Zencilerle beyazlar aynı otobüse binmezken şimdi zenci bir başkan var. Eşitlik, adalet, özgürlük, emek gibi kavramları öne çıkarmamız lazım. Yerel seçimi yaptık, temsilde eksikliğimiz var. İl başkanı olarak hepinizden özür dilerim. Bu bilgiyle sahip olmam gerekirdi, garanti altına almam gerekirdi." dedi.

'ROMAN AÇILIMI NE OLDU?'

AK Parti hükümetinin beş yıl önce Alevi ve Romanları bir masa etrafında toplayarak Alevi ve Roman açılımı yaptığını hatırlatan CHP İl Başkanı Engin, “Ne oldu? Sizi de beş yıl önce bir masa etrafında topladılar. Alevi, Roman açılımı yaptılar. İktidar eliyle bölücülüğe prim veriliyor. Bir inanç ön plana çıkarılıyor. Yargı, eğitim sistemi ona göre şekilleniyor. Ne oldu açılımlara? Demokrasi, özgürlükler yok edildi, kanun üzerindeki eşitsizlikler ortadan kaldırıldı. Türkiye çaresiz değildir. Türkiye AKP’ye mahkum değildir. Yeni bir program hazırlıyoruz. 11 milyondan fazla oy aldık, küçümsememek lazım. AKP, kendisine oy vermeyen herkesi düşman görüyor, onları boğazlayan bir siyasi anlayış yürütüyor. Bunlara prim vermemek lazım." dedi.

Toplantıya, İzmir’de Romanların örgütlü olduğu 17 dernek başkanı ve temsilcileri katıldı. Toplantıda Roman vatandaşlar tarafından gündeme getirilen en önemli sıkıntılardan biri de şehir dönüşümü konusu oldu. Toplantıya evsahipliği yapan Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, "Romanlarla yakın temas içindeyiz. Roman yurttaşlarımızın kentte daha rahat yaşayabilmeleri, daha sağlıklı konutlarda oturmaları için var gücümüzle çalışıyoruz." diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.