Riyad'da Açılan Kornea Kök Hücre Laboratuvarı Göremeyenlerin Umudu Oldu

Riyad'da Açılan Kornea Kök Hücre Laboratuvarı Göremeyenlerin Umudu Oldu

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da açılan Kral Halit Göz Hastanesi görmeyenleri umudu oldu.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da açılan Kral Halit Göz Hastanesi görmeyenleri umudu oldu. Hastane bünyesinde hizmet veren kornea kök hücreleri laboratuvarı Ortadoğu’da ilk dünyada ise nadir merkezlerden biri. Yeni açılan laboratuarda çoğaltılan kornea kök hücreleri, bir gözü kimyasal maddenin isabet etmesi sonucunda kör olan 59 yaşında bir Suudili vatandaşa nakledildi. Hastanın iki hafta önce sağlam gözünden alınan kornea kök hücreleri, laboratuarda çoğaltılarak nakle hazır hale getirildi. Hasta ameliyattan sonra aynı günde taburcu edildi. Ameliyatın başarı sonucu ise iki hafta sonra belli olacak. Söz konusu ameliyat canlı olarak yayınlandı. Ameliyatı canlı izleyen doktorlar ve uzmanlar, ameliyatı gerçekleştiren doktorlara sorular yönelterek bilgi aldı. Kral Halit Hastanesi Genel Müdürü ve ameliyatı gerçekleştiren ekibin başkanı olan Dr. Abdulilah Al-Tuvayrki, ülke olarak büyük bir başarıya imza attıklarını ifade etti. Bu ameliyatın dünyada nadir hastanelerde yapılabildiğine dikkat çeken Al-Tuvayrki, gözleri göremeyenler için umut olduklarını dile getirdi.

Hastanede görevli genetik hastalıkları uzmanı Dr. Liyn Abu Safya, Cihan Haber Ajansı'na(Cihan)yaptığı açıklamada, "Kral Halit Göz Hastanesi’nde ilk olarak gen dizileme ünitesini açtık. Hastalardan alınan numunelerden DNA'sı okunuyor. Burada göz hastalıklarına sebep olabilecek genetik nedenleri araştırıyoruz." dedi.
Kornea Bölümü Başkanı Dr. William May ise açıklamasında "İki gözü görmeyen ve kornea kök hücrelerini çoğaltma imkanı olmayan hastaların diş ve kemiklerinden alınan kök hücreleri, laboratuarda gençleştirilerek göze nakledilebilir. Göze nakli yapılan kemik iliği kök hücreleri genç ve temiz kornea kök hücreleri olarak çoğalır" dedi. Bu gelişmelerin bir mucize olduğunu belirten Dr. May, 55 yaş ve üzerindeki Suudili hastalara umut olduklarını belirtti.
Kral Halit Göz Hastanesi’nde açılan bu laboratuarın amacının daha önceleri tedavisi olmayan ve körlüğe neden olan birçok hastalıkların tedavisi için gerekli olan kornea kök hücrelerinin hazırlanması olduğu belirtildi. Hastadan alınan az sayıda kornea kök hücreleri laboratuarda ekilerek çoğaltılıyor.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.