Riskli operasyon!

Riskli operasyon!

Irak'ın Musul şehrini IŞİD'ten kurtarma operasyonu başladı. Tüm dünyanın yakından takip ettiği operasyonun mezhep savaşlarına, yeni bir göç dalgasına ve sivil ölümlere neden olmasından endişe ediliyor

Irak'ın ikinci büyük şehri olan Musul'u IŞİD (DAEŞ)'den kurtarma operasyonu başladı. Amerika Birleşik Devletleri, koalisyon güçleri ve Irak ordusu, IŞİD kontrolündeki Musul'u kurtarmak için harekete geçti. Operasyona Türkiye de destek veriyor. Musul'a yönelik operasyon Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor. Musul, 400 yıl Osmanlı idaresinde kaldığı ve Türkmen nüfusa sahip olduğu için Türkiye açısından ayrı bir önem taşıyor. Batılı güçler öncülüğünde gerçekleştirilen operasyonun bazı olumsuz sonuçlara neden olmasından endişe ediliyor. Operasyon nedeniyle Musul'da çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesinden, Türkiye'ye doğru yeni bir göç dalgasının başlamasından, bölgedeki terör örgütlerinin güçlenmesinden endişe ediliyor. Mazlumder Konya Şube Başkanı Derviş Argun ve Selçuk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Aksoy ile Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Doğan Kaplan operasyon hakkında değerlendirmelerde bulundu.

OPERASYON BATININ TEZGAHI

Irak'ta uzun süredir kaosun hakim olduğunu hatırlatan Derviş Argun, "Irak'ta Saddam sonrası dönemde bir sistem kurulamadı. Sistemin kurulmasına da izin verilmedi. Karmaşa birilerinin işine geldi. 20 yıldır Irak'ta kaos var. Örgütler ülkede cirit atıyor. Bana göre Musul operasyonu, Batılı güçlerin başka bir tezgahı. Çünkü DAEŞ'i Iraklılar yerleştirmedi Musul'a. Batı, yeni planlar devreye sokuyor. Türkiye 2003 yılında Irak'a müdaheleye eşlik etmek istedi. Tezkere çıkmadığı için eşlik edemedi. Şimdi Türkiye operasyona katılmak istiyor izin vermiyorlar. Irak, İran ve ABD Türkiye'nin askeri ile sürece dahil olmasını istemiyor.  Irak ve Suriye ile sınır komşusuyuz. Oradaki bir gelişme direk bize yansıyor" diye konuştu. 

MEZHEP SAVAŞI ÇIKABİLİR

Operasyonun riskli olduğunu ifade eden Argun, mezhep savaşının çıkmasından endişe ettiğini söyledi. Binlerce kilometre öteden gelen istilacı ülkelerin Irak ve Suriye'de bir takım faaliyetler yürüttüğünü dile getiren Argun, "Irak daha esaslı işgal ediliyor. IŞİD'i Musul'dan çıkartmak yetmiyor. Şii milisler var. PKK'lılar sürece dahil edildi. Bu durumun Türkiye açısından riskleri var. Türkiye terör örgütleriyle mücadele ediyor. Şimdi aynı safta savaşa mı katılsın? Operasyon inşallah Türkiye'yi zor durumda bırakmaz. Coğrafyamız sakinleşmeli. Sakinleşme olmazsa zamanla zayıflarız. Batı, coğrafyanın enerjisini bitiriyor. Bölge halkı adına dış güçler karar veriyor" sözlerini kullandı.

BÖLGE YENİDEN ŞEKİLLENİYOR

Doç. Dr. Metin Aksoy da, "Bölge Türkiye için stratejik bir öneme sahip. Musul'da Türkmenler ve Sunni Araplar yaşıyor. Türkiye Ninova grubunu destekliyor. Bu grubu Türkiye eğitmişti. DAEŞ 2 yıldır Musul'u elinde tutuyor. PKK terör örgütü mensuplarının operasyonun içinde yer alması Türkiye'nin çekinceleri arasında. Mezhep savaşı tehdidi var. Irak içten içe kaynıyor. Örgütlere silah veriliyor. Silahlar Türkiye'ye karşı kullanılıyor. Türkiye koalisyon güçlerinin terör örgütleriyle ortak hareket etmesini istemiyor. Bölgede İran hakimiyeti arttı. Akdeniz'e kadar Şii koridoru açma adına önemli ilerleme sağlandı. Türkmenler yalnız bırakıldı. Türkiye'yi çevrelemek istiyorlar. Bölge yeniden şekilleniyor. ABD direk PYD'ye destek veriyor. Şu an 36 tane koalisyon birliği DAEŞ'e karşı mücadele ediyor. IŞİD'i CIA ve MOSAD kurdu. Bölge şekillendirmek için IŞİD'i kullanıyorlar" dedi.

GÖÇ DALGASI BAŞLAYABİLİR

Musul operasyonunun başarılı olacağına inandığını söyleyen Doç. Dr. Doğan Kaplan ise, operasyonla DAEŞ'in zayıfladığını, Türkiye'nin takındığı tavrı da doğru bulduğunu belirtti. IŞİD veya DAEŞ'in bölge halkına zulmettiğini belirten Kaplan, 20'den fazla ülkenin ABD'nin öncülüğünde operasyona destek verdiğini, Türkiye'nin de masada yer almak istediğini ifade etti. Kaplan, "Musul'da 7 bin IŞİD'linin olduğu tahmin ediliyor. Şehrin nüfusu 1,5 milyon oldu. Şiddetli çatışmalardan kaçanlar olacaktır. Türkiye'ye doğru yeni bir göç dalgası başlayabilir. Yeni bir sığınmacı krizi yaşanabilir. Zulme uğrayanlar, IŞİD ve destekçilerine karşı intikam duygusuyla hareket ederse çok sayıda kişi de hayatını kaybeder" ifadelerini kullandı.

KERİM ATICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.