Rekora koşuyor!

Rekora koşuyor!

Kuruyemiş fiyatları rekora koşuyor. Geçen yıl kilosu 45 lira olan fındık 70 liraya, 45 lira olan Antep fıstığı 60 liraya, 40 lira olan badem 65 liraya, 40 lira olan ceviz 60 liraya çıktı. Kuruyemiş tüketimi artık lüks haline geldi

Tarımsal ürünleri olumsuz etkileyen ve bir çok üründe rekolte kaybına sebep olan dolu ve don olaylarının fiyatlardaki etkileri halen sürüyor. Kuruyemişte yüzde 100'e varan fiyat artışı yaşanıyor. Zamlardan en çok etkilenen ise kilosu 70 lira olan fındık. Fındık, fiyatıyla ceviz içini bile geçti. Yaşanan olumsuz hava koşullarının yanında stokçular da fiyatların artmasına neden oluyor. Ramazan boyunca ellerindeki malları piyasaya sürmeyen stokçular, Ramazan Bayramı'nın yaklaşması ile birlikte ellerindeki malları değerinden daha pahalıya satmayı planlıyor. Vatandaş evine götürecek kuruyemiş almakta zorlanırken, esnaflar da fiyatların pahalı olmasından rahatsız. Vatandaşların alım gücünün azalmasından dolayı, müşteri kaybettiklerini belirten Çıtır Kuruyemiş'in sahibi Hasan Kökboyu, "Fiyatların artması vatandaşlar gibi bizleri de etkiliyor. Yarım kilo fındık alan vatandaş, kilosu 70 lira yazısını görünce kaçıyor. Vatandaş almayınca bizler de kazanamıyoruz" ifadelerini kullandı.

STOKÇULAR FİYATLARI BELİRLİYOR

Olumsuz hava koşullarının yanında kötü niyetli stokçuların da fiyatların artmasına neden olduğunu kaydeden Kökboyu, "Geçtiğimiz yıl ürünleri don vurmuştu. Özellikle kuru kayısıda yüzde 300'e varan fiyat artışı yaşandı. Bu yıl yine normal fiyatına geri döndü. Bir çok ürünün bu yılki mahsulü henüz piyasaya çıkmadı. Dolayısıyla fiyatlar da kademeli olarak arttı. Eldeki miktar azalınca fiyatlar da doğal olarak artıyor. Bir de stokçular var. Onlar da piyasayı etkiliyor. Çoğu kez şahit oluyoruz. Elinde yüklü miktarda mal olmasına rağmen satmıyor, saklıyor. Fiyatlar 5-10 lira arttı mı hemen ürününü piyasaya sürüyor. Önce sürse ürünü piyasaya belki de bu fiyat artışı yaşanmayacak. Ama bir kaç kuruş fazla kazanmak adına piyasanın dengeleri ile oynanıyor" diye konuştu.

FINDIĞIN FİYATI 70 LİRAYI BULDU

Fındıkta en kaliteli ürünün en fazla 70 lira olabileceğini, fazlasını esnafın ayarladığını belirten Kökboyu, "Benim elimdeki fındığın kilosu 70 lira. Türkiye bulunabilecek en kaliteli fındıktır. Zaten bundan daha üst seviyesi yok. Eğer vatandaşlarımız bir yerde 80-90 liraya fındık görürse bu esnafın üzerine koyduğu fiyattır. Şu an en kaliteli fındık 70 lira, fazlası olamaz. Kuruyemişte kalite derecesinde de çok kademe yok. Bir ürün ya iyidir ya da çok iyidir. Dolayısıyla, benim elimdeki ürün son kalite ürün deyip 100 liraya fındık satanlara kanılmasın. Haberler de görüyoruz, fındığı 90 liradan satanlar var. Kendilerince yaptıkları fiyat ayarlaması piyasayı da olumsuz etkiliyor. Bu olay sadece fındıkta yaşanmıyor. O yıl hangi ürün tehlikeyse o ürünün fiyat konusunda, her kafadan bir ses çıkıyor. Geçtiğimiz yıl da aynı durumu kuru kayısıda yaşadık" sözlerini kullandı.

YENİ MAHSÜLLER BELKİ DÜŞÜRÜR

Çoğu kuruyemiş fiyatının 50 lirayı geçmesinden dolayı kuruyemişin lüks tüketimin de üstüne çıktığını söyleyen Kökboyu, sözlerini şu ifadelerle tamamladı: "Vatandaşların alım gücünün azalması bizim de kazancımıza yansıyor. Fındığı genelde 100 gram olarak satıyoruz. Bir zamanlar vatandaşın evine haftada bir kez kuruyemiş girerdi. Kuruyemiş artık lüks tüketimi de geçti. Bu zamanlar fiyatların en yüksek olduğu zamanlardır. Özellikle bayramdan bir hafta önce fiyatlar tavan yapar. Ancak bir kaç ay sonra bu senenin mahsulünün de piyasaya çıkmasının ardından fiyatlarda gözle görülür bir düşüş yaşanır. Dolu ve donun fiyatlar üzerindeki etkisi halen devam ediyor. Bu sene herhangi olumsuz bir hava olayı yaşanmadı. İklimdeki bu olumlu hava fiyatları de etkileyecektir." Geçtiğimiz yıla oranla fiyat karşılaştırması ise şöyle: Fındık 45 liradan 70 liraya, antep fıstığı 45 liradan 60 liraya, badem 40 liradan 65 liraya, ceviz 40 liradan 60 liraya, leblebi 10 liradan 16 liraya, kabak çekirdeği 15 liradan 25 liraya, fıstık 10 liradan 20 liraya yükseldi.

BERKHAN PARLAK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.