Adem Turan

Adem Turan

Regaib ve mübarek üç aylar

Regaib ve mübarek üç aylar

Regaib kelime manası itibariyle;  istemek, arzu etmek, meyletmek, dilemek anlamlarına gelir. Rağabe kelimesinin kökünden türemiştir. Recep ayının ilk Cuma gecesi de “Regaib Kandili“ olarak kutlanan önemli bir kandildir. Osmanlı padişahı 2.Selim  (1566-1574) tarafından camilerin kandillerle donatılıp ışıklandırılması suretiyle kandil geceleri diye adlandırılmıştır.

Müslümanlar tarafından ihya edilen bu geceler için, birtakım insanlar bidat düşüncesi ile yaklaşsalar da toplumu heyecanlandıran, birleştiren, birazcık da olsa dünya işlerinden soyutlayan geceler olması hasebi ile son derece mühimdir, fırsattır iyi değerlendirilmelidir.

Biliyorsunuz perşembe gecesi de mübarek üç ayların başlangıcı Recep’in ilk günü idi. Çocukların elinde ışıklandırılmış fenerler, topluca bahçelerde eğleniyorlar. Buraya kadar güzel. Ancak boş arazilerde lastik yakmakta neyin nesi. Sokakta yaşlı insanlar, hastalar var. Mamafih  kendinize de zarar. Bizim kültürümüzde yok böyle bir gelenek. Varsa da kullanmayın. Sağlıksız, görüntü ve hava kirliliği. Mübarek bir geceye karşı hiç de etik değil.

  Recep ayı aynı zamanda haram aylardandır. Haram ayı ne demek derseniz. Yılda dört ay haram olup bunlar ; .1-Muharrem , 2-Recep , 3- Zilkade ,4- Zilhicce’dir. Bu aylarda savaş yapılmaz. Büyük günahlardan kaçınılmalıdır. Bununla birlikte dedi kodu, gıybet, kin, hased, fitne gibi kötü alışkanlıklar da terk edilmelidir. Kerim kitabımızda Rabbimiz (c.c.) aylar hakkında şöyle der;

"Şüphesiz Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısına göre ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü haram aylardır. İşte bu, Allah’ın dosdoğru kanunudur. Öyleyse o aylarda kendinize zulmetmeyin." (Tevbe, 9/36)

Peygamberimiz ise (a.s) ; "Recep ayı Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan da ümmetimin ayıdır." (Aclûnî, Keşfu’l-Hafâ, 1/423)

Cumanız mübarek olsun. Allah (c.c.)’a emanet olun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR