Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Ramazan'da oruç

Ramazan'da oruç

Ramazan’da oruç, kutlu Ramazan ayının en baş şiârı, iftarıyla, sahuruyla kulu Rabb’ine yaklaştıran bir güzel ibâdettir.

Ramazan’da oruç, sene boyu gaflete düşen ruhların ilâhî bir dirilişe kucak açması, yüreklerin mâneviyatla doyurulması, kalplerin ciddi anlamdan Hakk’ın yoluna revân olmasıdır.

Ramazan’da oruç, sabırla zamânı yoğurmak, çileyle ibâdetlere koyulmak, rûhu ilâhi lezzetlerle doyurmak, her zamankinden farklı bir aşkla yüce Yaratıcıya yaklaşmaktır.

Ramazan’da oruç, mükâfâtın hesapsız verileceği bildirilen sâdece Cenâb-ı Hak rızâsı için ifâ edilen bir itaatlik sembolu, bir kulluk sorumluluğudur.

 Ramazan’da oruç, bizler için serilen içinde sayısız nimetleri barındıran kâinat sofrasından nasiplenirken onlara bir şükrâne işâreti, bir teşekkür belirtisi, iyi ki benim için varsınız deme ihtiyâcıdır.

Ramazan’da oruç, içimizdeki düşman nefisimizle bir mücâdele savaşı, şeytanın isteklerine boyun eğmeme bilinci, ayni zamanda dünyevî ve uhrevî zafere giden yolda başarı anahtarıdır.

Ramazan’da oruç, bizi kötülüklerden, çirkinliklerden, günahlardan koruyan bir kalkan mesâbesinde olup iyiliğin, hayrın, güzel davranışların kazanılmasında çok ehemmiyetli bir kulluk vazifesidir.

Ramazan’da oruç, kutsal kitabımızla buluşma demlerinde bizi O’na daha çabuk yaklaştırmada, hayâtımıza hâkim kılma adına pek ehemmiyetli rolü olan etkili bir müessirdir.

Ramazan’da oruç, ebedî saadetimizi kazanmak, mümini Reyyan kapısını getirebilmek, cenneti kazanabilmek ve cehennem ateşine düçâr olmamak için yerine getirilmesi gereken bir ibâdettir.

Ramazan’da oruç, belirli günlerde yapılan ancak yerine getirene sonsuz güzellikler, sayısız ikramlar, târifi imkansız hazlar yaşatan bir hayır aracıdır.

 Ramazan’da oruç, dünyânın karmaşasından, maddi sıkıntıların dağdağasından bizi kurtarıp huzur sahillerinde dinlendiren bir asil bekleyiş sürecidir.

Ramazan’da oruç, dünyânın câzibesinden sıyrılıp ahretin ilâhî câzibesine yükselmektir. Haramlardan, günahlardan, helal ve sevap dâiresine dikey bir yolculuk yapmaktır.

Ramazan’da oruç, kirlerden, paslardan, kötülüklerden arınmaktır, tertemiz olmaktır, ilâhî rahmete muhataplıktır, bağışlanmamıza ve aklanmamıza sebeptir.

 Ramazan’da oruç, açların, yoksulların hâlini anlamaya vesiledir. Fakir ve ihtiyaçlılar sâyesinde bize paylaşma ve yardım etme erdemlerini daha iyi idrak ettiren bir cankurtaran simididir.

Ramazan’da oruç, vücûdun sıhhat dengesini muhafaza eden önemli bir âmildir ama bir perhiz değildir. Artık Batılı ilim adamları dahi insan vücudunun belirli zaman dilimlerinde mutlaka aç kalması gerektiği husûsunda fikir birliği içindedirler.

Ramazan’da oruç, yüreklerin coşması, rûhun bahara kavuşmasıdır. Bunun neticesinde gönül şenlenir. Kalp sarayı kâmil davranışlarla yeniden inşâ edilmiş olur.

Ne mutlu Ramazan orucunu hakkıyla tutabilenlere! İnşaALLAH onlardan olmak dileğiyle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR