Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Ramazanda Dua

Ramazanda Dua

Efendim duânın insan rûhunu rahatlatan, psikolojisini düzelten, sağlığında dâima olumlu gelişmeler sunan hâlini sağlık uzmanları ve çalışanları bildiği gibi elbette cümle âlem biliyor. Yeter ki insan samimi bir yönelişle coşkun bir istekle kâinâtın yüce Sâhibine iltica etsin. Bilhassa da af ve mağfireti bol, rahmet ve ihsanı çok olan içinde bulunduğumuz şu mübârek Ramazan ayında yapılan duâlar çok kıymetli ve kabule daha şayandır.

Dua ile Hakk’a iltica eden âcizliğinin idrâkında olan kul bilir ki kendisini işiten, dertlerini dinleyen, yakarışlarına cevap veren kendisini aşan bir yüce varlık mevcut. Duâya duran kişi bilir ki, derdine derman yetiştirecek, problemlerini çözecek, sıkıntılarını kendisi için en mükemmel şekilde bitirecek biri var. O bilir ki, Yüce Yaratıcının kudret eli herkese yetişir, O Celle ve Âlâ herkesi işitir, O Azze ve Cel her duânın gereğini en kâmil mânâda yerine getirir. Her yaratığın vâr edicisi pek tabî ki, her şeyi merhametiyle ve engin rahmetiyle kuşatmıştır. Dünya denen bu büyük handa kul olarak insan bilir ki, asla yalnız değildir. Aciz ve günahkarların dahi sâhibi vardır. O döndüğünde, yaptıklarına pişman olduğunda kendisinin rahmetiyle kucaklayan; ‘buyur ey kulum’ diyen bir ‘Rahmeti Rahman’ var.

Sonsuz kerem ve ihsan sâhibi yüce Rab yaratıklarına bakar ve onlara ünsiyet verir. Kulunun sayısız hatta hadsiz ihtiyaçlarını karşılar, onun düşmanlarını da isterse kahreder. Belâ ve musibetler karşısında kulunun yüreğine bir ferahlama ve inşirah bahşeder. O yüce Yaratıcı yanlış vehmedildiği gibi insana kaldıramayacağı yükleri yüklemez bilakis kaldırabileceğini imtihan vesilesi olarak daha kazançlı çıkması temennisiyle kulana verir ya da lütfeder. Aslında bizi duâya sevk eden her hal bizim için idrak edilse bir uhrevi kazançtır. Kulu Hakk’ın kapısına durdurup dua dua yalvartan her durum adına Allah Teâlâ’ya hamd gerektir.

Dua her zaman ve her yerde yapılabilir. Gece-gündüz, günün her saatinde! İnsan her ânında, her isteğinde, her sıkıntısında ezel ve ebedin sâhibi rahmet hazineleri geniş olan Cenâbı Hakk’ın huzûruna durup dua edilebilir hele de içinde bulunduğumuz mübârek Ramazan ayının her saati, her günü ayrı bir kıymettir. Kul tabi duâsını yaparken belli bir edep ve tâzim içinde samimâne bir hal ile yüreğinin sesini, günlünden geçirdiği hayırlı dileklerini yüce Rabb’ine takdim eder. Ancak duâlar edilirken bâzı mekan ve zamanlar da ehemmiyetlidir. Meselâ namazların hemen arkasından, Cuma günleri, Ramazan ayının tüm günleri, Kadir gecesi, geceleri seher vakitleri duâların kabul edilmesi için efdal vakitlerdir. Mekan olarak da kutsal mekanlar Kâbe, Mescidi Nebevî gibi temiz mekanlar duâların kabulu için önemli yerlerdir.

Bugün Sevgili Peygamberimiz aleyhisselâm’ın iki duâsını da sizler yazarak bitirmek istiyorum efendim: ‘Allâh’ım! Bütün işlerimin başı olan dînim konusunda hatâya düşmekten beni koru! Yaşadığım şu dünyâda işlerimin yolunda gitmesini sağla! Dönüp varacağım ahretimi kazanmama yardım et! Hayâtım boyunca daha çok hayır yapmama imkan ver! Her türlü kötülükten kurtulmamı sağlayacak bir ölüm nasip eyle.’ (1) (Âmin)

‘Allâh’ım! Âcizlikten, tembellikten, korkaklıktan, ihtiyarlayıp ele avuca düşmekten ve cimrilikten Sana sığınırım. Kabir azâbından Sana sığınırım. Hayat ve ölüm fitnesinden Sana sığınırım.’ (2) (Âmin)

Rabb’im şu güzel Ramazan ayında yüzlerimizi kendi ziyâsıyla aydınlatsın. Niyetlerimizi halis kılsın, lütfettiklerini bereketlendirsin. Kendisinden başka kapılarda derman aratmasın. Kendisini hakkıyla zikredilmeyi, verdiklerine şükredebilmeyi nasip eylesin. Sevdiği, râzı olduğu, sabır ehli kullarından olabilmemizi nasip etsin. İbâdetlerimizi ihlasla, zihnimizi sağda solda gezdirmeden ihsan sırrına eriştirerek edâ etmemizi müyesser kılsın. Günahlara dalmaktan, kendisini unutmaktan bizleri muhafaza eylesin. Ramazandan en güzel şekilde bizleri istifâdelendirsin inşaALLAH. Âmin-Âmin-Âmin.

------------------------------------

1) Müslim, Zikir, 71-3

2) Ebû Dâvûd, Vitir 32

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR