Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Ramazan Geldi, Hoş Geldi

Ramazan Geldi, Hoş Geldi

Yarın Ramazan’ın ilk günü, bu akşam ilk terâvihler kılınacak, sahura kalkılacak inşaALLAH. İyilik ve güzelliklerin dolu olduğu ay yine teşrif etti. Hayırların, bereketin ve rahmetin yağdığı ay yine geldi. İyi ki geldi, hoş geldi… Bu vesileyle siz kıymetli okurlarımın ve tüm İslam âleminin Ramazânı Şerifini en hasbî duygularla mübârek ediyor ve en âli şekilde ihya etmemiz için duâlar ediyoruz efendim.

Ramazan’ın farklı bir atmosferi vardır. İnsan hayâtında her zaman hayırlı başlangıçlara vesile olur. Meselâ sene boyu namaz kılmak isteyip de bir türlü kılamayan kişiler Ramazanın mânevi atmosferine râm olurlar ve Ramazan onlar için bir daha bırakmamak üzere namaza başlama vakti olur. Yâhut Ramazanda tutulan oruçlar ile tüm azâlara bir çeki düzen gelir. Oruçlar dili gıybetten arındırır, gözleri haram bakışlardan korur, ayakları kötü yerlere gitmekten alıkoyar. Gönüller hayır işlemekle mest olur, dua ve niyazlarla defterden günahlar silinir. Velhasıl bir arınma iklimi yaşanır Ramazanda. Ramazan iyi ki de gelir ve hep de hoş gelir, kucak dolusu hayırlarla gelir.

İnsanlar, Cenâb-ı Hakk’a kul olanlar dünyânın kötülüklerinden ancak kendilerini mânevi dinâmiklerle koruyabilirler. Günümüzde kötülükler, çirkinlikler, günahlar bütün menfilikleriyle insanların âdeta üstlerine üstlerine doğru gelirken ruhlar incinirken, kalpler yaralanırken bizi ne kendimize getirebilir diye düşünürken işte bir rahmet deryası kapımıza geldi dayandı. Şu mübârek Ramazan ayında âdeta uyuyan hissiyatlarımızı hayırlara uyandırma zamânı.. Ölen kalp hayâtımızı ibâdetlerle yeniden diriltme zamânı… Kaybettiğimiz değerlerimizi yeniden bulma ve yaşatma zamânı.. Fakir fukâraya sâhip çıkma zamânı… Aylardır huzursuzluklar içinde kıvranan İslam ülkelerinin huzur ve selâmeti için Hakk’a ilticâ etme zamânı… Birbirlerini kıyasıya öldüren Müslümanlar için duâya durma zamânı… Kulların kendilerini Rabb’lerine affettirme zamânı Ramazan… Ah Ramazan! İyi ki de geldin, tam da zamânı. Sana ne çok ihtiyâcımız vardı Ey mübârek Ramazan!

Hakikaten insanlık âlemi için Ramazan büyük bir lütuftur. Çünkü dikkat edin Ramazan ayında insanlar ayrı bir sâkinleşiyor. Olayları değerlendirirken daha bir hassas olunuyor. Sâir zamanlarda pek dikkat edilmeyen ufacık şeylerden şükür vesilesi çıkarılabiliniyor. Fakir-fukâranın hâlinden ibret alınıp durum değerlendirmesinden farklı neticelere ulaşılabiliniyor. Daha sabırlı olunuyor.

Ramazan ayında Cenâb-ı Hakk’ın “Rahman” “Her insana merhametli”, “Rahim” “Mümin kullarına karşı merhametli”, Afüvv” “Affedici”, “Tevvâb” “Tevbeleri kabul eden”, “Gaffâr” “Günahları bağışlayan”, “Gafûr” “Çok bağışlayıcı” sıfatları daha çok tecelli ediyor.

Yaz mevsiminin Ramazan günleri uzun ama gün hayırla öyle bereketleniyor ki uzunluğunu insan hatırına bile getirmiyor. Bilhassa çeşit çeşit meyve ve sebzesiyle hassâten karpuzuyla yaz aylarında bir başka güzel Ramazan. Farklı lezzet ve tadların arzı endam ettiği cömert iftar sofraları eğer fakir fukara ile dolmuşsa bir ayrı güzellik sunar ahreti adına mümin için.. Ne mutlu bu hazzı yaşayan ve yaşatanlara…

Her türlü yanlış duygu ve davranışlardan bir arınma vakti Ramazan. Kişilerin ahlâkî olgunluğa erişebilmeleri için kutlu ve bulunmaz bir zemindir Ramazan. En Kâmil bir biçimde ihya edebilme çabasıyla tekrardan hepinizin Ramazanı şerifini kutluyorum efendim. Garip-gurebânın, yetim-yetemânın, ağlayan Müslümanların gözyaşlarının dinmesine vesile olması duasıyla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR