Süleyman Küçük

Süleyman Küçük

Ramazan Festivali Başladı

Ramazan Festivali Başladı

Mübarek Ramazan Ayı Konya’mızda belediyeler eliyle maalesef bir festival zamanı haline dönüştürülmüştür.
Birbirleriyle siyasi rekabet haline dönüştürdükleri kültürel(!) etkinliklerde yapılanlara bakılınca düzenlenen programların kimisinin adları Ramazan Festivali, Ramazan Organizasyonu, Ramazan Etkinlikleri veya Kültür Sanat Festivali, Ramazan Ayı Etkinlikleri olsa da esasen çingene panayırlarını aratmayan Ramazan Panayırı bidati başlatıldı.
Kitabullahın okunacak her bir harfine binlerce sevabın yazılacağı, içinde bin aydan daha hayırlı bir gecenin bulunduğu evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem azabından kurtuluş olan bir ay, İblis’ in ve avanelerinin zincirlenip insanlara musallat olmalarının engellendiği bir zaman olmasına rağmen ne yazık ki belediyeler eliyle israfın, müzik ve eğlencenin had safhaya ulaştığı bir ay oluyor.
Vatandaşa hizmet için ayrılması gereken milyarların düzenlenen tv programlarına aktarıldığı yetmiyormuş gibi, eğlence amaçlı düzenlenen gecelerde ise Hacivat Karagöz, Gölge Oyunları ve Kukla gibi gösteriler, Halk Müziği Konseri, Fasıl Grubu ya da ezgi konseri gibi esasen Ramazanla hiç ilgisi olmayan davranışlar sergileniyor.
Ramazan ayı ile ilgisi var dedikleri programlar ise içi boşaltılmış bir şekilde açık havada namazgâhta veya Çim üzerinde yıldızlar altında Teravi Namazı veya paralı imamlar arkasında Enderun usulü teravih kılınması ve kitap panayırı olsa gerektir.
Yatsı ve müteakiben teravih namazının başlama saati olan 22.00 den hemen yarım saat sonra eski fuar alanında başlayan gece programlar insanlara sanki teravihe gidip de buradaki eğlenceyi kaçırma der gibidir.
Taşlaştırılmış Mevlana Meydanının hiçbir işe yaramayacağından endişelenen belediyenin ısrarla Ramazan panayırı kurma düşüncesine nasıl ulaştığı sorulunca cevap olarak söylenen “halk istiyor” yalanı ise Ramazan Ayının maneviyatıyla hiç uyuşmamaktadır.
“Halka ne verirseniz onu alıyorlar zaten” diyen bir idarenin bu güne kadar aldığı kararlar ile yaptıklarında halkı hiç salladığı da görülmemiştir esasen.
Ramazanda panayır kuranlar sadece belediyeler mi?
AVM ler ile bazı çarşı esnafının da yaptıklarına bakılınca belediyelerinden kalır yerleri yok.
Ramazan keyfini doyasıya yaşayın (ne demek oluyorsa) başlığıyla ramazan panayırlarını yeniden kuran ve ziyaretçilerini bir ay boyunca eğlenceli şovlar ve sürpriz etkinliklerle buluşturacak olan AVM ler belediyelere nispet yaparcasına ney dinletileri, illüzyon gösterileri, mehter ile meddah ve ortaoyunu gösterileriyle toplumu kendilerinden alışveriş yapmaya sevk etmeye çalışırlarken en akıllı olması gereken en büyükleri ise kendisini alışveriş cenneti olarak takdim etmekten geri kalmıyor.
Ramazan Ayının yaz aylarına denk gelmesini fırsat bilen bir kısım esnaf ise hizmet(!) amaçlı olarak Konya tabiri ile orucu uykuya tutturup gece mesaisine dönmüşler ve böylece bir başka bidati daha yaygınlaştırmışlardır.
Hâlbuki Kur’anın nazil olduğu ay olan Ramazanda her zamandan daha fazla okuyup anlayıp hayatımıza tatbik emeye  çalışacağımız Kur’an-ı Kerim de Rabbimiz(cc) gündüz saatlerinin fazlından isteyerek rızık için çalışma, gece saatlerinin ise dinlenme zamanı olduğunu (Enam 96 - Yunus 67 - Furkan 47 - Kasas 37 – Rum 23) bildirmektedir.
Ramazan Ayını düzenledikleri programlar vasıtasıyla içi boşaltılmış bir maneviyat iklimi haline dönüştürenler iftarlarını da lüks ve şatafat gösterisine dönüştürmekten geri kalmamaktadırlar.
İftara katılanların sayısı ile övünmek de son yıllarda yapılan bir başka yanlış ve bir başka yarış olmaya başladı.
Bizi bu mübarek aylara günlere eriştiren Rabbimiz(cc)e sayısız hamd ü senalar olsun. Peygamberimiz Hz. Muhammed(sav)e binlerce salat ve selamlar olsun. Şükürler olsun ki bu aylara tekrar eriştik. Rabbimiz(cc) bizleri bu ayın fazlu kereminden, rahmet ve bereketinden feyz alanlardan ve mağfiret ettiği kulların zümresine ilhak eylesin İnşâallah
Keyfiyetin kemiyetten önemli olduğu iftarlar dileğiyle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Süleyman Küçük Arşivi
SON YAZILAR