Sadık Küçükhemek

Sadık Küçükhemek

Ramazan Ayının Son On günü

Ramazan Ayının Son On günü

Ramazan ayının son on gününün değerlendirilmesi konusunda Hz. Aişe’den rivayet edilen bir rivayete göre, “Resulullah (s.a.v.),  Ramazan (ayın)ın son on günü girdiğinde, geceleri (ibadetle) ihya eder, ailesini uyandırır, (ibadet etmeye karşı daha) ciddiyet gösterir, paçaları sıvardı” (1).

Bu hadi-i şeriften anlaşıldığı gibi, Resul-i Ekrem (s.av.)  Efendimiz, Ramazan ayının son on günü girdiğinde geceleri ihya ederdi.  Ailesini uyandırırdı. Geceyi ihya etme hususunda titizlik gösterirdi. Kur’an-ı Kerim okur, teheccüd namazı kılar ve dua ederdi.

Bunun sebebi, Kadir gecesini en güzel şekilde ihya etmektir. Resul-i Ekrem şöyle buyurur: “Siz, onu yani Kadir gecesini Ramazan’ın son on gecesinde arayın. Şayet biriniz zayıf düşer yahut aciz kalırsa sakın kalan yedi geceden mahrum kalmasın”

Abdullah bin Ömer şöyle demiş: “ Bir adam Kadir gecesinin yirmi yedinci gece olduğunu (rüyasında) gördü. Bunun üzerine Peygamber (s.a.v.)  Efendimiz:

“(Kadir gecesi hakkındaki) rüyalarınızın son on gün içinde olduğunu görüyorum. Binaenaleyh siz onu bu on günün tek gecelerinde arayın.” buyurdular

Diğer bir hadis-i şerifte şöyle buyrulur:  “ Sizden bazı kimseler Kadir Gecesinin Ramazan’ın ilk yedisinde, bazıları da son yedi gecesinde olduğunu rüyalarında gördüler. Siz onu son on gecede arayın” (2).

Bu son hadis-i şerife göre, Kadir gecesini Ramazan ayının ilk haftasında aramak gerekir. Diğerlerine göre ise son on gününde aramak gerekir. Kadir gecesini, “Ramazanın tümünde arayın” diye de hadis-i şerifler vardır. Bu sebeple Ramazanın tümünü güzel bir şekilde ihya etmek gerekir.

Ramazan ayının değerlendirilmesinin, teheccüde kalkılmasının,  son on günü girdiğinde gecelerinin ihya edilmesinin sebebi, vahiy yükünün altından kalkabilmektir. Bu konuda canlı olmaktır.

Cenab-ı Allah (c.c),  şöyle buyurur:

“Ey örtünen!

Gecenin birazı hariç olmak üzere geceleyin kalk.

Gecenin yarısında kalk yahut yarısından biraz eksilt.

Veya bunu artır ve ağır ağır Kur’an oku.

Doğrusu biz, senin üzerine ağır bir söz bırakacağız.

Çünkü gece kalkışı hem daha etkili hem de söz bakımından daha sağlamdır.

Çünkü gündüz senin için uzun bir meşguliyet var.

Rabbinin adını an ve bütün gönlünle ona yönelt.

O, doğunun ve batının rabbidir. Ondan başka ilah yoktur. O halde yalnız onu vekil tut.

Başkalarının diyeceklilerine sabret, güzellikle onlardan ayrıl.” (3)

 

Kaynaklar

1.  Yedi Hadis İmamının İttifak Ettiği Hadisler, Oruç Bölümü, İbrahim el- Hazimî

2.  Sahih-i Müslim Tercüme ve Şerhi, C:  6, Kitabüs-siyam, Ahmed Davudoğlu

3. Müzzemmil, 1-10. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sadık Küçükhemek Arşivi
SON YAZILAR