Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Ramazan

Ramazan

Ramazan senede bir defa gelir, müminleri sevince, heyecâna gark eder. Evler temizlenir, maddi-mânevî hazırlıklar yapılır, hâneler bereketle dolar.

Ramazan Müslümanlar için yıllık kazanç mevsimidir. Oruçları, hatimleri, iftar ve sahurları ile muhteşem bir iklimdir. Ramazan içindeki hassalara dikkat edenleri cennete kadar götürür.

Ramazan ayında rûhumuz yükseliş yaşar, ahlâkımız olgunlaşır, daha teyakkuzla davranırız. Dilimizle gıybet etmemeye, yalan konuşmamaya çalışır, kimseyi incitmemeye, kırmamaya dikkat ederiz. Bu ayda verilen iftar dâvetleriyle fakirlerin gönlü alınır, akrabâlık-komşuluk ve dostluk ilişkileri perçinlenir.

Ramazan ayında insanlar kaynaşır, küskünler barışır, inananlar hayırda yarışır. Ne güzeldir Ramazanın her günü! İcra edilen güzel ve faziletli davranışlar insanın değerine değer katar.

Ramazan ayında ibâdetler artar. Müslümanlar yüce Yaratıcıya daha yakın olma hazzını tadarlar. İbâdetler çoğalınca ihlas ve huşu erdemleri gelişir, Hakk’a kul olma bilinci oluşur Müslüman’da. Bunlar ne güzel!

Ramazan ayında düzenli namaz kılamayanlar beş vakit kılmaya hatta terâvihlere de devam ederek namaz kılma zevkini zerre zerre yaşarlar. Ramazan sonra da ayni şevk ile namazlarını sürdürürler. Hatta câmi cemaati olurlar. Yanı sıra câmilerde Ramazanda müminlerle şenlenir.

Ramazan ayında sene boyu dünya dertleriyle yılgın hâle gelen ruh dünyâmiz âdeta tâmir olur. Tâze kan yürür vücûda, ölgün ruhlar dirilir. Sönmüş hissiyatlar canlanır. Ne güzeldir Ramazan günleri.

Ramazan Müslümanları sanki cennete dâvet eder. Hayırlı, sâlih amellerle Hak kapısına durdurur. Tevbe, istiğfar ve duâlarla yüce Rabb’e yakîn olma lezzetine vardırır. Ramazan mâneviyâtımızı besleyen bir enerji deposu gibidir. Diğer aylarda bu görülmez.

Ramazan ayında tutulan oruçlar eğer amacına ulaşacak şekilde tutulursa kişinin yüreğine bir dinginlik gelir, hâline güzellik yansır, davranışlarında düzen ve dikkat oluşur. Bu çok yönlü bir diriliştir. Ne mutlu bunu yaşayabilene!

 Ramazan ayında insanda merhamet, ülfet, rikkat, insaf, ihlas duyguları gelişir. Kişilik âdeta yeniden inşa edilir, Müslüman fazilet erdemleri kuşanır. Kalp gereksizlerden arındırılırsa hayra yönlenir, selim bir vaziyet alır. Böylece gönlün Hakk’a açılması ne hoştur!

Ramazan bir dünya sermâyesidir, zâyi eden hakikaten ziyan olur. Bu mübârek ayın değerini bilmeyenler gafletten çıkmayanlar ömürlerine yazık etmiş olurlar. Bu ayda aklî inkişaf, kalbî inkişaf ve maddî inkişaf umulur. Yerine getiren hadsiz nimetlerle ödüllendirilir.

Ramazan yüce Kur’an ile buluşarak rûhun ilâhî seslere kulak vermesi anlamında okuyanı feyizleriyle kuşatır, nûruyla hemhal kılar. Ayni zamanda mümine kabirde kaybolmayan bir azık olur, onu korur ve ona şefaat eder. Bir de insan içindekilerle amel ederse o zaman sonsuz karlar elde edilir.

Ramazan ayında azgın nefislerle mücâdele edilir, şeytana pirim verilmez, dünyâya kanılmaz. Sahurlar ile müminde gece ibâdet neşesi ve isteği oluşur. Kulluk nasıl yapılır öğreniriz Ramazan’da.

Ramazan muhtaçların yüzünü güldürür, infak edenlere ise iki dünyâda da nice karanlıklar içindeyken sönmeyen bir ışık olur. İnananların kalbini yumuşatır. Müslümanlar arasındaki dayanışma ve kardeşlik bilincini artırır. Mümine zekat ve sadaka ile yardım etme ikrâmı bahşedilir. Bunlar ne büyük kazançlardır!

Velhâsıl Ramazan Müslümanlar için doyumsuz mükâfat ve bereket günleridir.

Böyle rahmeti, ihsânı ve ikrâmı bol bir aydan yararlanmamak bir Müslüman olarak doğrusu büyük bir basiretsizliktir. Rabb’im bizleri Ramazan’ın nimetlerinden çokça istifâde edenlerden eylesin inşaALLAH. Hayırlı Cumâlar efendim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR