Muzaffer Dereli

Muzaffer Dereli

Ramazan, İnsan ve Kur’an!

Ramazan, İnsan ve Kur’an!

İnsan deyince o “eşref-i mahlûk” akla gelir tabii ki. Ancak eşref-i mahlûk olmak da herkesin harcı değil. Onun şartları var şüphesiz. Onlara uyan kişi o tarifin içerisine girecektir. Aksi halde ne mümkün!

Bu şartların en başında Allah’a ve O’nun inanın dediği hakikatlere iman gelir. İman öylesine bir servettir ki, o olmadan hiçbir şeyin anlamı olamaz. Sonrasında ise, Asr suresinde belirtildiği üzere Salih amel, Hakkı tavsiye ve Sabrı tavsiye gelecektir. İnsan ancak bunlarla insanlığını bulur.

Ramazan, inanmış kişiler için ayrı bir anlam ifade eder. Yukarıda zikredilen gerçekleri bir arada bulduğumuz önemli bir fırsattır bizler için. İman ve salih amel ilişkisini en güzel şekilde bir araya getiren Ramazan, Müslüman insanın bir kazanç mevsimidir. Oruç, teravih, sadaka, itikâf gibi ibadetleri içerisinde barındıran bu kutlu ay, gerçekten bir hazinedir. Bir de kadri büyük Kadir gecesi. “ O, bin aydan hayırlı.” O halde Ramazan’a rağbet edip gayret edenler, kaybolmayacak bir sermaye edinmiş olurlar. İftar ve sahuruyla da insanı Rabbine yaklaştıran bu güzel ay, aynı zamanda mü’minlere getirdiği birlik ve beraberlik hizmetiyle de, on bir ayın sultanı olduğunu bir kez daha ispat eder. Gönüller alınır bu ayda. Tabii ki nice dualarla birlikte. Onu on bir ay gözleyenler vardır ya!

“Ramazan ve insan” deyiminin yerini bulduğu bu birliktelik, insan olma özlemini de gerçekleştiren yüksek bir hakikattir. Bu gerçekten hareketle, “Kur’an ve İnsan” beraberliğine bir yolculuk yapmamız gerekiyor. Zira Kur’an insan için indirilmiştir. İndiriliş zamanı ise Ramazan olarak seçilmiştir. Yine buradan hareketle insanlığın en kıymetlisi Sevgili Peygamberimiz gelecektir akla.

Evet. İnsanlığın en seçilmişine en seçkin mesaj: KUR’AN! Alemlerin Yüce Rabbinden…

Çünkü O idi layık olan O’nu almaya, yaşamaya ve insanlığa aktarmaya. O’nsuz Kur’an nasıl anlaşılacaktı ki! Şimdilerde O’nsuz Kur’an-ı anlamaya çalışanlara acımak lazım. Onlar nasıl da bataklığa atıyorlar kendilerini. Bir de kendilerine tabi olanları. Bunun hesabını nasıl verecekler Yüce Allah’a?

Ramazan, İnsan ve Kur’an! Ne güzel bir üçlü bu…

O Ramazan ki, insanla Kur’an-ı buluşturur. İnsanları Kur’an’a koşturur. Kadın ve erkeğiyle mukabeleler okutturur. Kendisine Kur’an indirilen Allah Rasûlü’nün  sünnetidir bu. Hani her Ramazan Cibril ile okurlardı ya. Ne güzel bir lütuf bu.

Aslında insanlığın araması gereken hakikatler bunlar olmalı. İnsan bu manalarla, insanlığını bulmalı. Yoksa neye yarar hayat? Gelmiş ve gitmiş. Mesele o değil. Gelmiş, yaşamış, kazanmış ve gitmiş. Ne güzel bir gidiş bu. Rabbimiz cümlemize bu kazancı nasib eylesin.

O’na emanet olunuz!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Muzaffer Dereli Arşivi
SON YAZILAR