Rahmet çiftçinin yüzünü güldürdü

Rahmet çiftçinin yüzünü güldürdü

Konya genelinde etkili olan yağış, ekim hazırlığı yapan çiftçinin yüzünü güldürdü. Yağışın ardından Konya Ovası'nda çiftçiler hububat ekim mesaisini hızlandırdı

Geçen sezon kuraklık nedeniyle yaşanan büyük verim kaybının ardından ekim hazırlığı yapan çiftçinin yüzü yağan yağmurla güldü. Harman mevsiminin sona ermesinin ardından hububat ekim hazırlığına başlayan çiftçiler, son günlerde etkili olan yağışla hazırlıklarını hızlandırdı. Yağmur, kuraklık endişesi yaşayan çiftçinin içini rahatlattı. Önceki gün başlayan yağış, çiftçiye umut oldu. En fazla yağış Seydişehir'in Alacabel bölgesine düştü. Bölgeye metrekareye 51,6 milimetre (MM) yağış düştü. Konya'nın en az yağış olan bölgesi ise Kadınhanı Atlantı Mahallesi oldu. Atlantı'da metrekareye 0,7 mm yağış düştü. Yine 24 saatli yağış oranına göre Ahırlı da metrekareye 18.9 mm, Bozkır da 14.7 mm, Hadim de 14.6 mm yağış düştü. Konya Ovası'nda etkili olan yağışın, güz dönemi ekilecek olan buğday ve arpanın filizlenmesi konusunda etkili olacağını belirten yetkililer, yağışların devam etmesini beklediklerini söyledi.

ÇİFTÇİLER ACELE ETMESİN

Konya'nın, geçen yıllarda ciddi bir kuraklık tehlikesi ile baş başa kaldığını ve üreticilerin hasarlı bir yıldan yeni çıktığını dile getiren Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Celil Çalış,  yağışların beklenen oranda olmamasının üründeki verimliliği azalttığını söyledi. Çalış, “Her tarım ürünü mutlaka suya ihtiyaç duyuyor. Susuz hiçbir ürün yetişmez. Kimi ürün az kimi ürün ise çok su istiyor. Konya arazilerinin 3'te ikisi sulanamayan alanlardan oluşuyor. Bazı çiftçiler, yağışı görür görmez ekime başladı. Çiftçilerimizi bir konuda uyarıyoruz. Hiçbir üretici acele etmesin. Daha 40 günlük bir zaman var” dedi.

YAĞIŞLAR YETERLİ DEĞİL

Sonbahar ile birlikte etkili olan yağışın, çiftçiye heyecan ve umut verdiğini belirten Çalış,  yağışların düzenli olmasını temenni etti. “Yağışların fazla olması bizleri sevindirir” diyen Çalış, şunları kaydetti: “Yağış ,bereket demek. Yağmurun her bir damlasına şükrediyoruz. 100 gündür yağmayan yağış yeni görüldü. Fakat önceki gün etkili olan yağış, yeterli değil. Daha fazlasına ihtiyacımız var. Meteorolojiden gelen haberleri sıkı bir şekilde takip ediyoruz. Yağışın önümüzdeki günlerde de sürmesi bekleniyor.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.