Putin'den Türkiye açıklaması

Putin'den Türkiye açıklaması

Rusya son dakika krizle boğuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den Türkiye açıklaması geldi: Türkiye ile birlikte çalışacağız

Rusya son dakika... Ekonomik krizden çıkış yolu arayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den flaş açıklamalar geldi.

Rusya'da krizin 2 yıl sürebileceğini söyleyen Putin, Türkiye'yle birlikte çalışacaklarını açıkladı:

"Türk ekonomisi büyüyor. Enerji ihtiyacı buna bağlı olarak artıyor. Türk ortaklarımız Mavi Akım'dan gaz akışının artırılmasını talep etti. Biz onları reddedemezdik. Şimdi Türkiye'deki ortaklarımızla iç pazar için birlikte çalışacağız."

EN GÜVENLİ BİZİZ      
rusya-son-dakika-putinden-turkiye-aciklamasi.jpg
Putin, Yunanistan sınırında gaz dağıtım tesisi kurulmasıyla ilgili ise "Türkiye'nin Yunanistan sınırında gaz dağıtım tesisinin kurulması bize değil Avrupa Birliğine bağlı. Eğer Avrupa güvenli, stabil bir gaz akışı istiyorsa oradan alabilir. Şunun bilinmesini isterim, Rusya'dan daha ucuz ve güvenli gaz tedarikçisi yok" dedi.

İKİ YIL SÜREBİLİR   

Yıllık basın toplantısında konuşan Putin, Rusya'da şu anki olumsuz durumun gelecek iki yıl boyunca devam edebileceğini, ancak iyileşmenin daha hızlı görülebileceğini belirtti. Putin, ekonominin en kötü senaryoda 2017'ye büyümeye geçeceğini söyledi.

Rusya'daki krizin nedeninin ülkenin yükselmesi olduğunu söyleyen Putin, "Batı öyle sanıyor ki kendileri imparatorluk diğerleri de kendilerinin tebaası. Ekonomimizde yaşananlar Kırım'ın bedeli değil, devlet olarak yükselmemizin bedeli" dedi.

'ADIMLAR DAHA HIZLI ATILMALI'

Merkez bankasının şu anki faizinin tüm kriz boyunca sürmeyeceğini kaydeden Putin, mevcut sorunun tek sorumlusunun merkez bankası olmadığını ifade etti. Putin, mali istikrarı sağlamaya yönelik adımların bir kademe daha hızlı atılması gerektiğini vurguladı.

'RUSYA ZORLUKLARLA KARŞI KARŞIYA'

"Rusya daha fazla zorlukla karşı karşıya" diyen Putin, Rusya ekonomisinin zorluklar sürmesi durumunda şartlara uyum sağlayacağını dile getirdi. Rusya Merkez Bankası rubledeki keskin değer kaybının önüne geçmek için politika faizini bu hafta 650 baz puan artırarak yüzde 17'ye yükseltmişti. Dolar, ruble karşısında 80 seviyesini aşarak rekor kırmasının ardından gelen önlemlerle 61 seviyelerine çekilme yaşanmıştı.

rusya-son-dakika-putin-basin-toplatisi.jpg

PUTİN GERİ ADIM MI ATIYOR?

Ukrayna'ya müdahale sonrası batının ambargo tehdidiyle karşı karşıya kalan Putin'den geri adım sinyali de geldi:

[Hapisteki Ukraynalı pilot] Savchenko serbest bırakılabilir, mahkemenin kararına bağlı. 

Putin, para biriminde bu hafta yaşanan düşüşün ardından 1998’de Rusyalıların tasarruflarının tükenmesine neden olan finansal kriz döneminin hatıralarını canlandırarak yeniden güven vermeye çalıştı. Ruble, petrolün 5 yılın en düşük seviyesine gerilemesi ve Ukrayna krizi ile ilgili yaptırımların ekonomiye olumsuz etki etmesi ile birlikte Haziran ayından bu yana yüzde 40’tan fazla değer kaybetti.

FLAŞ TÜRKİYE AÇIKLAMASI

Putin basın toplantısında Türkiye'yle yapılacak olan Mavi Akım projesine de değindi:

"Türkiye ekonomisi de büyüyor. Mavi Akım'ı seneler önce kurduk. Şimdi Türkiye'deki ortaklarımızla iç pazar için birlikte çalışacağız."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.